Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská, těhotenství. atd

Od: pupie* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

Mám na Vás dotaz, první ale zkusím vysvětlit moji situaci:

skoro rok jsme pracovala u jedné firmy na DPČ platili mi soc.i zdrav. pojištění, pak jsme si našla práci na HPP se smlouvou na půl roku,pak případně prodlouží. Po měsíci a půl jsme otěhotněla (tudíž ve skušební době). A doktor mi napsal nemocenskou,jelikož v téhle práci nesmí dělat těhotné. Jsem tedy druhý týden na nemocenské. Ted ale nevím co dál? Je lepší být do porodu na nemocenské?

Ale v práci mě můžou propustit,po třech týdnech,ikdyž nemocenská ještě trvá,jelikož jsme ve zkušební době.Kdo mi po té platí nemocenskou? Sociálka? Nebo je lepší ukončit nemocenskou a nechat se v práci propustit? Po té se zkusit vrátit do předešlé práce,kterou bych měla ale jen na DPP. a asi bych musela zatajit těhotenství a stejně bych tam nemohla pracovat dlouho (fyzicky namáhavá práce). A budu mít nárok na PPM? nebo zvolit si délku mateřské? PS: jsme vdaná

Tak prosím poradte mi jak by to podle Vás bylo nejvýhodnější *bzum*

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Nechci být špatným prorokem, ale odhaduji, že Vám nic jiného než nemocenská až do porodu (do konce šestinedělí nezbyde).

Po uplynutí prvních 21 dnů nemoci může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr ve zkušební době, a to i v případě nemoci či těhotenství.

Nejsem si jista, jestli splníte podmínku pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM), protože ochranná doba bude tolik kalendářních dnů, kolik dnů trvalo poslední zaměstnání.

Abyste měla nárok na PPM, musela byste na PPM nastoupit buď v době trvání nemocenského pojištění (za trvání zaměstnání) nebo v ochranné lhůtě po jeho skončení.

___ Při práci na základě DPP jste nemocensky pojištěna až při odměně nad 10.000 Kč měsíčně. Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele v kalendářním roce odpracovat maximálně 300 hodin (necelé dva měsíce).

___ Podle mne by pro Vás v této situaci bylo nejlepší zůstat na neschopence až do porodu, případně do konce šestinedělí.

Pro možnost volby čerpání rodičovského příspěvku bude stačit, že lze vyměřovací základ stanovit u otce dítěte.

doplněno 10.06.13 19:49:

Zapomněla jsem uvést, že na nemocenské byste měla nárok i v případě zrušení stávajícího pracovního poměru, podklady pro výplatu byste musela předávat bývalému zaměstnavateli. (Ale to možná víte.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]