Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď z pracovního poměru-ochranná lhůta

Od: janhuk* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, prosím o radu, zda-li je možné dostat výpověď z pracovního poměru v době nemocenské, v případě pracovní smlouvy na dobu určitou. V pracovní smlouvě jsem měla uvedeno na dobu určitou na dobu trvání rodičovské dovolené jmenované zaměstnankyně. Dne 27.1.09 jsem v pracovní neschopnosti, která bude trvat do polovičky března 09, kdy plynule přejdu na mateřskou dovolenou. Jmenovaná zaměstnankyně nastoupila do práce 9.2.09 a se mě bylo sděleno, že můj pracovní poměr skončil 8.2.09 dle § 65 Zákoníku práce. Vztahuje se na mě ochranná lhůta,kdy není možné mi dát výpověď v době trvání nemocenské nebo zaměstnavatel jednal správně a opravdu můj pracovní poměr skončil Děkuji za případnou odpověď.

doplněno 24.02.09 20:30: Děkuji moc za odpověď prosím ještě o upřesnění kdo mi v tomto případě platí sociální a zdravotní pojištění? Děkuji mnohokrát.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vy jste nedostala výpověď, vám skončil pracovní poměr uplynutím doby určité. Ta byla daná rodičovskou dovolenou zaměstnankyně XY. V těhotenství jste chráněná před výpovědí, ale nikoli před skončením poměru na dobu uričtou.

Jinak nemocenskou budete dostávat dál a peněžitá pomoc v mateřství vám taky bude vyplacená (pokud ke dni nástupu na PPM, t.j. 6 týdnů před termínem porodu nebo ke dni porodu, pokud nastane dříve, budete mít splněnou podmínku alespoň 270 dní nemocenského pojištění v posledních dvou letech. Doba strávená na nemocenské po skončení pracovního poměru se pro tyto účely taky počítá jako doba nemocenského pojištění.

janhuk*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď autorovi lesi2311, zodpověděla by jste mi ještě otázku kdo mi v tomto případě platí sociální a zdravotní pojištění? Děkuji mnohokrát.

zdravotní pojištění - po skončení pracovního poměru by vás měl zaměstnavatel odhlásit z pojištění jako zaměstnance a zároveň přihlásit jako jako pobírající nemocenské dávky z titulu ochranné lhůty (v takovém případě se pojistné platit nemusí). Až vám skončí vyplácení peněžité pomoci v mateřství a požádáte si o rodičovský příspěvek (tdy cca půl roku po porodu), tak si dojděte na zdravotní pojišťovnu a přihlaste se jako osoba, za kterou je plátcem pojistného stát z titulu pobírání rodičovského příspěvku. Já bych si možná na zdravotní pojišťovně ověřila i to, jestli mě zaměstnavatel nezapomněl po skončení PP opět přihlásit - ptž kdyby náhodou ano, aby se to mohlo hned řešit a nepřišlo se na to až kdovíkdy po letech.

sociální pojištění - není povinné a nikdo ho za vás platit nebude. Na druhou stranu doba péče o dítě do 4 let se počítá jako doba odpracovaná pro nárok na důchod a pokud se nepletu, tak zrovna se počítá i doba pobírání nemocenských dávek z titulu ochranné lhůty. Takže "do důchodu" by se vám to počítat mělo, i když sociální neplatíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]