Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podnikání OSVČ nebo spol., s.r.o.?

Od: klara1* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
ráda bych podnikala v oblasti vyklízení. Už mám zadané internetové stránky, kancelář nepotřebuji, budu pracovat z domova, popřípadě využiji jedné z mnoha nabídek virtuálních kanceláří. Stále nejsem rozhodnutá, jak chci podnikat. Zvažuji formu jako právnická osboba spol, s.r.o. nebo jako fyzická osoba OSVČ. Stále nevím, co je pro mě výhodnější. Vím, že pro založení spol., s.r.o. musím složit kapitál ve výši 200 000Kč. To je první problém, nemám je. Tak jsem našla možnost zakoupení tkz. společnosti ready made. A ještě k tomu rozdílu mezi OSVČ a spol., s.r.o., ze jako spol., s.r.o. ručím pouze do výše vkladu, což by u mě bylo 200 000Kč, kdežto u fyzické osoby OSVČ se to vztahuje i na majetek. Kvůli tomu bych raději spol. s.r.o. a také prot, že mohu budovat jméno firmy, inzerovat - prodávat firmu a ne služby mě samotné a hlavně spol., s.r.o. podle mě vypadá lépe a na klienty působí důvěryhodněji. Ale nevím, nikdo neví kolik bude vydělávat, jak se rozhodnout. Budu pracovat sama, případně si vezmu max. 1 brigádníka na výpomoc a auto už mám. Ctěla jsem se zaptat, kolik by stála informace a zvážení mé situace? Zda je lepší spol. s.r.o. nebo OSVČ, kolik jsou odvody, jak je to s daněmi a případnými odpisy?
Děkuji za každou radu:)
S pozdravem a přáním hezkého víkendu
Klára1

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

3x
200k nemusite slozit najednou. Napoprve staci 101k a zbytek dodate a zapisete na soud pozdejj. Zalezi, kolik planujete mit zavazku. Pokud nic, tak klidne OSVC . Je tam snazsi ucetnictvi a dalsi nektere veci. Firma zase ochrani vas majetek. Jako firma mate dane 19% ze zisku a kdyz chcete penize vytahnout tak jeste 14% navrch. OSVC je z tohoto pohledu levnejsi. Osobne bych sel do OSVC a kdyz se business rozjede a budou I zavazky ke 200 000, tak zalozit sro.
klara1*
hodnocení

Dobrý den,

moc Vám děkuji za rychlou odpověď a všechny informace. Rozhodla jsem se, že začnu jako OSVČ a uvidím, jak to půjde dál:) Ještě jednou moc děkuji, skutečně si toho vážím, že se dneska najdou lidé, kteří rádi pomohou.

Děkuji a přeji hezký víkend a ať se Vám v životě daří!

tomaslad*
hodnocení

3x

Pravni forma podnikani je jen jakasi formalni zakonna "slupka", ktera nic nerika o uspesnosti, business modelu, efektivite, uspechu u zakazniku. Ruceni vlastnim majetkem je oblibene tema, ale kdyz nechcete podvadet s DPH, lih, bili kone, nabirat si ucelove uvery a neplatit, ojebat lidi a nechat krachnout sro, proste pokud zamyslite dlouhodoby win win a fair business, na start doporucuju OSVC.

Rozhodne teda doporucuji na zacatek OSVC s dobrovolnym kvartalnim prihlasenim se jako platce DPH na financaku, muzete si na startu tam dat dost veci a dostanete zpet 20% vratku, psat si cestaky, jestli budete stehovat firmy, byt platce DPH je skoro nutne. Dalsi vyhoda, ze OSVC je velmi levne na poplatky a provoz, u sro vse musi validovat notar a vladat listiny na obchodni rejstrik, jako OSVC mate minumum povinnosti a vse vyridite zdarma ci za pakatel na zivnostenskem odboru.

Ucetni libovosti, jako mit treba na sebe napsany benzinovy ZIL s kouli a se spotrebou 60/l na 100 km v technicaku, a tim formalne stehovat klienty, napriklad lednici stare pani ze Zlina do Prahy, tj. danove uznatelne naklady 2x 300 km x 60 = krasne spotrebovanych 360 litru benzinu x 37 Kc = 13.300 Kc danove uznatelny naklad... : ) Kulantne se tomu rika optimalizace zisku, ale nejdriv nejaky prachy musite realne vydelat, aby bylo co danove optimalizovat.

Good luck

doplněno 14.06.13 21:08:

Podle me idelani kombinace na rozjezd: OSVC + dobrovolny platce DPH + danit pausalem ( =v tomto pripade ZIL nekupujte :) )

klara1*
hodnocení

Dobrý den,

moc Vám děkuji za rychlou odpověď a všechny informace. Rozhodla jsem se, že začnu jako OSVČ a uvidím, jak to půjde dál:) Ještě jednou moc děkuji, skutečně si toho vážím, že se dneska najdou lidé, kteří rádi pomohou.

Děkuji a přeji hezký víkend a ať se Vám v životě daří! :)

podnikatel
hodnocení

0x

Jestli s.r.o nebo živnost zaleží na Vás, já bych ze začátku začal podnikat jako OSVČ,časem bych si založil s,r.o.

Odvody budete platit každý měsíc, první rok minimální pojistné, ke konci roku doplatek nebo přeplatek.

Daně podle zisku, do 500 tis je dan minimální něco okolo 300 kč, odpis, bud budete mít skutečné výdaje(nutno shovávat doklady, benzín apd) nebo výdaje paušální a pak nemusíte nic schovávat, žádné doklady, u vaší živnosti by to bylo 60 % automaticky výdaje. Příklad, zisk za měsíc 30 tis -60% výdaje.

ronyx*
hodnocení

0x

V oblasti "papírů" už tady rady máte.
Z praktického pohledu - pokud budete podnikat tak, že prodáváte převážně svoji práci a nenakupujte služby, u kterých hrozí, že je nebudete schopná v případě výpadku příjmů zaplatit, pak klidně OSVČ. Pokud musíte něco nakupovat a pokud vám někdo nezaplatí, bude mít problém se zaplacením nakoupeného, pak jedině "eseróčko". Ve vašem případě to vidím bez problémů na OSVČ (nic neriskujete, samozřejmě v případě, že budete řádně platit zaměstnance - brigádníky, zdravotní, sociální a posléze případné daně).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]