Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hodně špatný vztah s bratrem

Od: nevimno odpovědí: 7 změna:

Achjoj,ani nevím jak začít,aby to mělo ruce-nohy...začnu tahkhle.

Mám o 14 let staršího bráchu(je mu ted 32)je 5 let ženatý,má dvou letého syna a za měsíc se mu narodí další mimčo.Asi do minulého léta jsme spolu měli hezký vztah.Sice od doby,co vystudoval "Inženýra" (jeho žena je taky Ing.) to někdy pokulhávalo ,ale nějak jsme to oba zvládali.Problém nastal minulý rok.Měla jsem 18-tiny a on mi k narozeninám koupil knížku -"jak se chovat ke své matce" a obyčejný kaktus.Nevěděla jsem,co to znamená ,tak jsem k němu trošku změnila chování a prostě už rok spolu válčíme.Asi před 3 měsící jsme se pohádali,poměrně dost,já napsala na Facebook ryp(ale nebylo to jménované,o koho jde).Můj "bratříček" totiž v jednom měsící naboural 2 auta,tak jsem si rypla,že neumí řídit(znova opakuji,že to tam nebylo jmenované).Švagrová mi hned vynadala do kur*y a at je už ne*eru ,atd.Pak mi na to odepsal brácha,že mě už nikdy nechce vidět,že mě nenávidí,at k ním už nikdy nejezdím a že doufá,že když přijedou k nám,že vypadnu z baráku.Že mi přeje v životě hodně štěstí,že mě už nikdy nechce vidět a že mě nenávidí.Nejdřív to byl pro mě šok,protože jsem nedokázala věřit svým očím,že můj bráška,který mi dělal culíčky do školky,mi kvůli obyčejné jedné rýpavé větě,vynadal ,řekl,že mě nenávidí a švagrová mi vynadala veřejně do kur*v.Tak jsem zareagovala,tak,že jsem si je oba smazala z přátel, ze Skypu a udělala,to co mi řekl-nechce mě vidět.Po tom kofliktu on asi čekl,že se mu snad omluvím a přilezu,ale to se nikdy nestalo,prostě jsme spolu přestali úplně komunikovat.Tak jsme prožili 3 měsíce.Ted v sobotu odjíždím na soutěž do zahraničí ,když se oni dověděli,že nebudu doma,tak se rozhodni,že přijedou.Myslím si,že ho kouše svědomí a nejsou ani on,ani jeho žena schopní se mi podívat do očí,tak proto se mi vyhýbají.Nevím.Nevím jak mám dál reagovat.na jednu stranu bych jim chtěla vynadat,že se nestydí a chtěla bych si sněma povýkladat,ale na druhou stranu se jim fakt musím smát ,nad tím,co udělali a dělají do ted-že čekají,až vypadnu z domu,aby mohli přijet za zbytkem rodiny.Nevím co mám dál dělat,proto tady píšu.nechci jím lézt do zadku a nějak se ponižovat,klidně je můžu ignorovat tak,jak je ignoruji do ted,jen nevím,jak to vyvrcholí někdy v budoucnu.Prosím poradte.

P.S.Můj brácha se strašně změnil co vystudoval "ING" .Myslí si ,že on s jeho ženou jsou nejpeší a všichni budou skákat jak oni pískají.

Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Z Vašeho psaní mám dojem, že jste si tak trošku toto zavinila sama. Do života Vašeho bratra Vám nic není. I kdyby boural každý den, pak to není nic, proč byste do něho měla rýpat a ještě k tomu veřejně. Copak Vás své vlastní chování vůči němu nemrzí? Co kdyby se mu při bouračce něco stalo a už jste neměla nikdy možnost vidět ho, nebo si s ním věci opravdu vyříkat a vysvětlit? Víte, sourozenci se v mnohých rodinách chvíli nemusí, nebo se pohádají, ale nikdy to není vina jen na jedné straně. Jsou i hodně ošklivé věci, říká se tomu sourozenecká rivalita a tam si sourozenci jsou do slova po krku a jsou k sobě hodně agresivní. A to je skutečně peklo a hodně zlé...Buďte ráda, že máte bráchu, trošku si zameťte také před svým vlastním prahem a popřemýšlejte, jestli by nestálo za to, omluvit se, vyříkat si to s bráchou a zakopat válečnou sekeru...Jste dospělí, tak se nechovejte jako dvě umanuté děti, které nejsou schopni udělat první krok k tomu druhému. A že se brácha změnil? Nedivte se, dospěl, má svoji rodinu a to změní tak trošku každého. Třeba to lépe pochopíte, až budete mít i Vy tu svoji. Prosím, neberte toto nijak ve zlém, nijak Vás nesoudím. Je to jen můj názor, Váš je to vztah s bráchou. A žádný vztah nemůže fungovat, pokud chybí snaha a vůle na obou stranách. Ani ten sourozenecký ne...

doplněno 12.06.13 21:16:

Názory samozřejmě mohou být různé. Příspěvek na každého z nás působí jinak. Já z toho cítím od tazatelky trochu žárlivost na bratra (píše, že je to mamky milovaný syn). A táta, že táhne s ní za jeden provaz ( je to její vlastní otec, nepopírá, že jí více rozmazloval). Dárek od bratra k narozeninám _ zamyslela bych se, co tím chtěl bratr říci. Že je pichlavá jako kaktus a knihou zřejmě, že se k mámě nechová nejlépe...?Možná na tom něco pravdy i bude... Jen tazatelka ví, jaké vztahy v rodině mají všichni členové. Nelze odsuzovat ani bratra, neznáme ho. Oba by měli hledat cestu k sobě, ne od sebe a nenechat se přitom nikým ovlivňovat. Vztah si kazí oni dva, i když je to pro někoho mnohdy pohodlnější svádět to na někoho třetího a hledat viníka v druhých, jen ne u sebe. Ale jak říkám, je to jen můj pohled na věc.

ohneta*

Kapko, v podstatě máte pravdu, ale mě se zdá, že reakce je nepřiměřená situaci, hlavně ze strany bratrovy manželky. Nevím, ale něco mě říká, že ta nenávist není z hlavy bratra, ale jeho ženy.

martinaa*
hodnocení

2x

Bohužel znám pár lidí, kterým titul a prachy vlezly na mozek a už se s nimi nedá normálně bavit. S bráchou na sebe taky někdy štěkáme, provokujeme, řeveme po sobě a házíme jedovaté sliny, ale reakce bráchy už je fakt mimo.

V první řadě bych s rozzářeným úsměvem poslala do p... e jeho ženu, ta se do toho nemá co míchat (i když si asi myslí evidetně opak) a nemá k tomu co kecat. Protože ing. která své 18-leté pubertální švagrové vynadá do ku.ev, to evidetně nemá v makovici v pořádku.

Nevnucuj se. Osobně bych bráchovi napsala krátký vzkaz, že tehdejší komentář nebyl zrovna nejchytřejší, ale to ani omylem nedává právo švagrové sprostě ti nadávat a vůbec se chovat takhle nařazeně a nenávistně. Že pokud bude chtít, nemá u mě zavřené dveře, ale nenechám ze sebe dělat blbečka a ani se urážet. Tečka. Nic víc, nic míň. Rozhodnutí už je na něm. Jen dodám, že podobný jasný a stručný vzkaz zachránil před rokem vztah bratr-sestra u přítelova otce.

doplněno 12.06.13 20:24:

Bohužel, to si musí bratr ujasnit sám. Buď přijde o půl rodiny, anebo si doma dupne. Je dobře, že za tebou stojí aspoň táta, a popravdě, vůbec by nebylo na škodu, kdyby brácha s rodinou přijel, pohodlně se usadili v obýváku a ty by ses švagrové přede všemi hlasitě zeptala, proč ti nadávala do kurev. Ona taková přímá konfrontace taky není na škodu. Aspoň by se ukázalo, jestli je švagrová taková frajerka i mimo facebook. A protože jsem držka a fakt si na hlavu dělat nenechám, tak bych to přesně takhle udělala. Tváří v tvář.

nevimno
hodnocení

Přesně tak,jak říkáte,moje švagrová je hlavně ta,která ho štve proti mě a mému otci.Je z ní taková "tichá voda",která sama nikdy nenaváže žádné téme,nepokecá ,nic...ale jak se říká "tichá voda-břehy mele".Aspon vím,za koho mě má(mají).Zapomněla jsem se zmínit o informaci,že se mnou táhne za jeden provaz můj otec.Je to úžasný muž a nebojím se říct,že kdyby byl mladší a nebyl to můj táta,tak bych ho chtěla za manžela :).Můj otec je otčím bratra(ale vychoval ho vlastě od malička).Je pravda,že mě můj táta hodně rozmazloval,když jsem byla mladší a vždycky mi to bylo od bráchy vyčítano,že on nikdy neměl to,co mám já.Možná to taky hraje roli.Ted když jsme se pohádali,tak táta samozřejmě táhne za lano se mnou,protože můj brácha si myslí,že jsem nevychovaná a minulý rok(když nastaly problémy) chtěl mě začít vychovávat.když jsem mu něco odsekla(bráchovi)tak se rozpřáhl a už jsem mylslea,že v 18 letech dostanu prvně facku od chlapa a to ještě od bráchy.Jenže táta zareagoval velmi rychle a řekl,že pokud mě uhodí,tak zapomene na to,že je jeho syn a cituji:otočí se mu hlava o 180°.A od té doby brácha a jeho manželka jsou vlastně i proti tátovi.Mamka táhne s bráchou,je to její jediný milovaný syn...

vlasatec*
hodnocení

1x
Omluvil bych se za to že si z něho veřejně utahujete a měl bych čisté svědomí. Nijak se dál nedržet a dávat na jevo, že ho pořád máte ráda. Jestli to nejde tak je trochu problém na vaší straně protože neumíte odpouštět, bez toho se totiž žádný vztah neobejde, ani ten sourozenecký...

hodnocení

0x
Ten kaktus a tu knižku bratr si myslim ze ti dal tak jako se srandy. Ale to jeho chovani podle toho jak tady pišete je dost špatne.. Vlezlo mu na mozek že je Ing. Tak pohliží na tebe jako nadřazenej.. Chce to čas aby pochopil ...
Pomohlo by kdyby jste si s bratrem to vysvětlila . Za všm muže byt jen nepochopení...

hop®
hodnocení

0x

Knížka a kaktus byl rýpanec nebo blbý vtip. To semá by se dalo říci o "rypu" na FB. Takže v tom si nemáte co vyčítat. Pravda je, že pokud se člověk stane "ING", tak je to určité "povýšení v životě" a někomu trvá mnoho let než se zase "vrátí" mezi obyčejné lidi, někoho toto mine a někdo se z toho nevzpamatuje nikdy. Vzhledem k tomu, že bratrova manželka má také titul a navíc Vás evidentně nemá ráda, je docela zřejmé, odkud vane vítr. Muž je hlava rodiny žena je ten krk, který tou hlavou kroutí...

Doporučuji nedolejzat, bratrovi se ženou byste jen potvrdila že je potřebujete, že jste něco méně než oni. Snad se bráchovi rozbřeskne samo, možná by to s ním mohli probrat Vaši rodiče, ale nějak nenápadně a nevtíravě, a hlavně bez přítomnosti snachy!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]