Nejste přihlášen/a.
To je nesmysl: Zaměstnanec "si nemůže nechat napsat potvrzenío o životním minimu"od zaměstnavatele. Zaměstnavatel musí potvrzovat skutečný průměrný výdělek.
Spíše mne napadá, že se zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodli na minimální mzdě a zbytek zaměstnavatel "vyplácí na ruku"- tedy na částečné práci na černo.
___ Zkuste se obrátit na zaměstnavatele a upozornit jej na to, že mu za zaměstnávání na černo hrozí pokuta od 250.000 do 10.000.000 Kč.
Případně se rovnou obraťte na inspektorát práce.
doplněno 11.06.13 21:58:Musím se přiznat, že ve mně zmíněný zaměstnavatel budí čím dál více nedůvěry.
Jak si může mzdová účetní dovolit někomu telefonicky sdělit výši mzdy kteréhokoliv zaměstnance?!
To může sdělit pouze soudu, exekutorovi apod., případně může zaměstnanci na jeho žádost potvrdit výdělek (např. pro banku, ...)
S takovou účetní bych se jako zaměstnavatel hodně rychle rozloučila.
Malinko odběhnu od tématu, ale strašně moc by mě zajímalo, jak víte, kolik si váš exmanžel opravdu vydělává a zda to vážně není tolik, kolik má na papíře? Platíte si detektiva? Vyzvídáte u všech společných známých? Trávíte volný čas špiclováním?
Nebudu neplatiče hájit. Na 90% je to opravdu tak, jak píšete a exmanžel se opravdu vyhýbá placení alimentů, což je trestné, ale vždycky žasnu nad tím, jaký mají ženy přehled o životech a kariéře svých bývalých...
No, kdyby to byla debata nad tím zda bere dvacet či třicet tisíc, tak by mě napadlo totéž, ale myslím že pouhým pohledem na životní styl lze celkem bezpečně odlišit člověka, který bere "nějaký normální plat" od člověka, který bere minimální mzdu.
Samozřejmě je také možné, že většinu velkých výdajů hradí jeho nová přítelkyně, a on ze svého platu cáluje třeba jen jídlo a telefony, ale myslím že ta šmelina s platem je pravděpodobnější.
Goldie, nevěřte tomu, co Vám otec dětí říká, a obraťte se na soud.
Navrhněte zvýšení výživného, on bude muset znovu doložit potvrzení o výdělku. Pokud stále pracuje u stejné firmy, je nesmysl, aby najednou měl dvakrát nižší výdělek.
Něco jiného je sdělit informaci telefonicky, něco jiného je vystavit potvrzení pro soud (pro soud účetní lhát nebude).
A pokud si otec dětí nechal snížit mzdu, aby nemusel platit výživné, soud mu to spočítá.
doplněno 12.06.13 01:09:A obraťte se i na zmíněný inspektorát práce (podle mne je možná i částečná práce na černo).
Dobrý den. Jistě je to nepříjemné, ale nepíšete nic o tom, jak otec dětí žije... A to je hodně podstatné. Třeba platí dle svých možností - kde nic není, ani čert nebere...Stačí, aby byl např. nějaký čas v pracovní neschopnosti a už se to projeví u částky, kterou mu exekučně zabavují...Mít životní minimum jako výdělek je nesmysl. Všude mu musí dát jako minimum minimální mzdu a to je rozdíl! Co se týče styku s dětmi, je to jeho právo, ale ne povinnost, takže s tím nic nenaděláte. A pokud vydělává málo, také s tím nic nenaděláte. Je bohužel spousta matek, kterým otec dětí neplatí vůbec nic...Já vím, že je to nelehké, ale přece jen - děti už mají věk na to, aby se finančně přičinily i samy - najít si třeba brigádu, když se otec finančně nestará a odlehčit Vám tak alespoň trošku finančně, pokud je Vaše situace opravdu tak zoufalá...Zletilé dítě už se musí o výživné od otce zasazovat samo..
Pokud je Vám však známo, že si otec dětí žije tzv. "na vysoké noze", má majetek atd. a jen se úmyslně vyhýbá placení alimentů, pak na toto upozorněte exekutora. Pokud vlastní např. i řidičský průkaz, může mu exekutor zabavit i ten, pokud ho řidičák neživí..
Jen ještě dotaz kvůli úplnosti informací: Proč se otec s dětmi nestýká a na výchově se nepodílí? Kašle na ně, nebo se o to snaží a je mu v tom bráněno? (Omlouvám se matce za takovýto dotaz, z ničeho nikoho neviním, ale znám i takové případy. Jinak i kdyby tomu tak bylo, na povinnosti platit výživné to samozřejmě nic nemění.)
v týdle zemi pokud se někdo rozhodne neplatit výživné tak neni skoro žádná šance se těch pěněz domoci soudy exekuce advokáti vše stojí spoustu času,peněz a nervů a pokud navíc dotyčný prokáže že nic v podstatě nemá i když vy víte že má že třeba dělá i když na černo tak prostě neni sil z něj cokoliv legální cestou dostat mám přítelkyni která bývalý neplatil 5 let soudů tahanic exekucí a nic z něj nikdo nevydoloval a ještě nám hrozilo že náklady na exekuci budem platit mi naštěstí toho měl panáček víc a psychycky to ve finále neunes a spáchal sebevraždu a dětem byl přiznán sirotčí důchod
jo a abych nezapoměl v luftě zůstalo 130000kč
takže vám přeji pevné nervy s vymáháním a skuste se nedat
Vemte rodné listy dětí, rozsudek o úpravě výživného od soudu a jděte na Vám místně příslušnou službu kriminální policie a vyšetřování podat trestní oznámení za neplacení výživného. Máte nárok vymáhat pouze částku za 3 roky nazpět.
doplněno 11.06.13 17:53:Samozřejmě pokud máte doklady i o tom kolik a kdy zaplatil, tak to vemte ssebou také.
doplněno 11.06.13 17:53:Neříkám že to pomůže, ale nic jiného Vám nikdo neporadí. Je to jedna ze dvou variant, tu druhou jste už zkusila.
doplněno 11.06.13 19:14: rudolf: pokud se nepletu, měl zažádat na soudě o snížení výživného z určitého důvodu, evidentně to neudělal, takže otázku schválnosti či nedbalosti bych nechal na posouzení soudu. Nehledě na to, že v určitých oblastech posuzuke okresní státní zastupitelství i jen částečně zaplacené výživné jako neplacení výživného (je to okres od okresu jinak).
rudolfe, ještě jednou, je tu nějaký výrok soudu, který se má dodržovat, pokud peníze nemá, má si to nechat soudně upravit, pokud to neudělal, pořád se dopouští přečinu logiku v tom nehledejte, tohle je právní řád ČR
Já se ale nebavím o teorii ale praxi, to je možná ten problém, proč si nerozumíme.
to nepomůže, protože sama tazatelka uvádí, že exekuci nelze vykonat.. tedy otec neplní vp nikoli úmyslně, ale protože k tomu nemá příjem/majetek...
ad tazatelka: exekutora můžete upozornit na jiný majetek, můžete využít letošní novinku se zabavením řp, ale pokud opravdu nemá, tak vám nezbyde, než mu sehnat lepší práci.. ještě bych se pozastavil nad tím, že píšete "napsali mu do výdělku životní minium", to nedává smysl.. životní minimum jednotlivce je letos tuším 3.410,- Kč.. ale existuje minimální mzda, která je při 40h týdnu 8.000,- Kč.. i z 8.000,- Kč by mu letos mělo být strženo 1.900,- měsíčně (pokud není znovu ženatý a nemá další děti ve své výchově)
doplněno 11.06.13 21:18:dobře uznávám terminologickou chybu.. zapomeňte na úmysl/nedbalost (ostatně tč dle § 196 tz může být spáchán i nedbalostně), jen slovo "úmyslně" zaměňte za "zaviněně"... chybí-li subjektivní stránka trestného činu - zavinění - nemůže být jednání trestné (a tedy se ani neřeší zda šlo o zavinění úmyslné nebo nedbalostní)
já neříkám, že tak postupovat tazatelka nemůže, jen konstatuji, že pokud si je sama vědoma, že exekutor nemá kde brát, pak nejde o jednání trestné...
doplněno 12.06.13 11:15:repkine, ještě jednou, jste vedle jak ta jedle.. mícháte hrušky s jablky.. nikdo neříká, že výrok soudu, který určuje vyživovací povinnost se nemusí dodržovat nebo že, když jej plnit povinný nemůže, tak se ruší..
jen říkám, že neplnění automaticky neznamená trestný čin.. v trestním řízení musí být vždy přítomna subjektivní stránka trestného činu = zavinění (stejně jako subjekt, objekt, objektivní stránka a protiprávnost)... to jsou základy teorie (1. semestr trestního práva)
samozřejmě pokud nemá 40h praconí dobu týdně, tak se minimální mzda adekvátně ponižuje, nicméně, pokud není ženatý a nemá ve výchově dítě ve své domácnosti, tak i ze 7.000,- Kč mu má být letos sražena na přednostní pohledávku (kterou výživné je) částka ve výši 1.234,- Kč měsíčně..
ještě je možné, že nejde o mzdu z pracovního poměru, ale odměnu z dohody o provedení práce, ze které nelze provádět srážky ze mzdy, nicméně zabavitelný příjem to je (celý), takže upozorněte svého exekutora, měl by postupovat exekučním příkazem k přikázání pohledávky..
Udat zaměstnavatele na finančák případně mu s tím pohrozit? Starší dítě už se může rozhodovat samo, u koho chce bydlet, takže klidně může nečekaně zaťukat tatínkovi na dveře s tím tady mě máš a starej se.
Trestní oz. podat můžete, ale max. dostane podmínku. Když nebude platit dál a bude další soud žádné že půjde do vězení, ale jen mu podmínku navýší :-/ To je osobní zkušenost. Je to nepříjemné, ale jak již padlo - děti jsou ve věku kdy můžou matce pomáhat, hlavně to plnoleté může pracovat celé prázdniny. Vím, že to není ideální, sama jsem z rozvedené rodiny kde se otec k placení neměl a matka jeden čas skutečně neměla kde brát a fungovali jsme jen díky jejím rodičům... Ale je třeba zvážit všechny aspekty. Zda otec neplatí protože nechce nebo skutečně nemůže? Můj známý je v ID, jeho zdr. stav je skutečně nepříznivý a prakticky mu neumožňuje stabilně pracovat - na trvalo jej ani nikdo s jeho diagnózou nepřijme - snaží si přivydělat ale bývalá, ačkoliv peníze vcelku má, si stejně nedá říct a pořád chce příspěvek na to či ono, žádá zvýšení al. ... Záleží, jaký případ je ten Váš
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.