Nejste přihlášen/a.
Muze se mi neco stat, kdyz snim kazdy den 2 citrony? Dostanu tak do sebe hodne vitaminu C, vadi to nejak? Uz mi ani neprijde, ze je citron kysely, driv jsem to redil s vodou, ale to uz neni ta spravna chut, ted uz bez vody, pouze 2 vymackane citrony a je to parada, ale myslim si, ze je to dost. Co vy na to?
Pokud si dobře pamatuji ze školy ,tak přebytečný vitamín C se vyloučí z těla ven.podle mne vám žádné nebezpečí nehrozí,napadá mne jen snad překyselený žaludek.Budete zdravý,odolnější proti chřpce,virům...Tak hodně zdraví.
Proč je jíte? Jestli Vám to prostě chutná, tak jo, ale jestli cítíte nějakou potřebu je jíst kvůli vitamínům, myslím, že to není v tomto množství nutné. K Vaší otázce - myslím, že Vám zdravotní problémy nehrozí. Předávkování vitamíny (hypervitaminóza) je nebezpečné např. u vitamínu A, vitamín C není toxický a je vylučován ledvinami. Může Vám ale podráždit trávicí trakt kvůli vysoké kyselosti (ale to Coca-cola taky). Jestli nemáte citlivý žaludek, nemělo by Vám to nijak vadit. Pokud ale budete muset podstoupit nějaké lékařské testy (např. na přítomnost glukózy nebo krve v moči), upozorněte lékaře na tento svůj zvyk. Vitamin C by způsobil falešnou negativitu, rovněž pokud užíváte nějaké léky, pročtěte si příbalový leták, zda vitamin C neovlivňuje jejich účinek.
Tady bych upzornil, že podle kdysi dělaných testů (tuším že v UK), předávkovávali vitaminem E dobrovolníky. Z kuřáků dostalo asi 89% rakovinu. Takže neberte Ečko a nekuřte. Přecpávání se vitamínem C nejspíše nebude škodlivé, ale proč zrovna citrón? To by jste ho musel(a) jíst i se slupkou, což při používání dnešní chemie není ale vůbec zdravé.:D
Tady je něco o vitamínech.
Nejednodušší jsou tabletky. Takové ty cucavé, například pomerančové, citrúnové, malinové. Je to dobrý na cucání a pokud to je spolu s vinným cukrem, tak to ještě dodá energii. Mohu jen doporučit. třikrát denně a budete mít vitamínu c ažaž.
Nebo použít CETEBE.30 kapsulí stojí asi 135kč a dosává vitamín c a zinek po celý den.
To víjde levněji jak 2 citróny denně. Navíc uvolňují vitamín c po celý den. Když zlikvidujete dva citróny tak je to ve větší dávce, která se stejně vyplaví a po zbytek dne tedy už nemá co účinkovat.
Díky za odpověď. Jím je, protože mi to chutná, samozřejmě jím i jiné ovoce, jako mandarinky a pomeranče a pomelo, ananas a další, ale citrony jsou pro mě podle chuti nejlepší, škoda, že není něco kyselejšího než citron.
Já když jsem přestala kouřit, tak jsem popelník nahradila talířkem s ovocem a nedělalo mi problém sníst klidně 3 pomeranče a k tomu ještě nějaké ovoce. A jen tak na okraj - vím o něčem kyselejším než citron a to je nezralé kiwi - to stáhne pusu snad ještě více než citron. To je kyselé a trpké dohromady.
A nebylo by dobré alespoň jeden citron nahradit jiným citrusovým ovocem - třeba pomeranč, mandarinka a nebo ještě lépe grep?
Taky je něco k Vaší otázce:
k vitamínu C : Denní spotřeba dle tabulek pro zdravého dospělce je 60 mg, zvyšuje se např. antikoncepcí, špatnou životosprávou, kouřením apod... Nadměrné dávky (okolo 500 mg) ale zatěžují ledviny, krátkodobě to zdravým ledvinám nevadí, nemocným ano... Je rozumné dávkovat ho rovnoměrně během dne, aby si ho organismus mohl používat v průběhu dne a nikoli jen pár hodin po použití šumáku nebo obyčejné tablety.. V tom vidím přínos Cetebe a jiných postupně se uvolňujících céček. Nebo si dávejte několikrát denně 100 nebo 40 mg vit. C (pozor na "bonbony" s céčky - příchutě, barviva, konzervynty... Je třeba zkusit opatrně a neexperimentovat .
A úplně ideální, dnes bohužel trochu utopické, by bylo získávat vitamín c přirozenou cestou - jako součát potravy (ovoce, zeleniny)...Před konzumací pečlivě omýt od pesticidů apod. a jíst ne kila něčeho (citrony, pomeranče), ale od každého trošku
Vzhledem k tomu, že se nejedná o velkou dávku vitamínu C k předávkování dojít nemůže. Jeden citron má přibližně 40mg tohoto vitamínu, viz přiložená tabulka obsahu vitamínů. Toho se bát nemusíte a když vám tak chutnají, tak proč se jich vzdávat. Některé studie uvádějí 60mg na den, některé 100mg a u chřipkových onemocnění se podávají už gramy. Dlouhodobé předávkování může způsobit poškození ledvin, ale to rozhodně není tento případ. Spíš by to časem mohlo mít vliv na překyselení žaludku - k poleptání stěn a došlo by k pálení žáhy. Zkuste si potom nebo předtím dát třeba sklenku mléka, ať tomu předejdete.
Zdroje vitamínu C
Rostlinný plod
Množství vitamínu C
Šípek
2000
Černý rybíz
200
Kiwi
90
Brokolice
90
Červený rybíz
80
Papája
60
Pomeranč
50
Citrón
40
Květák
40
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.