Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paragraf na dítě? jako nemocenská?

Od: ok* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,dnes jsem si vzal na dceru paragraf(chřipka), doktorka mi řekla že je to jako nemocenská.

Takže za první tři dni(tj. dnes , sobota a neděle) nedostanu nic zaplaceno?

Dostal jsem ještě další dva papíry, jeden pro mě a druhý pro zaměstnavatele, což před tím nikdy nebylo.

Nevíte jak je to placené?Dá se to někde vypočítat kolik mě bude stát paragraf?

Děkuji za vaše odpovědi

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No nechápu, proč by to mělo být jako nemocenská... ošetřovné se platí od počátku 9 dní, v případě osamělého rodiče, který čestně prohlásí, že žije sám, 16 dní... Kolik byste dostal, to se dá snadno vypočítat, ale co je napsané na tom papíru od doktora? Pracovní neschopnost nebo ošetřovné?

edita*

Zdravím a souhlasím s tím,že paragraf na dítě se počítá jinak než nemocenská.

lm®
Ošetřování člena rodiny

Podpora při ošetřování člena rodiny se poskytuje nejvýše po dobu prvních 9 kalendářních dnů, pokud potřeba ošetřování (péče) v nich trvá. Zaměstnanci, který má v trvalé péči alespoň jedno dítě ve věku do skončení povinné školní docházky a je jinak osamělý (tj. svobodný, rozvedený, ovdovělý, nežije-li s druhem nebo registrovaným partnerem), se podpora při ošetřování člena rodiny poskytuje nejvýše po dobu prvních 16 kalendářních dnů, pokud potřeba ošetřování v nich trvá. Podpora při ošetřování člena rodiny se stanoví stejným způsobem jako nemocenské s tím rozdílem, že se dávka ve výši 60 % denního vyměřovacího základu poskytuje už od prvního dne. V témž případě ošetřování náleží podpora jen jednou a jen jednomu oprávněnému.

Vše na dumfinanci.cz/...

mouse*
hodnocení

0x

Zdravím, je to stejné, jako by jste byl nemocný vy, tedy stejné, jako nemocenská. Výši Vaší náhrady si můžete vypočítat zde: finance.idnes.cz/nastr_kalk.asp?y=nastr_kalk/nemocenske-davky.htm - 34k -

mouse*
hodnocení

0x

hodnocení

0x

Asi jsem pochopila, co je myšleno tím "jako nemocenská": stejně jak o při výpočtu nemocenských dávek se při ošetřovačce spočítá denní vyměřovací základ, z něho 90 %, z toho 60 % a to dostanete na den.

doplněno 21.04.09 18:00:

mpsv.cz/...

doplněno 21.04.09 18:04:

Ošetřovačka se běžně platí 9 dní, ale záleží taky na tom, jestli Vám ji lékař neukončí třeba po 5 dnech. I kdyby Vám vystavil ukončení třeba až za 3 týdny, platí se 9 dní (osamělému rodiči 16). Do kalkulačky doplňte výši denního vyměřovacího základu, zkoušejte to tal dlouho, dokud to nebude odpovídat co nejpřesněji vašemu průměrnému příjmu (měsíční průměr za uplynulých 12 měsíců), tak zjistíte, kolik ošetřovného přibližně dostanete

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]