Nejste přihlášen/a.
Je mi 50 let a mám odpracováno 15,-let.Není předpoklad,že bych mne ještě někdo zaměstnal.Zbytek let jsem evidován na úřadu práce.Jakým způsobem mi vypočítají důchod,až dosáhnu patřičného věku?Doplňující dotazy rád odpovím.Mirek
Jste-li ročník 63, dovršíte důchodový věk v r. 2023, kdy bude pro přiznání starobního důchodu nutno splnit podmínku účasti na důchodovém pojištění v délce 35 let.
Pokud byste délku pojištění (35 let) splnil již v roce 2018, mohl byste požádat o předčasný důchod od 60 let.
Nesplníte-li do roku 2023 podmínku 35 let důchodového pojištění, budete moci do důchodu odejít 5 let po dovršení důchodového věku za předpokladu, že získáte délku pojištění alespoň 20 let (tzn., že byste musel získat ještě minimálně 5 let pojištění).
Tolik stávající legislativa. Ovšem situace se (nejen) v této oblasti neustále mění, za 10 až 15 let mohou platit jiná pravidla. Vyvíjí se i hospodářská situace a situace na pracovním trhu, takže je klidně možné, že ještě práci najdete.
Jak se v případě nedosažení potřebné délky důchodového pojištění důchod počítá, nevím. V tomto ohledu doporučuji se obrátit na místně příslušnou/....
doplněno 09.06.13 14:07:Ještě odkaz na informace o starobních důchodech (MPSV):
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.