Nejste přihlášen/a.
Dobrý den...měla bych dotaz.Byla jsem vdaná,ale s manželem jsem nežila už pár let.Poté jsem si našla přítele a čekala s ním dítě,samozřejmě,že manžel se musel stát automaticky otcem,protože jsme byli stále manželé.Bohužel syn se narodil těžce zdravotně postižen a nebyl čas nic řešit,ale nyní jsme rozvedeni a chtěli bychom vepsat biologického otce do RL a manžel se tak osvobodil od všeho s ním spojeného.Jak se v těchto věcech postupuje?Jde pouze sepsat k soudu návrh na vepsání biologického otce s tím,že se ho ex vzdává z důvodů ,že není otcem a přítel mohl být vepsán jako otec?Děkuji za radu
Dobrý den. Ne, nejde pouze k soudu podat návrh. Je to komplikovanější. Jsou zde dvě možnosti. Tou první je popření otcovství bývalého manžela. Protože jste zmeškali půlroční lhůtu, je oprávněn v současné době popřít otcovství Vašeho bývalého manžela jen nejvyšší státní zástupce a to za podmínky, že toto popření je v zájmu Vašeho dítěte.Tou druhou je osvojení Vašeho dítěte a je to možnost jednodušší. K osvojení Vašeho dítěte je zapotřebí souhlasu obou jeho rodičů _ tedy i Vašeho bývalého manžela, i když je pouze matrikovým otcem.
Upozornění: Je nutné počítat s tím, že v případě, že Váš bývalý manžel platí na Vaše dítě výživné, se může po popření svého otcovství domáhat vrácení těchto peněžních prostředků po Vašem současném příteli (jako biologickém otci Vašeho dítěte) viz. § 101 zákona o rodině. Žádat navrácení výživného může za dobu až tři roky zpětně
Mrkněte, zde je podrobněji podobný případ rozebírán:
Souhlas se vším s Kapkou, jen bych dodala, že nepíšete, zda je Váš přítel ochoten převzít vyživovací povinnost. Pokud ne, Nejvyšší státní zastupitelství Vám nevyhoví, protože v zájmu dítěte je mít otce, který ho živí - jinak by musel vyživovací povinnost převzít stát - a to zase není v zájmu státu...
Jedině návrh na vyloučení otcovství bývalého manžela. Ten musí dojít do 1/2 roku od doby kdy se dozvěděl, že se v tu dobu manželce narodilo dítě. Pokud návrh podá matka tak do 1/2 roku od narození dítěte. (doba má být prodloužena, ale asi ještě není v platnosti.
Pokud se to propásne může přítel dát návrh na osvojení dítěte a bývalý manžel s tím vysloví souhlas.
Samozřejmě,že biologický otec chce svého syna mít zapsaného.I když bývalému manželovi bylo stanoveno výživné soudem,neplatil mi ho,tak jsme byli domluveni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.