Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli se nějak mohu zbavit exekucí manžela. Nadělal si dluhy v podnikání, úvěry a půjčky si zřídil ještě před manželstvím, některé dokonce za trvání manželství s první ženou a já mám nyní exekuce a mám to za ně platit. Exekutor mi sdělil, že ho nezajímá, kdy si půjčky vzal, ale kdy přestal platit a to bylo za trvání našeho manželství. O žádných půjčkách jsem samozřejmě neměla ani ponětí. V průběhu manželství jsem nechala udělat notářský zápis o rozdělení majetku a následně i rozdělení soudní, přesto mám nyní obstaveny všechny účty a byla jsem nucena z bezpečnostních důvodů přepsat i podíly ve firmě. Manžel má dluhů x milionů a já mám strach, že mě budou exekutoři nahánět do konce života. Jak postupovat?
Děkuji
Dobrý den. Dluh, který vznikl před sňatkem jen jednomu z manželů se sňatkem rozhodně nestává součástí SJM a nemůže být po druhém manželovi vymáhán. Stává se to ale bohužel často, že exekutor toto nebere v potaz. Pak je jedinou obranou obrátit se na soud a podat vylučovací žalobou,kde musíte prokázat, že vymáhaná pohledávka (tedy manželův dluh) vznikla před uzavřením manželství. Což u Vás asi nebude problém, ale bude Vás to stát starosti a nervy. Bohužel. Dobrým advokátem určitě nic nezkazíte.
Budeš ho milovat a ctít... v radostech i strastech, ve zdraví i v nemoci, v bohatství i chudobě... i na to jsi řekla "ano"
Soudně rozdělit (resp. omezit) společné jmění manželů. V opačném případě jsou jeho dluhy i vašimi dluhy.
doplněno 21.06.13 13:28:Jo tak, blbě jsem to četl, to rozdělení SJM už zřejmě máte. Pak ale taky záleží na tom, jestli (a které) dluhy vznikly před rozdělením nebo potom.
Přesně jak píše kapka naděje, dluhy vzniklé před manželstvím nejsou součástí SJM a nemohou tedy být na Vás vymáhány. Podejte vylučovací žalobu. Až příště přijde exekutor, požádejte ho, aby celý proces exekuce nahrával na video. Jedak si nedovolí Vám lhát, jednak je to jeho povinnost, pokud o to zažádáte. Když bude proces zaznamenán, můžete si jít stěžovat na jeho jednání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.