Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc z povolání

Od: ooo* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

včera jsem skončil z prací ze zdravotních důvodů.Byl jsem zaměstnán jako řidič,ale jelikož mě začali přes dlouhá léta začínat bolet záda( páteř? ),tak jsem už raději z praci skončil,abych si nepohoršil.

Dostal jsem od zaměstnavatele papír na vystupní lékařskou prohlídku,abych se nechal prohlédnout a abych do budocna menohl vést spor o nemoc z povolání.Potřeboval bych,ale poradit co by to pro mě do budocna znamenalo,kdybych mi bylo uznáno,že se jedná o nemoc z povolání.děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Měl byste nárok na odškodnění od zaměstnavatele. Zaměstnavatel je v rozsahu, ve kterém odpovídá zaměstnanci za škodu z nemoci z povolání (tj. zcela nebo zčásti) povinen poskytnout zaměstnanci náhradu za ztrátu na výdělku (může se stát, že se Vám bude hůře shánět nové zaměstnání) za bolest a ztížení společenského uplatnění, na účelně vynaložené náklady spojené s léčením, příp. za věcnou škodu. Měl byste právo pak tyto nároky uplatnit u zaměstnavatele.

iz*
hodnocení

0x

Doplním pár informací: Nemoc z povolání přiznávají kliniky pracovního lékařství.

Na kliniku pracovního lékařství by Vás musel vyslat závodní (ten to podle mého názoru neudělá) nebo ošetřující lékař (sám se tam objednat nemůžete).

Za přiznanou nemoc z povolání vždy odpovídá zaměstnavatel, u kterého zaměstnanec naposledy pracoval za podmínek, za nichž nemoc z povolání vzniká.

Bude-li nemoc z povolání přiznána v budoucnu, bude za ni zaměstnavatel odpovídat bez ohledu na výsledek výstupní prohlídky (ne vše se projevuje hned).

Pokud jste za stejných nebo obdobných podmínek pracoval i u dřívějších zaměstnavatelů, může po nich odpovídající zaměstnavatel požadovat, aby se na odškodnění podíleli.

To se však zaměstnance netýká, ten bude vše vyřizovat s odpovídajícím zaměstnavatelem.

doplněno 18.06.13 19:30:

Místo "odpovídající zaměstnavatel" mělo být odpovědný zaměstnavatel ...

stirecek*
hodnocení

0x
Udělal jste chybu, ze jste odešel. Mel jste jít marodit a nechat se vyšetřit na KPL . Pak byste měl nárok i na 12mes odstupné. Počítejte s tim, ze je to běh na dlouhou trať. Nechte se odeslat na KPL , nic nepodepisujte.

hodnocení

0x

Dobrý den,

NzP se zabývám už rok a půl.Jednu svou nemoc jsem sám identifikoval samostudiem po nocích na síti a samozřejmě ji potvrzovali všichni lékaři bez atestace.Konzultoval jsem problém s odborníky z větších měst ČR.No a posudkoví lékaři při KPL mlžili - vrozené vady jsou jejich oblíbené diagnózy.Pročetl jsem si jejich publikované články a při poslední návštěvě jsme si zvýšeným hlasem, protože hůře slyším, "odkrývali karty".

Páteř mám poškozenou na dvou místech po dvou pracovních úrazech nezapsaných v knize úrazů.Zaměstnavatel se mne chystá propustit bez náhrady.

K dotazu: O nemoc z povolání se nejedná, protože nemoci páteře nejsou uvedeny v seznamu NzP. O úraz se také nejedná, nešlo o náhlou změnu - třeba si vzpomenete, kdy se Vám úraz stal a seženete svědky. Jinak zbývá jen invalidní důchod, ale na I.st. je potřeba 35%.

Na posudku musíte mít uvedeno zdravotně způsobilý, protože jste byl způsobilý i dříve.Jinak si na trhu práce tzv. "neškrtnete".

Pozn. Spondylolistéza (ventrolist.) - posun obratle je možný úrazem i degenerativně - stářím.

doplněno 26.08.13 22:23:

Doplnění:

Propuštění ze zdravotních důvodů by v tomto případě mohlo být bez náhrady!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]