Nejste přihlášen/a.
Ahoj, můžete někdo, prosíííííííííííím, stručně a jasně, jednou - dvěma větama napsat, co to je ta finanční krize a z čeho to vůbec vzniklo, zkrátka jak... Hledala jsem na netu nějaké laické vysvětlení, ale všude je to moooooc odborně dlouze popisovaný .
A ještě - jaký je rozdíl mezi krizí a recesí? Děkuji mocinky moc. Gábina
Krize a recese jsou víceméně dva názvy pro stejnou věc. Ekonomové říkají spíš recese.
Vzniklo to z toho, že nic neroste donekonečna: chvilku to roste, pak zase klesá, pak zase roste atd. Ostatní jsou detaily. Konkrétně v této situaci to začalo úvěry na bydlení v USA, kde banky poskytovaly úvěry i lidem, kteří je nemohli evidnetně nikdy splatit a za přemrštěné ceny nemovitostí. A hlavně takové pohledávky vedly v účetnictíví jako výborné a vzájemně si je prodávaly. Když začaly ceny nemovitostí klesat, nemohly banky již zakrývat, že svoje pohledávky jim dlužníci nesplatí a z nemovitostí se neuspokojí. Musely přiznat, že majetek v účtech je fitkivní a ukázaly se náhle ztráty.
A protože díky těmhle nenažraným vyčůrákům z Ameriky já teď nemám práci,tak nahlas říkám:Amíci nikdy jsem Vás nemusela ,ale teď Vás nenávidím! Všechno zlo pochází od nich ,neumí ani natočit slušný film (buď v něm po sobě lezou nebo se rvou) a jak někde cítí byť jen závan pachu ropy hned se tam rozletí s bombardéry jako šílenci.Jedním slovem: jsou to magoři.Půjčovat peníze,které nemám někomu,kdo mi je nemůže vrátit?!?!?!? Na to netřeba ekononického vzdělání,aby si i obyčejný sedlák ťukal na hlavu!
Naštěstí pro mne jsem se osvědčila ajkmile práce naběhne mistr mne povolá zpátky.Měla jsem jen smůlu ,že jsem měla smlouvu na dobu určitou...
Nicméně všechno zlé je pro něco dobré.Nikdy jsem nezaměstnaná nebyla,ale řekla jsemsi ,že vygruntuji celý dům,budu se více věnovat dětem a rodině a na Úp požádám o rekvalifikační kurs,může se hodit.Člověk se občas potřebuje dostat na dno,aby se mohl odrazit.
Moc se omlouvám,že vlastně vůbec neodpovídám na Váš dotaz,jen jsem si vylila srdce,snad mi to odpustíte. Lenka
Četl jsem knihu napsanou před cca 10 let, kde rozebírali problém, který způsobil tenkrát něco podobného, jako je dneska finanční krize, ale v menším. Banky půjčovali, stavaři stavěli, a nikdo se neptal, "budou mít na zaplacení?" nakonec to dopadlo, že musel zasáhnout stát. Zasáhlo to jen Ameriku ale prej díky tomu, že byla Amerika tak silná, ustála to.
to proč to tak ti chytří lidé nechali dojít tak daleko je jednoduché. Ti chytří lidé nemyslí dlouhodobě dopředu. Konkurenční trh je nutí vydělávat hned a boj o zákazníky je nutí k tomu zmírnit některé zásady. Tito chytří lidé nepřiznají, že udělali chybu a nějak to zatutlají.
Ahoj, dík všem za reakce.
Píšete o Americe - jak to vzniklo atd.
Ale, co u nás - můžete napsat něco konkrétnějšího - jak to dopadá na lidi, na firmy...
To, že zavírají např. sklárny, automobilky mají kratší pracovní dobu a někdy i týdny volna, to s tím zajisté souvisí, ale jak? Můžete to někdo, prosím, rozvést od A do Z, proč se tak děje? Dík G.
Bohužel nejde jen o ekonomickou krizi, ale i o krizi hodnot.Firmy nemají odbyt, proto šetří a nejlépe a nejefektivněji tak mohou činit na svých zaměstnancích...Myslím si, že pokud někdo o něčem neví, tak se snaží dlouze a odborně popisovat jednotliv. události. U ekonomů to bude podobné. Bude to něco jako s meterology - ti také dokážou jen předpovídat.
To, že je krize u nás má částečně na svědomí Amerika.
Koukni jak padají ceny Akcií. V Americe je krize. Hodnota Akcií jde dolů. na to reagují okamžitě Asiaté a cena akcií jde u nich taky dolů. A evropa taky reaguje a jde s akciema taky dolů. Hodnota podniků klesá a podnik musí šetřit. Je opatrný a investuje s větší opatrností. Protože neutrácí jiné podniky nemají kšefty. A protože nemá kšefty, omezují výrobu a propouští. Takhle nějak vznikne krize.
Z toho je jasný, že když je v pr... Amerika, Evropa to pocítí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.