Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je možné nechat si vystavit neschopenku 14 dní zpětně? Jde o to, že jsem měl před necelými 14 dny nehodu a byl jsem jeden den doma. Nehodu jsem oznamil pojišťovně, ale až teď se mi ozvala a chtěli po mě neschopenku aby mi proplatili ušlou mzdu. Je to vůbec možné?
Dobrý den. Není to možné. Lékař může výjimečně (v případě respiračních obtíží) vystavit neschopenku zpětně jen 5 dní. Jinak ne.
Viz.: cssz.cz/...
ale tak může i víc dní zpětně, třeba ty zmiňované dva týdny, ale potřebuje k tomu schválení od revizního lékaře ČSSZ - čili je potřeba prokázat, že dotyčný opravdu byl práce neschopný. Sama jsem to jako mzdovka zažila, že zaměstnanci byla vystavena neschopenka ty dva týdny zpětně, ale on celou tu dobu ležel v nemocnici, jenom ho nenapadlo si o ni říct (stal se mu úraz v průběhu dovolené). nicméně v tomto zde zmiňovaném případu si myslím, že se žádnému doktorovi kolem toho nebude chtít papírovat a i kdyby zapapíroval, přes revizáka to stěží projde.
Proč (na základě čeho - máte nějaký doklad?) jste byl jeden doma? Proč Vám lékař hned tehdy nevystavil neschopenku nebo alespoň potvrzení o potřebě ošetření?
Pokud máte potvrzení o návštěvě lékaře, máte nárok na omluvené volno s náhradou mzdy od zaměstnavatele. V takovém případě by Vám tedy žádný výdělek neunikl...
doplněno 20.06.13 18:30:Pokud jste byl v uvedený den ošetřen u lékaře, mohl by Vám lékař vystavit zpětně potvrzení o absolvovaném ošetření a o jeho nutnosti.
Neschopenku na jeden den Vám zpětně nevystaví, pokud jste skutečně nebyl práce neschopen.
doplněno 20.06.13 22:55:Myslela jsem si něco podobného. Po nehodě je člověk otřesen a je rád, že vůbec je. Praktické věci pustí zhlavy, obzvlášť neschopenku na jeden den, u níž by neměl nárok ani na náhradu mzdy ...
S pojišťovnou se nedá domluvit? Potvrzení o ošetření v nemocnici nechce uznat? Čím argumentuje?
O podvod mi rozhodne nejde a uz ne kvuli jednomu dni. V den co se stala nehoda jsem byl odvezen do nemocnice, po osetreni propusten domu s ti, ze mam byt max. v klidu a dalsi den jsem mel prijit na kontrolu. Tot vse. Pri kontrole se me ptal lekar zda mam neschopenku a ja jsem se ho zeptal a ma to cenu?
Rekl, ze pokud se citim dobre tak to cenu nema. A vzhledem k tomu, ze jsem se citil dobre jsem to proto neresil. Ted to po me chce pojistovna, ale jaksi ji nemam. Netusil jsem ze ji na jeden den budu potrebovat, kdyz mam potvrzeni o navsteve lekare v den nehody a den pote.
14 dní po úrazu Vám už žádný lékař kontrolku nevystaví. Navíc na jeden den, spíš Vám mohl napsat jen zprávu o tom, že Vás ošetřil, s čím a proč. Pokud jste tedy byl doma jen jeden den a ty následující pracujete, na ten 1 den si vezměte třeba neplacené volno, nebo dovolenou. Kvůli jednomu dni se mi zdá, že děláte bouři ve sklenici vody. Jaga.
Jak Vám může pojiš´tovna proplatit ušlou mzdu, když jste kromě jednoho dne, pracoval? Vždyť Vám nic neušlo! :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.