Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni, je mi 20 let, od mala hraji na kytaru (na amatérské úrovni), ale vždy mě lákal spíš klavír. Teď už mám dostudováno, stabilní zaměstání a rozhodla jsem se začít konečně hrát na klavír. Ale jak? Poradíte mě někdo prosím, odkud začít? Nechci si hned pořizovat, hudební nástoj ,abych pak zjistila, že jsem totální poleno a že mi to nepůjde. Hádám také, že sama se to nenaučím a tak nevím, existují nějaké hodiny pro přerostlé začátečníky? Jsem z okolí Pardubic a kdyby někdo věděl o něčem, co by bylo pro mě jako dělané, dejte prosím vědět. Za jakýkoliv komentář a odpověd vážně děkuji.
Poohlédněte se po nějaké Lidové škole umění ve svém okolí. Máte-li na to, po soukromém učiteli. Nakoukněte do obchodů s hudebninami, mívají tam i nějaké použité el. klávesy, které můžete ztlumit, ať nerušíte sousedy.
Je pravdou, že začátky bývají dost otravné, dril a neustáleé stupnice a vybrané etuty. Je to proto, aby si mozek a prsty zapamatovaly prstoklad.
jsem znal jednu a ta se přihlásila do prvního ročníku lidové školy umění, že se chce naučit hrát na housle. Bylo jí 35 let.
Takže začínat ve dvaceti rozhodně není pozdě. Tady ale vždycky jde spíš o výdrž. Vydržíte u klavíru? Jestli chcete skutečně hrát, pak budete potřebovat pár let trpějivosti a nějaký lepší nástroj, cena od 15,000 nahoru.
Spíš bych vám poradil najít si někoho, kdo klavír má a chodit si tam zaklimprovat.
Druhá možnost, půjčit si nějaký ten klimpr domů. I tak se dá začínat.
Nějaké ty elektronické samohrajky nekupujte. Není to dobrý nápad, rychle vás přestanou bavit.
> Nějaké ty elektronické samohrajky nekupujte
Elektronicka samohrajka a MIDI klavesy se lisi asi stejne jako elektronicka samohrajka a klavir. Klavesy jsou jen klavesy, tedy vlastni mechanika tlacitek, ktere odesila do pocitace, ktery teprve vytvari zvuky. Tim nerikam, ze klavesy nemohou obsahovat nejake zakladni databanky zvuku, ale to neni jejich hlavni cinnost.
Ahoj, obávám se, že koupě klavíru (nebo keybordu) se stejně nevyhneš. Protože bez cvičení (obzvlášť v dospělém věku!) nebude úspěch! Mnohé to odradí, když zjistí, že po roce NEJSOU schopni zahrát třeba výše zmíněné Someone like you od Adele. Viděla jsi, jak hrají děti v 1. ročníku ZUŠ? Zřejmě podobně bys hrála ty. Jsi ochotná a schopná to přijmout?
Nevím, jestli tě v tvém věku vezmou do ZUŠ - možná ano, ale budeš platit plnou palbu, třeba 10 tis. Kč za pololetí. Dětem na tuto výuku přispívá stát. Ale rozhodně doporučuji se nechat vést, a to nějakým učitelem. Jinak je riziko, že získáš špatné návyky, které se pak těžko odnaučují.
Jedna moje zkušenost - asi od 3 třídy jsem hrála na akordeon. Paní učitelka mě od začátku šikanovala, jak mám tahat měch - jestli "ven", nebo "dovnitř". Mě to připadalo, že je to jedno. Když ale pak přišly složitější skladby, tam se měch musel dodržovat PŘESNĚ, aby se nestalo, že prostě "nevyjde vzduch". ZUŠ jsem dostudovala (11 let hraní, 2 stupně), a ještě teď jsem profesionálně deformovaná, protože když vidím (nebo slyším - a věřte, slyšet to jde), jak někdo tahá měch blbě, vraždila bych!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.