Nejste přihlášen/a.
Hezký večer!
Chtěla jsem se zeptat, jak je to s odpočtem na děti, dosud je uplatňuje manžel, nyní bych si je chtěla uplatnit já. Mám výdělek cca 6000,- hrubého, je to pro mě výhodné nebo je lepší, když je uplatňuje manžel s vyšším příjmem?A pokud bych je uplatňovala, započítává se to např. i pro výpočet nemocenské či důchodu?
Z výdělku kolem 6.000 Kč hrubého neuplatníte ani celou slevu na poplatníka, slevu na děti není z čeho uplatnit.
Je-li Váš roční příjem alespoň šestinásobek minimální mzdy, měla byste mít nárok na daňový bonus (forma slevy na děti).
Daňový bonus se nikam nepromítne. Neovlivní průměr pro dovolenou ani pro náhradu mzdy za nemoc, neovlivní ani nemocenské či později výpočet důchodu.
Chcete-li slevu na děti přesto převést na sebe, musí ji přestat uplatňovat manžel.
Své mzdové účetní byste pak musela donést čestné prohlášení manžela, že slevu neuplatňuje on. Některé účetní vyžadují i potvrzení partnerova zaměstnavatele.
--- Já bych slevu ponechala u manžela.
doplněno 06.01.14 00:56:Není zač.
Ještě mne napadlo: "Nevešla"byste se s příjmy do limitu 68.000 Kč ročně (v hrubém)? Pak by manžel mohl uplatnit další slevu na vyživovanou osobu (tzv. "slevu na manželku"), čímž by se rodině kompenzovalo to, že nemůžete uplatnit celou slevu na poplatníka.
Manžel by pak za rok 2013 mohl uplatnit slevu na: - poplatníka (na sebe) 24.840 Kč - manželku 24.840 Kč - každé vyživované dítě 13.404 Kč
Pokud některé dítě studuje a při studiu pracuje, může ze svého příjmu uplatnit slevu na poplatníka (24.840 Kč) a na studenta (4.020 Kč).
Myslím, že je to srozumitelné, ale pro jistotu uvedu i odkaz: Zákon o daních z /... (§ 35ba a další)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.