Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dostala jsem starší petrolejku (ne historický kus), kterou bych si ráda ozdobila barvami na sklo. Nevím ale, jakou teplotu tyto barvy vydrží - petrolejka se bude nahřívat. Na obrázku není přímo ona, ale mám stejný typ. Nemá s tím někdo zkušenost?
Děkuji za odpovědi!
doplněno 10.06.13 00:43:Barvami na sklo mám na mysli klasické "slupovací"- art-hobby-kreativ.cz/...
Nene, žádné barvy! Rozebrat, vyčistit, zevnitř i z venku a až bude jako nová, pak se na ni podívat pořádně. Pak zjistíte, že barvy by z ní udělaly kýč jak prase. S odpuštěním S cilindrem moc opatrně, je velice křehký, snadno při leštění zevnitř praskne. Na nádobku na petrolej budete muset vzít nejen jar, ale asi i ocet a kartáček. Do kola za cilindrem patří zrcátko. Nevím, jestli vám ho někdo uřízne. Knot a petrolej se dá koupit. Až vyčištěnou petrolejku zapálíte a ona zazáří, pak uvicíte, jaká to je paráda. Bez barviček.
Přesně o tutéž jsem přišla, když nám měnili okna. Používala jsem ji při výpadcích proudu. Měla jsem ji ještě z domova a milovala jsem ji.
Do kola za plamínkem patří zrcátko, ale když jsem se na tu vaši ještě jednou podívala, není jak upevnit. Měla by tam být alespoň hodně lesklá plocha, která by světko odrážela a tím i znásobovala.
Zcela souhlasím s Babkou. Jen doplním, že na tom odrazném kotouči vzadu zrcátko být nemusí. U levnějších kusů to byla jen vyleštěná mosazná plocha. Doporučuju použít "sitol" (tak se dneska jmenuje sidol), neb cokoliv na leštění kovů. Ta nádobka může být žlutá i úmyslně, pak samozřejmě vybělit nepůjde. Vnitřek cylindru se čistí zmuchlanými novinami (ne šasopis, ani reklamní leták), které se opatrně nasoukají dovnitř a pak se s nima vhodným předmětem otáčí (samozřejmě to jde i jinak). Pokud se Vám při čištění povede cylindr rozbít (což je dost pravděpodobné :D ) náhradní se stále ještě dá koupit. Je víc rozměrů takže si ho radši předem změřte, hlavně průměr jeho spodního otvoru. Z knotu rovně odstřihněte případný ztvrdlý okraj. Při provozu dbejte na to, aby nebyl plamen moc velký, jinak Vám cylindr může prasknout, nehledě na to, že se velmi brzo zanese sazemi.
Pokud ovšem trváte na obarvení cylindru (i když to bude kýč, může to tvořit zajímavé světelné efekty), tak určitě ne slupovací barvy. Cylindr bývá velmi (!) horký. Existují barvy na žárovky, ale myslím, že ani ty by tam nevydržely.
doplněno 10.06.13 08:20:Ještě varování - pokud budete mít petrolejku pověšenou na zdi počítejte s tím, že se Vám na stropě nad ní usadí mastné saze, které jdou dost špatně odstranit.
Ještě jednou děkuji všem za odpovědi a rady.
Ohledně barvení cylindru - nevím, proč by to musel být nutně kýč. Zamýšlela jsem tam udělat jednoduchý a vkusný rostlinný ornament ve stylu secese. Rozhodně ne nabarvení celé skleněné plochy strakatými barvami. Nicméně, pokud se petrolejka prohřívá až do takovéto míry, je jasné, že otázka barvení odpadá. Cylindrů mám několik, tam by snad problém být neměl - ale rozhodně budu dávat při čištění pozor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.