Nejste přihlášen/a.
Za několik dnů jsem předvolán k okresnímu soudu jako svědek v rodinné kauze. U soudu jsem nikdy nebyl. Mohli byste mi, prosím, někdo popsat, jak to probíhá v soudní síni? Vím, že jsem předvolán na určitou hodinu a tak se dostavím před síň a vyčkám na vyzvání, ale jak to probíhá uvnitř?
Kam třeba odložit kabát? Tašku?
Pozdravit při vstupu nebo nepozdravit?
Ověření totožnosti - občanský průkaz soudci nebo zapisovatelce a vrátí ho ihned a nebo po ukončení výpovědi?
Mám vyčkat na nějaké otázky soudce a nebo se ihned začít vyjadřovat k dané kauze? Pokud vím, tak na konci ještě dávají dotazy oba právníci.
Jak dlouho to trvá - mají na vyslechnutí svědka limit třeba 15 - 30 min. nebo tam mohu vypovídat i třeba hodinu?
Co po ukončení výpovědi? Řekne mi soudce, že to stačí a mohu jít? Mohu zůstat uvnitř a poslouchat do konce?
Pozdravit při odchodu nebo se to v takové situaci nehodí?
Pro někoho z vás to jsou možná banální otázky, ale jdu tam poprvé a nemám žádné informace a tak bych byl rád alespoň o něčem informován a nechci tam vypadat za nějakého trumberu, pokud by tam bylo více lidí, protože to je veřejné jednání.
Díky.
Dostavíte se před jednací síň. Před zahájením jednání zapisovatelka nebo jiný úředník ověří, kteří svědci se dostavili. Na vyzvání vstoupíte dovnitř a přistoupíte k ohrádce, která je před soudcem nebo senátem. Samozřejmě při vstupu pozdravíte a sejmete pokrývku hlavy, pokud ji máte. Soudce vás požádá o OP, zapisovatelce nebo do záznamového zařízení nadiktuje vaše údaje a OP vám vrátí. Tašku si můžete ponechat u nohy, kabát odložit na věšák nebo na některou lavici. Hovořit budete jen na vyzvání. Pokud budete odpovídat na otázky žalobce nebo obhájce, budete hovořit směrem k soudci. Jak dlouho vypovídá svědek? Některý 2 minuty, jiný třeba 40 minut, podle toho, o jak složitou kauzu jde. Po skončení vám soudce řekne, že můžete odejít. Pokud chcete zůstat, zeptáte se soudce, zda můžete zůstat. Většinou nemá soudce námitek, jednání je téměř vždy veřejné. Podle jeho odpovědi se zachováte. Pokud zůstanete, posadíte se na některou lavici určenou pro veřejnost. Pak už nebudete do jednání zasahovat, budete se chvat tiše. Při odchodu samozřejmě pozdravíte. U dveří jednačky bývá zpravidla poučení pro osoby vstupující do jednací síně; to si přečtěte a dodržujte stanovené zásady. Nemusíte se ničeho obávat.
Dostavíce te, počkáte před, vyzvou Vás, přijdete dovnitř, pozdravíte, odložíte si věci bud na věšák nebo na lavici. Soudce Vás vyzve a dáte tam občanku, řekne bud jemu nebo té zapisovatelce, předají si to, poté Vám občanku vrátí, můžete mít i řidičák, pas či povolení k pobytu (cizinec) to jsou všechno doklady totožnosti. Následně Vás předseda senátu (samosoudce) vyzve, aby jste si stoupl/a do řečnického pultu a pak se Vás bude ptát. Nebojte se, nic to není. Bude Vás navádět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.