Nejste přihlášen/a.
dd,chtěla jsem se zeptat jestli mám nárok na proplacení rekvalifikačního kurzu.Jsem samoživitelka na mateřské a za rok bych měla jít do práce.Vystudovala jsem obor zdravotní sestra,ale mám praxi pouze 1,5 roku. poté co jsem se odstěhovala jsem už v tomto oboru práci nesehnala,takže jsem tehdy musela vzít práci jako operátorka výroby v textilce.Drží mě tam práci po mateřské, ale já se chci vrátit zpět do zdravotnictví,ta práce mě víc bavila než sedění u stroje.Problém je že nevím jak se mám do svého oboru dostat?Nejsem vedená v registru sester, protože mám praxi jen rok a půl a na register potřebuji 2 roky praxe.Takže mě napadlo jestli nemám nárok na proplacení nějakoho kurzu třeba masáže,zubní technika,fyzioterapie nebo výživa..prostě něco se zdravotnictvím.Ráda bych si ten kurz udělala předtím než mi skončí mateřská at si můžu hledat práci v tomto oboru.Na úřadu práce vedena zatím nejsem, jen na sociálce kde pobírám rodičovský příspěvek ,takže ze svého si tento kurz dovolit nemohu.Existuje teda způsob ,jak získat nějaký příspěvek a vrátit se do svého oboru?děkuji za odpovědi
Mateřská (MD) dovolená trvala prvních 28 týdnů, nyní čerpáte dovolenou rodičovskou (RD, maximálně do 3 let věku dítěte).
Jako rodič na rodičovské dovolené a pobírající rodičovský příspěvek nejste uchazečem o zaměstnání. Tzn., že Vás v této době ÚP nezaeviduje, ani Vám neumožní rekvalifikaci.
ÚP hradí rekvalifikaci evidovaným uchazečům o zaměstnání, a to v případě, že v původní profesi nemohou najít zaměstnání.
___ Doporučila bych opačný postup:
Najít si zaměstnání ve zvoleném oboru a dohodnout se se zaměstnavatelem o případném doplnění/zvýšení kvalifikace.
V tom je právě ten problém,oni mě nikde bez těchto kurzu nevezmou..když půjdu z rodičovské na ÚP tak si nejsem jistá, že uživým rodinu z podpory.Proto bych už těd měla nějaký kurz navštívit ,abych mohla hned po rodičáku nastoupit do práce v mém oboru.Teda aspoň tak jsem si myslela,že by to bylo ideální ..ale takhle to asi nepůjde..navíc jsem někde slyšela že Úp,poskytuje tyhle kurzy jen některým uchazečům ,protože je o ně velký zájem.A toho se právě bojím,než jsem nastoupila v textilce,byla jsem vedena na ÚP ale žádný kurz mi tehdy nenabídli a proto jsem ve zdravotnictví musela skončit..
proč by vás nevzali? já šla po rodičovské do práce taky jako neregistrovaná sestra a registraci jsem dodělala až později vlastně naší vrchní to i vyhovovalo, protože jako neregistrovaná jsem samozřejmě dělala tu samou práci, co registrovaná, akorát jsem byla levnější.
Opravdu?Já se na práci jako sestra na oddělení samozřejmě ptala ,ale nikdo mě bez registrace nevzal.Tak to nejspíš bude záležet na požadavkách zaměstnavatele...děkuji za informace.
no, zkoušejte to. asi spíš na odděleních, kde se slouží po víc jak jedné sestře (i když co říkala známá, tak i ona jako zdravotnický asistent bývá ve službě sama ).
ale jinak mě tak napadlo k těm kurzům. ty ale nejspíš nebudou pro výkon práce ve zravotnictví, ne? ty masáže či fyzoterapie spíš budou pro lidi, kteří chtějí pracovat třeba ve fitku, než ve zdravotnictví, protože myslím, že fyzioterapeuti v nemocnicích musí mít normální vzdělání a pochybuji, že by je šlo nahradit kurzem (stejně jako kurzem nenahradíte všeobecnou sestru).
A to musíte nastoupit jen jako sestra na oddělení? Vemte jakoukoliv práci v nemocnici s tím, že si kurz doděláte a dohodněte se, ať s vámi počítají v budoucnu jako s kvalifikovanou sestrou.
doplněno 16.06.13 22:29:lesi - tak vzít jakoukoli práci je o ničem
Nemyslím si tohle, paní potřebuje nastoupit ihned po rodičovské. Z méně placeného místa se lépe přestupuje na místo lepší přímo u zaměstnavatele než jako nový uchazeč z ulice. Když se osvědčí na jakémkoliv místě, zaměstnavatel při potřebě sáhne po ní, může se pak dostat na oddělení atd ...
tak pokud je pro zaměstnavatele problém to, že paní nemá registraci, tak vzít jakoukoli práci je o ničem. protože na registraci musí mít kromě jiného i dostatečně velkou praxi jako sestra, ne jako jakákoli jiná síla. co se týká jenom registrace, tak tam se ta praxe dá nahradit zkouškou, pokud vím, ale tady je asi problém i to, že paní bude mít jenom střední školu, tam je potřeba alespoň tři roky praxe a ta se zkouškou neobejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.