Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelegalni prace pri zaskoku

Od: lifiana odpovědí: 5 změna:
Dobry den,chtěla jsem se zeptat,prisla jsem za kamaradkou do trafiky,udelalo se ji spatne,tak sla k doktorce a ja jsem to za ní vzala,nez dojel jeji pritel,jenomze prisli tam zrovna kontrola inspektorat prace.byla jsem jam hodku,vse si napsali.jsem vedena na up.co mi hrozí za to?dekuji Vesela lenka

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Takový záskok zdarma je možný pouze v obchodě, který kamarádka vlastní.

Je-li ve zmíněné trafice pouze zaměstnána, hrozí jí postih od zaměstnavatele, zaměstnavatel by byl oprávněn vymáhat škodu, kterou mu svým jednáním způsobila, kamarádka může dokonce i přijít o práci.

Pokud jsi v obchodě pracovala bez smlouvy či dohody, hrozí postih zaměstnavateli (od 250.000 do 10.000.000 Kč) i tobě (do 100.000 Kč).

___ V době evidence na ÚP můžeš vykonávat pouze tzv. nekolidující zaměstnání, tzn. zaměstnání v rozsahu do poloviny stanovené týdenní pracovní doby (v průměru do 20 hodin týdně) a se mzdou či odměnou do 4.000 Kč měsíčně.

Nekolidující zaměstnání je nutné oznámit a doložit (písemnou smlouvou či dohodou) nejpozději v den nástupu do nekolidujícího zaměstnání.

Porušení této povinnosti má za následek vyřazení z evidence ÚP, nová evidence je možná až po 6 měsících. Po tu dobu si bývalý uchazeč musí sám hradit zdravotní pojištění.

___ Podle mne tedy bude záležet na závěru kontroly. Dospěje-li k závěru, že jsi v obchodě pracovala na černo, může to mít pro zaměstnavatele, pro tvou kamarádku i pro tebe mít dost nepříjemné následky.

dobre
hodnocení

0x

Oxeroxovat nemocenku trafikantky - vysvětlit na UP - pokud bude potřeba.

podnikatel
hodnocení

0x

Nehrozi ti vubec nic. Proste jsi za kamaradku jen ZDARMA zaskocila, kdyz to z nejakeho (jakehokoli!) duvodu potrebovala. To je vse. To neni zakazane.. jina situace by byla, kdyby to byl napr. obchod se zbranemi nebo potravinami, kde je treba mit zdrav. prukaz apod. V trafice je to jedno..

Pokud to nebylo primo na nejake udani, ze tam napr. delas nacerno apod., tak ti nemuzou vubec nic a MUSI jim postacit takoveto jednoduche ustni vysvetleni = ZASKOK.

podnikatel
hodnocení

0x

Ani to, ze jsi vedena na UP neznamena, ze nemuzes za kamaradku obcas ZDARMA zaskocit nebo ji obcasne nejak (jinak) vypomoct.. Nic takoveho taktez nikterak zakazano neni.

hodnocení

0x

Dobrý den. Otázka je, jak si toto zdůvodní zaměstnavatel Vaší kamarádky. Kontrola Vás tam našla pracovat, neměla jste tam co dělat, nemá s Vámi žádnou písemnou smlouvu, ani dohodu. Tudíž zaměstnavatel za toto může dostat dost vysokou pokutu třeba...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]