Nejste přihlášen/a.
Ahoj, co mám dělat, když mám podezření na úpal nebo úžeh? Zajímaly by mě spíš rady, jak si člověk může pomoct sám, aniž by musel k lékaři. Případně jaký je rozdíl mezi domácím léčením a léčením v nemocnici? Myslím, že se to v těchto vedrech bude hodit
Musíš zajistit dostatek tekutin a postiženého chladit i externě - vlažnou sprchou nebo koupelí, umístěním do chladnější a větrané místnosti. Nesmíš jej ale ´přechladit´ - hrozil by šok.
Lékař navíc může lépe kontrolovat tělesné funkce, případně zavodňovat nitrožilně a podávat farmatika.
To ví jen ošetřující lékař - ale pokud nejde o závažnou dehydrataci, měl by stačit den, max. dva.
Na to byla nějaká mnemotechnická pomůcka. Právě že si nemohu vzpomenout kolik těch T bylo. Ticho, tekutiny . . Bylo to jako u šoku. Jen to teplo tam nebylo.
Ty obklady a nohy v octových zábalech, to bylo při horečkách. To se dávalo, aby se nastartovala imunita, která jediná je schopná zlikvidovat viry. Toho roztoku bych se i bála, pakliže by u toho nebyl lékař a ten roztok nenaordinoval a nepřinesl. Vím určitě, že se musí chladit hlava, mozek, který přehřátím může utrpět skoro nevratně. Nepřikrývat, studené zábaly na končetiny a obklady na hlavu, chladné pití, ne ledové. Při vysokých teplotách do nemocnice! Protože při neodborných zásazích může dojít k šoku a k úmrtí.
Johanko, nemáte vy nějaký jiný problém? Jaké zvracení? Normálně zdravý člověk nezvrací! Nemáte poruchu příjmu potravy?
Aha, no já mám právě doma rehydratační roztok, který jsem normálně koupila v lékárně. Beru si ho, když třeba zvracím a nedokážu do sebe nic dostat. Já úžeh ani úpal neměla, jen jsem asi byla na sluníčku o něco déle, než jsem měla. Příště si dám pozor, i když kdo ví za jak dlouho se ukáže nějaké hezčí počasí.
Nene, nic takového nemám. Já bych bez jídla nevydržela ani jeden den Mám ho pro jistotu v lékárně, když jezdím na dovču, tak si ho beru pro jistoru sebou. Zvracela jsem myslím naposled minulý rok a to jsem měla nějakou střevní chřipku, takže jsem v sobě nic moc neudržela, takže takhle jsem do sebe aspoň něco dostala. Dělal mi problém i suchý rohlík nebo vývar co si pamatuju
Díky za tipy A myslíte, že je při tom vhodné používat třeba i rehydratační roztok nebo je to zbytečné? A je pravda, že pokud má člověk třeba čtyřicítky horečky, tak se nemá potit v teple, ale být třeba odkrytý? Tvrdila mi to kolegyně z práce.
Když jsem byla malá, tak jsem je jednou měla a pamatuju si, že jsem byla zabalená v mokrých osuškách, u nohou led s octem,ale zakrytá jsem byla snad dvěma peřinama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.