Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, zda-li je možné dostat výpověď z pracovního poměru v době nemocenské, v případě pracovní smlouvy na dobu určitou. V pracovní smlouvě jsem měla uvedeno na dobu určitou na dobu trvání rodičovské dovolené jmenované zaměstnankyně. Dne 27.1.09 jsem v pracovní neschopnosti, která bude trvat do polovičky března 09, kdy plynule přejdu na mateřskou dovolenou. Jmenovaná zaměstnankyně nastoupila do práce 9.2.09 a se mě bylo sděleno, že můj pracovní poměr skončil 8.2.09 dle § 65 Zákoníku práce. Vztahuje se na mě ochranná lhůta,kdy není možné mi dát výpověď v době trvání nemocenské nebo zaměstnavatel jednal správně a opravdu můj pracovní poměr skončil Děkuji za případnou odpověď.
doplněno 24.02.09 20:30: Děkuji moc za odpověď prosím ještě o upřesnění kdo mi v tomto případě platí sociální a zdravotní pojištění? Děkuji mnohokrát.
Vy jste nedostala výpověď, vám skončil pracovní poměr uplynutím doby určité. Ta byla daná rodičovskou dovolenou zaměstnankyně XY. V těhotenství jste chráněná před výpovědí, ale nikoli před skončením poměru na dobu uričtou.
Jinak nemocenskou budete dostávat dál a peněžitá pomoc v mateřství vám taky bude vyplacená (pokud ke dni nástupu na PPM, t.j. 6 týdnů před termínem porodu nebo ke dni porodu, pokud nastane dříve, budete mít splněnou podmínku alespoň 270 dní nemocenského pojištění v posledních dvou letech. Doba strávená na nemocenské po skončení pracovního poměru se pro tyto účely taky počítá jako doba nemocenského pojištění.
Děkuji moc za odpověď autorovi lesi2311, zodpověděla by jste mi ještě otázku kdo mi v tomto případě platí sociální a zdravotní pojištění? Děkuji mnohokrát.
zdravotní pojištění - po skončení pracovního poměru by vás měl zaměstnavatel odhlásit z pojištění jako zaměstnance a zároveň přihlásit jako jako pobírající nemocenské dávky z titulu ochranné lhůty (v takovém případě se pojistné platit nemusí). Až vám skončí vyplácení peněžité pomoci v mateřství a požádáte si o rodičovský příspěvek (tdy cca půl roku po porodu), tak si dojděte na zdravotní pojišťovnu a přihlaste se jako osoba, za kterou je plátcem pojistného stát z titulu pobírání rodičovského příspěvku. Já bych si možná na zdravotní pojišťovně ověřila i to, jestli mě zaměstnavatel nezapomněl po skončení PP opět přihlásit - ptž kdyby náhodou ano, aby se to mohlo hned řešit a nepřišlo se na to až kdovíkdy po letech.
sociální pojištění - není povinné a nikdo ho za vás platit nebude. Na druhou stranu doba péče o dítě do 4 let se počítá jako doba odpracovaná pro nárok na důchod a pokud se nepletu, tak zrovna se počítá i doba pobírání nemocenských dávek z titulu ochranné lhůty. Takže "do důchodu" by se vám to počítat mělo, i když sociální neplatíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.