Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak byste se bránili lži?

Od: tttt odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

přišel mi od právnika dopis,kde podala na mě ztížnost moje teta,že jsem si od ní půjčil peníze a ktere ji nechci vrátit.

Samozřejmě musím dodat,že je to lež.Tudiž neexistuje ani žádne potvzení o půjčce či něco podobného.

Jak se mam branit?..díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

Promiňte, ale mě váš dotaz tak zlehýnka připomíná starou známou fintu s nastrčeným dlužníkem.

Nenapsal jste, k čemu vaše matka půjčené peníze použila. Nezaplatila vám třeba novou střechu na domek? Jestli je v tom něco takového, pak raději rychle přemýšlejte, jak své tetě peníze vrátíte.

vlasatec*
hodnocení

0x
Důkazní břemeno je na straně tety, slušně odpovězte že je to nějaký omyl, že o ničem nevíte a tím bych to uzavřel.
doplněno 12.06.13 17:14: Pokud nemá v ruce nějakou směnku nebo smlouvu tak bych se tím vůbec nezdržoval a jen pokrozil vlastním právníkem a žalobou za křivé obvinění nebo tak něco... :)
tttt
hodnocení

vlasatec...

Ano předcházela tomu hádka.A beru to tak,že teta je velkých dluzích a snaži se ode mne něco vymanit.Příští týden to budu řešit s tímto právníkem.

Nicmeně bych si to pro jistotu nenechal do budoucna líbit.aby nevymyslel něco jiného.

Dobrý den. U právníka se nepodávají stížnosti. Pokud Vás kontaktoval právník jako dlužníka, pak nejde o řešení stížnosti, nýbrž o první krok ve věci vymáhání pohledávky. Právník vychází z informací, které mu poskytne jeho klient a hájí jeho zájem. Nemyslím si, že by se jen tak někdo sebral a bezdůvodně vyhledal služby právníka, kdyby neměl jak prokázat, že je v právu...Pokud jste naprosto nevinný, pak se nemáte čeho obávat a tudíž nemáte důvod se bránit. Pokud tak nevinný nejste, pak má Vaše teta plné právo učinit kroky, které povedou k vymožení její pohledávky. I ústní dohoda je platná a zcela bez důkazů Vaše teta asi nebude...Nic ve zlém, je to jen můj dojem z Vašeho psaní...

doplněno 12.06.13 17:56:

Tak vidíte, jak to z Vás leze...:)...Sdělte písemně právníkovi to, co sdělujete nyní zde. Vaše matka tedy přece musí vědět, jak to bylo a jistě Vás v tom nenechá...

tttt
hodnocení

kapko...

ano právník vychází z toho co mu teta řekla,nicméně se jedná o její nepravdivé informace.

Rád tedy až teď dodám,že tyto peníze půjčila,ale ne mě,ale svojí sestře,tedy mojí matce,která má potrvzení o půjčce včetně jejich podpisu a podpisu svědka

.Ale neprávem obvinění přišlo mě,proto sem dost naštvaný a nevím jak se bránit tomuto nařčení.

To, že jde o nepravdivé informace, není podstatné. Smlouva o půjčce nemusí být písemná, taková smouva se sice prokazuje obtížně, ale prokázat jde. Podstatné je to, co se podaří dokázat a vaší tetě by k prokázání půjčky mohlo stačit i něčí svědectví, zejména pokud ten svědek dokáže věrohodně lhát před soudem. A protože se vaše teta obrátila na právníka, klidně to až k soudu dojít může.

Takže k tomu, co už vám poradili ostatní, vám doporučím, abyste si sám začal shánět právníka: přinejmenším byste měl mít kontakt na solidního advokata, který by váš případ byl ochotný vzít. Shánět právníka na poslední chvíli není nic příjemného; zastupovat se sám proti profíkovi pak bývá spolehlivý způsob, jak spor prohrát.

Ještě poznámka: budete li mít svého právníka, řekněte mu všechno popravdě a hned, ne aby to z vás musel tahat, nebo ještě hůř, aby se to dozvídal jako překvapení při jednání soudu.

doplněno 14.06.13 05:15:

Jirbar: Napsal jsem, že smlouva o půjčce nemusíbýt písemná a ještě jsem to nemusí zvýraznil, tak nechápu, na co narážíte tím "vyrábí si zákony pro sebe".
Mimochodem, když se ústně domluvím s Frantou v hospodě "Na růžku", že mu půjčím dva tisíce a on mi je za týden z výplaty vrátí, právně je to smlouva. A všichni štamgasti, co to slyšeli, případně viděli předání peněz, mohou být pozváni o tom svědčit u soudu, když Franta ty dva tisíce nevrátí a bude tvrdit, že o ničem neví. Tedy pokud se to bude řešit u soudu a ne jako obvykle ručně... :)

jirbar*

Tak tady máme jednoho který si vyrábí zákony sám pro sebe. Od kdy musí být smlouva o půjčce písemná. Možná tak uznání dluhu. To ano, To chce písemně jinak je to k ničemu.

hop®

Právník pravděpodobně nic nevymyslel, jen tetě navrhl řešení jejího problému (podle jejího vysvětlení). Asi bych právníkovi napsal hned, doporučený dopis (nebo alespoň mail, pokud na něj máte oficiální kontakt), a neodkládal řešení na přístí týden a ještě jako ústní či telefonické jednání...

hodnocení

0x

Já bych se bránila tak, že bych chtěla důkaz o tom, odkud peníze vzala. Z banky, musí být ve výpisu stopa. Z domu pod slamníkem? Když má dluhy? Z jakého místa peníze fyzicky vzala a dala je vám? Lze to vystopovat! Doložit. *hej*

doplněno 14.06.13 06:22:

kapičko, ahááá! Tak to je úplně o něčem jiném. *sok*

"Babi z Ov" zdravím. Tazatel ale posléze píše, že teta skutečně peníze půjčila. Jeho matce a písemný důkaz existuje. Takže zde je tedy teta podle toho v právu, když chce peníze zpět. Ovšem chtít je musí po tom, komu peníze půjčila. Proč do toho motá tazatele, na to musí přijít právník...Myslím si, že info je celkem zamotané a pravda bývá vždycky někde uprostřed. V každém případě z toho vyplývá, že teta chce své peníze vrátit oprávněně...To jen na vysvětlenou, jak to vidím já. Krásný den.

buss
hodnocení

0x

Na tak obecný dotaz vč. kapání info nelze odpovědět, mj. se neví, na co byly ty peníze půjčeny, jak v tom syn figuruje. Jsou přece případy, kdy si věřitel může vybrat, z koho prachy vyrazit.

tttt
hodnocení

kapko...

Ano jste na správné cestě.Ale zaplenen jsem do toho já,jelikož jsem se matky zastal,že na peníze,ktere má vrátit je ještě dle smlouvy čas.To že teta se dostala do dluhu a chce urychleně sve peníze zpět mi nepříjde fér.

Nicméně stále platí a nechápu proč mě do toho zapletla.Jelikož spolu nekomunikujeme,tak jedine vysvětlení pro mě,že mi chce nadělat problémy, i když neoprávněně,že jsem se do jejich sporru motal.

Proto její jednání nechápu a jsem naštvany jak si to mohla dovolit mě osočit a proto i má otázka jak se mám bránit těmto vymyslům.

Mohu napadnout ji nějakým oznámení z pomluvy?Prostě co byste dělali vy?Nechat si to líbít?

Nemusíte si to nechat líbit. Oslovil Vás advokát, doporučuji písemně a s dodejkou s ním komunikovat. Sdělte mu, že mezi Vámi a tou osobou nikdy k žádné půjčce nedošlo. Že tudíž nejste jejím dlužníkem a nikdy jste nebyl. Tím to hasne. Kopii si schovejte pro jistotu a vyčkejte co se bude dít. Hlavně nedělejte mrtvého brouka. S advokátem tety se vůbec scházet nemusíte a ani to nedoporučuji dělat. Vše je dobré mít písemně. To je to, co Vám v této fázi mohou zatím poradit.

tttt

kapko...

díky nějak tak provedu...:)

hodnocení

0x

,,Co je psáno,to je dáno,,...má snad vaše teta nějaký papír,že vám půjčila peníze? Nemá?Tak ať si nevymýšlí nebo i vy začněte tvrdit,že si ona od vás půjčila peníze.Pokud je to starší osoba,může to být stařecká demence.Když nepřestane,podejte na ni trestní oznámení za neoprávněné vymáhání smyšleného dluhu.*bum*

tttt
hodnocení

ruze...

diky taky dobra rada...;)

Nevíte jestli je možne podat trestni oznámení za křivé obvinění nebo tak něco.Opravdu sem dost naštvany a budu vyžadovat pokud to půjde alespoň omluvu...*bum*

Je to teta,asi bych to trestním oznámením nehrotila,spíš bych jí tím jen postrašila,že to hodlám na policii podat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]