Nejste přihlášen/a.
Ahoj/ dobrý den,
mám celkem zásadní problém s asertivitou. Nedokážu se ozvat či prosadit názor.
Bydlím nyní v Londýně a jsem ubytovaná přes jednu českou agenturu. Platím nemalé peníze, Londýn je drahý. Byl mi slíben pokoj s double postelí, neomezená wifi, vybaven. V závěru internet není, v kuchyni nejsou ani talíře pouze příbory, přesto platím plno cenu. Vybavení kuchyně slíbily do 14 dnů, wifi také, postel co nejdřív, zatím mám pouze matrace na zemi, ale platím plnou cenu. Jak se ozvat? Co říct? Už tady žiju týden a já se prostě ozvat neumím.
Zdravím. Nic jiného, než se ozvat, Vám nezbyde. Jsou to Vaše peníze, chtějte za ně to, nač máte nárok. Když budete zticha, budete platit zbytečně za něco, co nemáte. Stačí otevřít pusu a hájit si své nároky...Nikdo jiný to za Vás neudělá, takže seberte odvahu a neplaťte za něco, co nemáte k dispozici. Ostatní si dovolí jen to, co jim tolerujete...
doplněno 21.06.13 20:20:Jinak je možné přihlásit se do kurzů, které se na toto zaměřují. Např.:
Nejhorší je, že ten chlap, co mi pokoj pronajímá vždy přijde a já mám připravený co mu řeknu. Např.:
"Tohle fakt nejde spím tady na zemi, nemám si ani na čem ohřát jídlo." a on mi řekne: "Ježiš, nezlobte se já toho mám strašně moc, přijeli mi rodiče (nemocná matka apodob) slibuju, že zítra nejpozději pozítří postele budou, přivezu talíře, všechno!" a nejsou! A já neřeknu oukej dej mi slevu, ale zase si nechám nabulíkovat na hlavu jeho problémy! Už z toho mám celkem nervy. Žiju v Londýně 7 měsíců a potřebuju mít klidnou hlavu, řešit si svý problémy, práci a ne se stresovat.
Byl jsem na kurzu asertivity a ten mi pomohl si uvědomit jednu důležitou věc. Lidi ve svém okolí musíme dělit do skupin a podle toho se k nim chovat. Jinak se musíme chovat k lidem co jsou nám nejblíž, jinak k těm co tak nějak trochu známe a úplně jinak k lidem úplně cizím. Jinak řečeno, k těm cizím se chovat skutečně jako k cizím. Takže když se chlap začne vymlouvat, jasně mu řekněte: "mě Vaše problémy nezajímají, to je Vaše věc, my spolu máme dohodu kterou jste nedodržel. Mám zdokumentované jak to tady vypadá, jestli okamžitě nebude vše podle dohody, nezaplatím nájem a podávám okamžitou výpověď." Nejraději mu vše dejte ještě písemně. Prostě tvrdě do něj, nastavit mu nějaké hranice. Nežrat mu jeho lži. Jinak si chlap pomyslí něco o ustrašené slepici ze které může pumpovat peníze za nic a od srdce se zasměje Vaší hlouposti. Prostě je to o tom neposlouchat irelevantní argumenty a po cizích tvrdě vyžadovat svoje práva, tzv. nenechat si sr*t na hlavu. Vy platíte, Vy jste pánem. Uvědomte si to a podle toho jednejte. Tím získáte u druhých autoritu, přestanete se stresovat a budete se mnohem lépe cítit.
ano pravděpodobně seženu, ale problém je, že bych se měla zase stěhovat, shánět, chodit na prohlídky, je tady měsíc výpovědní lhůta. Je to strašnej stres. Sehnat ubytování v Londýně aby člověk nežil jak bezdomovec je strašlivě těžké. Potřebuju mít už tak nějak svůj klid, zatím mám ze všeho jen střevní potíže, protože ten nápor je fakt ohromný.
Už tu zaznělo několik rad, ale z Vašeho přístupu mám pocit, že spíše hledáte výmluvy, proč se za své právo nebrat.
Neumíte/Nechcete-li svůj nárok prosazovat ústně, odstupte od smlouvy písemně.
Člověk, který nedodržel platnou smlouvu po Vás nemůže vyžadovat, abyste dodržela výpovědní lhůtu, a přitom dál spala na zemi.
doplněno 22.06.13 17:29:O záloze jste původně nezmínila a zmínka o výpovědní lhůtě na mne působila jako "důvod, proč se do toho nepouštět".
Naučit se asertivnímu jednání lze, ale nepůjde to ze dne na den a Vy potřebujete situaci vyřešit rychle, nemůžete si absolvovat např. kurz asertivity a teprve po něm začít situaci řešit (to byste si také mohla "zhuntovat" záda).
___ Zkuste majiteli příště říct, že žádáte 75 % slevu z ceny ubytování a to zpětně - ode dne, kdy jste se nastěhovala do doby, než situaci napraví.
Pokud však situaci nenapraví do týdne, že odstoupíte od smlouvy, a že po něm budete vymáhat částku, kterou neoprávněně inkasoval.
Pokud se necítíte na ústní jednání, napište mu to a nechte si na kopii potvrdit převzetí. Případně mu písemnost předejte před svědkem,.který Vám předání potvrdí na kopii písemnosti.
___ Já vím, mně se na dálku od počítače řekne/napíše snadno. Ale uvědomte si, že si nekvalitním spaním ničíte zdraví.
Nemyslím si, že hledám výmluvy. Zkrátka jsem málo asertivní. Já se to snažím řešit, ale jsem vždy odbytá a ve chvíli kdy agentura má zálohu 10 000,- tak nějaké velké páky na něj člověk nemá, pokud o ty prachy nechce přijít. Ono je něco jiného řešit tuhle situaci v ČR se zázemím a něco jinho tady. Teď se nevymlouvám, ale vysvětluju. V minulých 7 měsících jsem se stěhovala 7x, ne teda jen po Londýně, ale žiju takřka s kufrem v ruce a jsem už unavená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.