Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem 17 letý student s nejlepším prospěchem ve třídě, mám hodně koníčků, skvělou rodinu, nejsem ani ošklivý (v obličeji) a nemůžu si stěžovat na nedostatek, a přesto se poslední měsíc utápím v depresi.
Tady je důvod, proč tomu tak je: Během čtrnáctého a patnáctého roku mého života jsem velmi rychle vyrostl z asi 160 cm na 192 cm. Pravděpodobně kvůli tomu se mi zkřivila páteř, mám zvětšenou hrudní kyfózu (kulatá záda, odstáté lopatky) a zvětšenou bederní lordózu (prohnutí v bedrech dopředu, jako prosedlaný kůň). Ve čtrnácti jsem proto začal denně cvičit cviky na nápravu těchto problémů, ve víře, že jednoho krásného dnebudu mít nádherně rovná záda jako mí vrstevníci. Pravidelně jsem chodil na rehablitace a kontroly k ortopedovi. Moje fyzioterapeutka mi pokaždé říkala: "No vidíš jak už stojíš rovněji" a podobné věci. Největší rána ale přišla před měsícem na kontrole, kde mi ortoped oznámil toto: "Je velmi nepravděpodobné, že by se to někdy zhoršilo, ale náprava je nemožná. Není to tak hrozné, aby jsi šel na operaci (po které bych byl možná rovnější, ale nepohyblivý)." Fyzioterapeutka i ortoped mi řekli ať pokračuji v tom cvičeníní, které jsem se naučil na rehablitacích (mám tím předejít bolesti v pozdějším věku) a řekl, že se uvidíme za půl roku na kontrole, ale že nevěří v jakokoliv změnu, ale pro jistotu ať přijdu.
Po té poslední kontrole jsem se propadl do naprostého zoufalství a deprese. Mívám stavy jako tento: Podívám se na sebe do zrcadla a pocítím šílenou bezmoc, potom vztek nad tou nespravedlností a nakonec ten nejhorš pocit, jaký jsem kdy zatím zažil. Při pohledu na spolužáky s rovnými zády, slavné lidi s dokonalými postavami a podobně se cítím úplně hrozně. Ztratil jsem poslední naději, že někdy budu mít rovná záda, jak mi dřiv říkali. Vím, že bych se neměl porovnávat s ostatními a přijmout se takového, jaký jsem, ale nejde to. Nechci si připustit, že NIKDY v životě nepoznám jaké to je, mít rovná záda. Kdo to nezažil, nepochopí.
Najdu si tak někdy ženu? Je vůbec zodpovědné mít děti a riskovat, že to zdědí? Co myslíte?
Děkuji za názory!
Mates
Děkuju za rekce! Asi máte pravdu, ale je těžké to nevnímat, pokud jsi ve škole, sedíš sám a vidítš toho "nejblbějšího", ale dokonale vypadajícího kluka obklopeného holkami. Jinak miluju zahradničení a biologii a jednou bych chtěl udělat něco užitečného v rámci tohoto oboru. Vím, že lidem, co jsou na tom hůř to připadá jako prkotina. Stejně jako mě štve když si někdo stěžuje na pihy nebo špatný účes .
P.S. - nevíte náhodou někdo jestli zádům škodí jízda na kole, běhání, skok vysoký a tak?
Milý Matesi, nezoufej si, opravdu není proč. Kdybych měla fotku mého manžela bez trika a z profilu, viděl bys, že v tom nejsi sám. Stejně tak můj mladší syn, velmi rychle vyrostl v krátké době (dokonce se mu udělaly strie napříč přes záda), a protože celý život tráví u stolu (živí se kreslením a ilustracemi), má příšerné držení těla. Proti němu máš obrovskou výhodu: cvičíš. To je velmi dobré, a i když Ti lékař svým výrokem vzal naději na zlepšení stavu, nezapomeň, že doktoři nejsou vševědoucí. A kromě toho cvičení je báječná prevence případných budoucích problémů.
O holky se neboj, všechno přijde, jenom bych řekla, že by ses měl přestat tak pozorovat a trochu se uvolnit. Chápu, že tahle rada je pro Tebe teď možná neakceptovatelná, ale výhledově to bude fungovat.
Držím palce, máš všechny předpoklady být spokojený, úspěšný a pro nějakou milou ženu nepostradatelný, jenom co se přestaneš tak sebestředně řešit.
Chápu, že to je v Tvém věku velmi důležité, ale podle mého názoru to vidíš příliš černě, mnoho lidí je na tom mnohem,mnohem hůř než Ty. Máš obě ruce, obě nohy, vidíš, slyšíš, mluvíš...
Snaž se nadále rehabilitovat, uvidíš, že se to třeba ještě zlepší. A i kdyby ne, máš určitě jiné přednosti. A nemáš pravdu v tom, že slavní lidé mají dokonalé postavy. Co herec Danny de Vito? Je malý, tlustý, ošklivý - a přesto je velmi slavný, hraje, režíruje, je obletovaný ženami a evidentně žádnými mindráky netrpí. A takovýchto příkladů bych Ti tady mohla napsat spoustu.
Je to jen v Tvé hlavě. Pokud si budeš říkat, že máš problém, tak ho také budeš mít, A do smrti se můžeš užírat, a říkat si, že jsi oběť. Anebo se zaměříš na jiné věci, a budeš v pohodě...
Souhlasím, až na toho Dannyho de VIta, je malý, tlustý, ošklivý, ale je také slavný a HLAVNĚ BOHATÝ- tomu vděčí za to, že ho obletují ženy, pokud by takto vypadal jakýkoli obyčejný muž, bude ho obletovat místo zlatokopek tak max. tučná Růža z Horní dolní, nebo hejno much.
doplněno 31.03.13 10:47:Mates, buď rád, že nevypadáš jako on, já bych řek, že jsi v poho, pokud necítíš zdravotní problém ale jde ti jen o vzhled tak se nemáš čeho obávat.
Ahoj,
foto bohužel nevidím, ale i tak ti chci napsat.
Sama mám problémy se zády a nemám záda rovná. Nejspíše to nebude tak vážné, jako to, co poppisuješ ty, ale když se někdo kouká, asi to vidí i na mě. K tomu mám pár dalších věcí, ze kterých bych se na svém těle mohla hroutit. Jsem holka, ale povím ti jedno. o chlapy jsem nikdy neměla nouzi. V těch zádech to není. Lidi mě prostě mají rádi za to, jaká jsem. Samozřejmě i o svůj zevnějšek pečuji, v čem i ty pokračuj (včetně cvičení). Hlavně nepropadej depresi. Lidé, kteří mají nízké sebevědomí a utápí se ve svých bolístkách jsou okolí mnohem protivnější a pro případné protějšky rozhodně méně atraktivní, než ti, kteří berou život z vesela a s nadhledem, věří svým kvalitám a na svět se upřímně smějí.
Dokonce znám i pár kluků/mužů, kteří mají podobné problémy, případně jiné se zády, ale též viditelné. A mají slečny a přítelkyně, ne že ne
Dál cvič, "svalový korzet" určitě pomáhá tomu, abys stál hezčeji. A prosím, netrap se tím. Je to zbytečné. A i v dnešní době hodně lidí hledá krásu uvnitř lidí, ne tu na povrchu. Navíc ty to na sobě hodně vidíš, protože to zkoumáš a pozoruješ, Hodně lidí si těhle věcí nevšímá, tomu věř.
doplněno 30.03.13 23:06: Tak už vidím fotku. Tak zcela upřímně: Klid Tohle nikomu normálnímu na tobě esteticky vadit nebude. Z popisu jsem to čekala mnohem horší. Vážně. V předklonu je to vidět více, to ano, ale zase to není póza, ve které jsi nějak často.
Zdravím.
Nekoukej napravo nalevo - nikdo nejsme ideální. Takže nějaké deprese zahoď a koukej, aby z tebe něco bylo a za tebou aby bylo něco vidět.
Je mi už docela dost na to, abych toho v životě už dost viděl, zažil a potkal mnoho různých lidí. Takže pár příkladů:
- na základku s náma chodil kluk dost těžce nemocný, hodně silný, prostě žádný dívčí ideál. Maloval obrazy, studoval a holek (těch nejhezčích) měl pořád okolo sebe tolik jako nikdo z nás ostatních. A všichni ho měli moc rádi - byl to prostě fajn kamarád.
- v dětství jsem poznal paní (tehdy to byla sousedka) ve věku mých prarodičů - od mala těžce postižená (dětská obrna), pomalu nemohla chodit - stále okolo sebe měla všechny děti ze sousedství, protože to byla prostě pro všechny "teta"- všemi byla velmi vážená
- s počítačem, když už nevím jak dál, chodím za pánem, která má pc servis a firmu s pc - postižený, na vozíku - všemi oblíbený, chodí k němu hodně majitelů různých firem i spousta kluků, co hrají hry - i já mu dělám reklamu kde můžu, protože s ním mám jen ty nejlepší zkušenosti a zatím mi nikdo, komu jsem ho dohodil jako servismana, nenadával, že jsem ho tam poslal - všichni spokojení
A mohl bych takhle psát ještě dlouho. Hlavu vzhůru a makej - držím palce
a ještě něco - koukni na tuhle fotku - ten pán je prosím módní návrhář
ona.idnes.cz/...
článek o té pěkné paní, co stojí vedle něj je zde ona.idnes.cz/...
Krásný příklad- Ulyana Sergeenko, manželka jednoho z nejbohatších rusů!Zajímalo by mne, jak dlouho by ho milovala, kdyby přez noc o všechno přišel? Přátelé, tohle opravdu nejsou ty správné příklady, pokud to nehodnotíme jen v rovině- kam to člověk s handicapem může dotáhnout, nebo čeho je schopen dosáhnout.
Ahoj. Sám píšeš že ti bylo řečeno že náprava je nemožná, tak proč se tím trápit? Věř mi že u holky která bude mít o tebe zájem, nebudou rozhodovat záda ale jak píše askmenow tak hlavně srdce a celková povaha. Já také od malička trpím na křivé záda a nikdy jsem si nepřipouštěl že by to měl být pro mě nějaký handicap. Mám krásnou manželku a přátelé na které se mohu spolehnout. Prostě tak jak se cítíš tak tě vnímá okolí. Takže hlavu vzhůru a směřuj svoji energii na užitečnější věci než je deprese.
Jo a tady je fotka abys jsis nemyslel že kecám :D Je to trochu nekvalitní
doplněno 30.03.13 23:28:Jinak se samozřejmě snažím chodit vzpřímeně aby se to nezhoršovalo. Ale lepší to už také nebude.
Mám v podstatě to samé co ty. Taky na pořád, taky mě to v mládí štvalo. Neustálé "narovnej se". Zdravý člověk nepochopí, že narovnat se vyžaduje asi tolik úsilí jako předpažit ruce. Zkuste si to dýl jak pár minut a pochopíte. Dostal jsem na to "modrou" a časem ty záda "přijal za svý"
Dnes mi to v podstatě problém nedělá. Vím co můžu zvednout a co už ne, kdy si raději to tričko oblíct. Takže spolu tak nějak vycházíme a záda neřeším ani já ani manželka
No zas to není tak hrozné, kdyby to nevypadalo, že se za chvíli sroluješ. Začni cvičit. Ale ne nějaké přiblblé kočičí hřbety, nýbrž zpevnění svalstva. Vypadáš rachiticky, neduživě.. Svaly drží kostru, ne naopak. Je jasné, že když jsi se tak rychle vytáhl, že je to trošku anomálie, ale zpevnění svalstva to eliminuje. Sportuj-plavej, jezdi na bruslích, kole. Posiluj. Hlavně si neber lordosy a kyfosy moc k srdci.
V tvém věku jsem měl stejný problém, hrozně mi pomohlo si ve škole dávat ruce za záda a rovnat se - každý den, dvě až tři hodiny prostě se rovnat.
Hodně se to zlepšilo, vyrostl jsem za půl roku rapidním způsobem, protože jsem si narovnal záda... navíc jsem začal cvičit v 16 a od té doby mi to vlastně vydrželo, když se obalíš svalama, nikdo si zad ani nevšimne.
ALe já bych řekl, že je to každému jedno i teď, co se týče vztahů, měl jsem taky deprese, kdysi v 15, kvůli vzhledu atd., ale, hodit to za hlavu, přestat se bát, člověk je jaký je, holky byli a budou, silnější než rovná záda je sebevědomí... navíc jsem těsně po 20 začal plešatět a teď před 22. rokem se holím žiletkou každý třetí den a zájem žen a dívek stále neupadá.
Takže se seber, přestaň tady plakat jako malá vystrašená holka, začni posilovat a koukej nastartovat sebevědomí.
Jo a mimochodem, podle těch fotek jsem měl záda stejná, né li horší než ty, buď rád, že nemáš skoliózu, to je daleko větší průser i kosmetickej... mě ty tvoje záda prostě nepřijdou tak hrozná jak si možná myslíš.
Mates, já na tvých zádech nevidím zas až takový problém. Já si myslím, že máš problém v hlavě. Tvoje otázka je stějně nesmyslná, jako se tady ptávají děvčata, že mají velký zadek, malý zadek, velká prsa, malá prsa, kudrnaté vlasy, rovné vlasy, velké uši, malé uši. Jedná se nedostatek sebevědomí a malá prsa nebo kulatá záda s tím nemají co dělat. Problém je ve tvém pohledu sám na sebe. Kdo sebe takhle vidí, má představu, že celý stojí za prd, jenom proto, že má velké uši nebo kulatá záda. Neblázni! Tak to vůbec není! Nikdo nejsme dokonalí. Všimnul sis, jak opravdu, na pohled,krásní a úspěšní lidé, mají problémy? Kolik z nich končí na drogách, sebevraždou? A proč to všechno, když jsou krásní a úspěšní?!
Přestaň týrat sebe a rodinu a okolí malým sebevědomím. Díky tomu jsi protiva! Narovnej se a hlídej si, ať chodíš a sedíš rovně, cvič, protože později opravdu budeš mít problémy, bolesti. Koukni se na sebe, najdi jiný důvod, proč by ses měl mít rád. Něco umíš, něco dokážeš a když budeš milý, lidé tě budou mít rádi takového, jaký opravdu jsi.
Takováto záda jsou občas vidět. Tady se stala chyba, že jsi nežačal cvičit už v těch čtrnácti. Není to ale tak hrozné. Daleko horší by bylo, kdyby jsi měl vystouplou jenom jednu lopatku. Kdyby jsi ještě rostl, o něco by se to srovnalo. Že to budou mít tvoje děti se neboj. Víš o tom a pohlídáš si to u nich, jakmile by začaly náznaky - posilovat svaly a rovnat záda. A nebo radši začít ještě dřív. Zbytečně se trápíš a myslím, že to trápení přejde. Ono ti nic jiného nezbude. Jak tady píší ostatní, jsou daleko postiženější lidé. U tebe se o postižení mluvit ale nedá. Jsi šikovný, chytrý kluk a tvoje otázka, jestli si najdeš přítelkyni, je zbytečná. Samozřejmě, že ano a aby to bylo co nejdřív. Pak poznáš, jak jsi byl naivní.
Ahoj Matesi, moje dcera měla v době růstu skoliozu páteře a to mě tak vyděsilo, že jsem ji okamžitě přihlásila do plaveckého oddílu a asi od 3.třídy začala pravidelně 3x týdně dvoufázově plavat, a to až do 18 let věku a plavání jí nejen vypracovalo krásnou postavu, svaly,ale i vůli a sebevědomí.Vyhrála i krajské přebory v plavání a udělala si i rozhodcovské zkoušky.Proto bych ti poradila, pokud bys to časově zvládal, chodit pavat nebo do posilovny a pod vedením lidí, kteří tělu rozumí, s tím začal ihned něco dělat.Pohyb a posilování zádových svalů ti jen prospěje...Já jsem nikdy žádný sport navážno nedělala a dnes se zády trpím jako pes...
Nebreč a poper se s tim. Spousta lidí měla prognózu že nevstanou z vozejku a přesto chodí. Máš všechny ruce i nohy jen trochu křivý záda. Pokud budeš cvičit tak budeš normálně fungovat. Co bys dělal bez rukou, skočil z mostu? Nebo vzal do pusy štětec a maloval obrázky. Nekoukej do zrcadla ale jdi se hýbat - plavání, lezení, + cviky co ti poradí fyzioterapeutka.. Nekoukej jak jsou záda křivý ale počítej uplavaný bazény a směj se na hezký holky jestli by ti nenamasírovaly tvůj výstavní hrb - dělej si z toho legraci a udělej z toho svojí přednost. Smiřovat se s tím nemusíš, ale musíš chtít vylepšit to nejvíc jak dokážeš = mít cíl a jít za ním. I když na konec nedojdeš tak ta cesta samotná ti dá víc než se zdá.
Ahoj.
Zkus se podívat na tenhle odkaz.
Kulatá záda jsou způsobena zkrácenými prsními svaly a ochablými svaly mezilopatkovými. Budež-li to ignorovat, ochabne ti i břišní svalstvo a budeš mít problémy ještě v bederní oblasti. Doporučuji protahovací cviky viz odkaz + posilování. Zkus např. kliky, ty posilují prsní i mezilopatkové svaly. Další super cvik jsou shyby, ale s těmi bych počkal, až trošku posílíš svalstvo klikováním. Kliky dělej zezačátku tzv. ženské (na kolenou). Musíš cítit, že zabíráš prsními svaly, což není při kulatých zádech vůbec snadné najít správnou cvičební pozici. Optimální je si sednout na paty, srovnat si záda, aby byla co nejvíc rovná a pomalu se přesunout do polohy na klikování. Není důležitá zátěž. Lepší udělat 20 ženských než 3 normální. Ze začátku tě může bolet hlava, jak se bude měnit napětí šíjových svalů, také doporučuji jejich protahování.
Bude tě to stát hodně cvičení a úsilí, proto ti přeji trpělivost a vytrvalost.
S pozdravem J.R.
Ono se to lehko řekne buď v pohodě,trpím tím samým problémem asi je pravda že si to příliš bereme ale na druhou stranu přece jenom je to kosmetický defekt já taky pravidelně cvičím a nic,uvažuji o operaci,vážně nevím co s tím. Nosíš korzet?
Ne, nenosím korzet. Myslím, že to akorát způsobí větší ochabnutí svalů, a krom toho se o tom nikdo na ortopedii ani jinde nezmínil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.