Nejste přihlášen/a.
Ahoj, prosím vás potřebuji upřímně poradit. Moc rád kreslím, ale mimo asi třech kreseb které jsem ukázal pár přátelům, nikdy mé kresby nikdo neviděl. Rád bych vstoupil do komunit třeba na DA, kde se objevují věci které sám rád kreslím a jsou mi blízké.
Znám moc dobře artworky různých autorů, ale sám jsem se neodvážil uploadnout jediný obrázek.
Nejvíc se bojím kritiky. Že se do mě budou někteří lidé strefovat. On se vždcky někdo najde.
Pořídil jsem si knížku Umělcova cesta, která pomáhá s realizací uměleckého talentu formou série úkolů. Upřímně... knihu musím často odkládat, jelikož je to na mě velký tlak tlačit se do věcí, ze kterých mám hrůzu.
Strach být viděň, strach z krititky, strach že kritiku neustojím, a zkončím ještě dřív než začnu.
Měl tu někdo podobné problémy jako mám já a podařilo se je překonat?
Jak?
Děkuji za pomoc
Nějak si teď nemohu vybavit lidskou činnost, při které je vyloučeno nebo téměř vyloučeno, aby se do ní ostatní strefovali. Pokud se týče uměleckých činností, tak každá má své kritiky, vždyť literární, filmový, výtvarný kritik - to jsou povolání.
Běžně kritizujeme práci prodavačů, učitelů, lékařů, starostů, sportovců... A předpokládám, že jste se v životě už musel setkat s nějakou kritikou na své chování, oblečení. A samozřejmě i na odvedenou práci v zaměstnání či výkon při studiu.
Takže při prezentaci výtvarných děl a dílek to bude obdobné. Budou lidé, kterým se to bude líbit, budou i kritici. Klidně a bez obav své práce někde vystavte. A i kdyby se kritika snesla, bavte se kreslením dál, je to přece vaše radost, vaše sebevyjádření.
Pracovala jsem v galerii. Vzpomínám, na jednoho výtvarníka, co zásadně maloval temnou oblohu. Prostě před bouřkou. Kroutili jsme nad tím hlavou, někdy se i smáli, ale byl to jeho styl. A měl své své stoupence i kupce.
Vzpomínám na svě dětství a knihy s ilustracemi Marie Fischerové-Kvěchové. Tehdy to byl nějvětší kýč, hrůza, žádná invence. Podívejte se dnes do antikvariátů, jak jsou tyto kresby ceněny.
Úplně jiná ilustrátorka dětských knih Květa Pacovská. Od svých vrstevnic - maminek si pamatuji slova, že by tu hrůzu dětem nikdy nekoupily. Jenže kritika má úplně jiný názor.
Na závěr ještě připomenu režiséra Zdeňka Trošku. Od kritiků sklízí jen plivance, ale kina má plná. A jen se směje.
Výtvarná práce má přinášet radost. Ať je to i ve vašem případě!
Přesně tak, jak jsi napsal, uveřejnil tenhle dotaz. Prostě jsi to udělal, protože jsi chtěl reakci, Stejně tak to uděláš s čímkoliv. Počítat s negativní snad zvládneš, ne? Dobře pro tebe. To jsou totiž ty co ti pomůžou růst. A jeden citát: "Člověk by neměl dělat věci pro to, aby byl slavnej a oblíbenej. Stejně jako nejí dobrý jídlo pro to, aby se dobře vysral" BANKSY. Zlom vaz
Ahoj , nevím co je DA a ani ty další termíny,o kterých píšeš, ale jestli tě to baví, tak to zkus. Dej něco sem, nikdo Tě tu nezná. Já jsem také jeden čas něco zkoušel, ale nějak mě přešla chuť, ale když jsem maloval, tak to bylo fajn. Moc se mi líbí styly podobné Bobu Rossovi, nerozumím dvěma žlutým trojúhelníkům na modrém podkladu...tak směle do toho.
Bedete se muset naučit kritiku přečíst, vyslechout a vyprdnout se na ni. Nemáme všichni stejný vkus. Někomu se líbí trpaslíci, někomu nádobí s cibulkovým vzorem, někomu S.Dalí, někomu . . . takhle bych mohla jmenovat do zítřejšího rána. Moc se mi líbil rozhovor s nejmenovaným spisovatelem, který špatně nesl kritiku na jeho román, zveřejněnou v novinách. Pak na ty noviny jeho žena oškrábala brambory a se slupkama vyhodila. Ale kniha je stále! Tak je to! "Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem." To byste musel kreslit dnes trpaslíky a zítra kdovíco.
Dobré oči a lehkou ruku vám přeji
Ahoj. Strach z kritiky lze překonat. Je třeba naučit se rozlišovat tu dobře míněnou, která člověku něco dává - snaží se ho přimět k lepším výsledkům, udává určitý směr, aby se snažil být člověk lepším a vyvaroval se chyb, na které ho někdo upozorní. A pak je tady kritika, kterou rozsévají určití lidé jen ze závisti, či proto, že sami mají mindrák, že se druhý dokáže pustit do něčeho, k čemu on nemá vlohy, ani odvahu a daří se mu. Ta první člověka posílí, naučí ho být pokornějším, nastavuje mu tzv. zrcadlo...Ta druhá se mu snaží jen sražet sebevědomí a nic mu nedává...Proti té je jediná obrana - nenechat se. Všechno lze překonat, když se člověk naučí správně pracovat sám se sebou. Nevyhýbejte se věcem z kterých máte obavy. Naopak - vyzkoušejte si je a pak teprve dělejte závěry, zda na to máte, či ne. Ten kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale také nezíská. Co Vás nezabije, to Vás posílí..Tak přeji odvahu a také úspěch.
kibiců a kritiků se najde vždycky dost, ale všiměte si jednoho nenápadného detailu. Kibicové a kritikové kritizují to, co sami neumějí udělat.
To co cítíte a popisujete, je docela obyčejná tréma. Takže co poradit? Když chcete překonat strach z vody, pak se musíte naučit plavat. Abyste se naučil plavat, pak nejdříve musíte do vody vlézt.
Tak co vy na to? Chcete překonat strach z vody a naučit se plavat? Můžete začít tady. Ukažte nám nějaký obrázek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.