Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer,
Má někdo zkušenost se spánkovou paralýzou? U mě se to objevilo asi ve 14-15 letech (t.j, už to trvá dobrých 10 let). Tehdy to bylo docela nepříjemné - stačilo, abych si i ve dne sedla na chvíli na gauč, a upadla jsem do strnulého stavu, kdy jsem se nemohla ani pohnout. Tehdy jsem nevěděla, co to je, a rodiče mi řekli, že je to normální a stává se to každému. Pak jsem se s tím nějak sžila, a začala jsem to řešit až po jednom hrozném zážitku letos v zimě. Doma bylo chladno, tak jsem spala pod těžkou duchnou. V noci jsem se probudila a když jsem opět ulehla, upadla jsem do paralýzy a nějakým způsobem jsem hlavou "zajela" pod tu duchnu. Než se mi to podařilo se přivést do normálního stavu, byla jsem napůl udušená. Dnes se mi to stalo zase, ale spala jsem jen pod tenkou přikrývkou, takže to nebylo tak hrozné. Známá s tím stejným chodila mnoho let na vyšetření a nakonec jí řekli, že je to nevyléčitelné. Já mám ale dojem, že to může být způsobeno nedostatečným prokrvováním mozku - pomáhá mi, když před spaním setrvám nějakou dobu v předklonu. Neví o tom někdo něco? Nechci skončit někde udušená pod peřinou.
Divná nemoc. No mě se občas ve dne taky stane, že skoro usnu, ale jedině pokud den předtím ponocuji do rána.
Myslím si, že se rozhodně nemůžete úplně udusit. Tělo má na tyto případy mechanizmy, které Vás probudí, pokud by k tomu mělo dojít. Nemáte třeba hodně nízký tlak? Jiná onemocnění, jako třeba nějaká hormonální porucha, srdeční porucha? Berete nějaké léky? Dodržujete rozumnou životosprávu?
Možná si najděte přítele a odstěhujte se do nějakého domu/bytu, kde bude i v zimě teplo - když nebudete muset spát pod těžkou peřinou, nepřidusíte se
Problém je v tom, že v takovém stavu téměř normálně vnímám, co se děje kolem - částečně vidím, slyším apod. Prostě se nemohu hýbat (každý nepatrný pohyb stojí velké úsilí). Udušení je podle mě možné - tělo v té chvíli (většinou několik minut) nefunguje normálně. Jinak snad žádné problémy nemám, takže nevím, s čím by to bylo spojeno. Lidé, kteří se v té době nacházejí blízko mě, si většinou ničeho nevšimnou - myslí si že spím, anebo jsem zamyšlená (ve dne).
Co se týče toho udušení - peřinu nad sebou jsem normálně viděla, cítila jsem velký nedostatek vzduchu - ale nemohla jsem s ním nic takřka dělat.
Původně jsem se k tomu nechtěl přiznávat, protože to je už hodně dávno a ještě dnes ve mě ta vzpomínka nevzbuzuje zrovna příjemný pocit. Je pravda, že jsem touto hrůzou trpěl zhruba před 20ti lety taky. Potom jsme se přestěhovali, začal jsem chodit na další školu, hodně jsem změnil životosprávu a zmizelo to samo. Ještě dlouho potom jsem ale měl noční můry z těchto nepříjemných zkušeností. Tenkrát to došlo tak daleko, že doktoři měli podezření na nějakou epilepsii, ale ta se samozřejmě vůbec nepotvrdila, poté co jsem tenkrát prochodil plno vyšetření.
Špatné je, že nemůžu přesně poradit, můžu jen hádat proč to tenkrát zmizelo. Vycházím jen ze starých vzpomínek. Myslím si, že tento problém má co dělat se srdcem, respektive komunikací mozek-srdce. Napadá mě analogie s autem - když se přetrhne plynové lanko, motor bez problémů funguje, ale jen na volnoběh, takže se nedá rozjet ať se šlape na plyn jakkoliv. Stejně tak u této nemoci mozek neřekne srdci, že má zvýšit zásadně výkon a tělo je tak neovladatelné. Já jsem tenkrát měl i takové nějaké divné problémy, že jsem se jakoby nemohl pořádně nadechnout, občas mi tlouklo srdce, no už si to ani všechno přesně nepamatuju. Vím ale že jsem začal jíst zdravěji, hodně jsem omezil cukr, bylo to tenkrát hodně změn. A to bych radil i Vám - pokud nic nezměníte, pravděpodobně se nezmění ani nemoc. Zkuste něco změnit a pozorujte, jestli to bude mít nějaký vliv. Pokud ne, zkuste něco jiného. Každý problém má nějakou příčinu, jde jen o to ji najít (což se může stát zcela mimochodem nebo změnami stylem pokus-omyl). Držím palce.
Zorko, mě velice udivuje, kolik podstatných a důležitých věcí, které mohou mít fatální následky, lidé řeší tady, na poradně, s laiky. Jakoby jim pocit nebezpečí dodával, vlastně vůbec nevím čeho. To, že jedna známá, znamená ve vztahu k vám asi tolik, jako že mně bolí hlava. Je to úplně stejné. To, co má paní, neznamená, že máte vy. Vaše problémy mohou znamenat spoustu věcí, které mohou být zanedbatelné, ale mohou také končit mozkovou příhodou, tedy mrtvicí. Může to být špatná práce mozku, špatné prokrvení mozku z apnoe a kdybych pustila fantazii na špacír, mohlo by to být cokoliv, o čem se nám ani nezdá, ale co by úplně klidně mohlo znamenat váš konec nebo doživotní trápení s ochrnutou částí těla.
Vaše problémy musí řešit neurologové, cévní doktoři, spánková laboratoř. Je potřebné pořádné vyšetření a určení diagnozy. Uvědomte si, že je to vaše tělo a jiné, ani náhradní díly nedostanete. Už nikdy! Proto se o svoje tělo starejte!
Zorko, bez zlého úmyslu a opatrně se ptám:nemohou to být škaredé sny, zvané noční děsy?
Všem děkuji za reakce. Přemýšlela jsem, že bych s tím někam zašla. Nemyslím si, že by to byla smrtelná nemoc, nicméně to dost znepříjemňuje život.
paní babkazov:
V období dospívání (kdy se zmíněné stavy projevovaly nejčastěji) jsem chodila na různá komlexní neurologická vyšetření, vyšetření mozku a srdce (kvůli jinému problému, který se posléze vyřešil jaksi sám). Nic zvláštního mi nezjistili.
radoslavbanga.blog.idnes./... Na knci článku je odkaz kam můžete napsat. Přečetla jsem dostupné články na nettu, moc se nedozvěděla i odborníci neví mnoho. Být vámi zajdu k lékaři, snad magnetická rezonance nebo vyšetření EEG-dělá se v bdělém stavu a ve spánku by mohlo napovědět víc.
Ahoj...nevím jak dlouho je otázka stará, nebo jestli už na ni někdo vhodně odpověděl, protože já jsem si odpovědi nečetl, ale to, čím trpíš, jak už jsi vhodně nazvala, je spánková paralýza. Ne, následující text nemám z wikipedie...je to děj, kdy se dostaneš to REM spánku, tedy rychlé pohyby očí [Rapid Eye Movement] , to jest děj při kterém se při spánku automaticky znehybní končetiny a znemožní se schopnost vydávat jakýkoliv zvuk...to je proto, že když se ti něco zdá, aby jsi sebou neházela a neřvala, je to normální přorozený reflex. Proč rychlé pohyby očí? Protože když spíš a něco se ti zdá, tvé oči se rychle hýbou, jako by jsi něco pozorovala, ale to je jen obraz v mozku při snu. Poznáš jej podle vystouplé rohovky kterou můžeš spatřit, když máš oči zavřené. Ale zpět ke spánkové paralýze, jak už jsem řekl souvisí to s REM spánkem, jenže občas se stane, že se buď probudíš, kdy REM stále běží, ale už můžeš částečně vnímat zrakem a sluchem okolí a někdy se to spustí tak, že sice nespíš, ale jak jsi v klidném stavu, navodí se ti částečně REM spánek. Také to úzce souvisí s mikrospánkem, kdy jsi opravdu unavený a vyčerpaný. No a má rada? Nedá se to léčit, u většiny lidí to pomalu odezní a občas se to objeví znovu, třeba jenom párkrát, ale bohužel někdy to zůstává. Já osobně jsem se poprvé setkal se spánkovou paralýzou asi ve 12, takže před 2 lety a opravdu to po zhruba 2 měsících prakticky zmizelo, ale můj první zážitek s tímto jevem byl otřesný, pomalu jsem usínal a pak jsem jakoby omdlel, viděl jen šmouhy a skvrny, slyšel hrozný hučící hluk a tlak, nemohl jsem se hýbat panikařil jsem, dostal jsem prakticky šok a mé srdce bilo velice rychle, celého mě polil studený pot, tento zážitek nelze vysvětlit někomu, kdo ho nepocítil na vlastní kůži.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.