Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl bych jít dříve do předčasného duchodu ze zdravotních duvodu. Jsem ročník 1955. Chtěl bych ukončit práci v 60letech Jsem svářeč. Výdělky v posledních letech se mi pohybovaly v čistém výdělku 12000- 15000kč. Jakou částku předčasného duchodu bych po výpočtu bral? Na internetu jsem našel vzorec na výpočet a vyšlo mi 8000kč. Řidič autobusu který byl zaměstnanec pobírá částku duchodu 12000kč. V těch letech kdy pracoval byly výdělky podstatně menší jak v dnešní době a pobírá takový duchod. Jak to vlastně je? Děkuji.
Pro výpočet řádného i předčasného starobního důchodu je potřeba znát všechny výdělky od roku 1986 (včetně!), které se pak přenásobí koeficienty, jež se každý rok stanovují nově.
Pro výpočet je potřeby znát i vyloučené dny (nemoc, evidence na ÚP, péče o dítě do 4 let věku, apod.), o něž se sníží celkový počet dnů (aby se výdělky nerozmělňovaly).
Správnou výši důchodu vypočte jenom ČSSZ, všechny propočty a důchodové kalkulačky je třeba brát pouze orientačně.
doplněno 09.06.13 13:23:Pt, obávám se, že takhle dlouho předem to kvůli koeficientům nebudou chtít propočíst. (Podle mých zkušeností vypočtou výši důchodu pro momentální situaci - jaký by asi byl důchod, kdyby o něj požádal teď.)
doplněno 10.06.13 16:45:Aus, dnešní předčasný důchod je trvale krácený.
Docílit přepočtu předčasného důchodu lze v případě, že člověk přestane předčasný důchod pobírat a začne znovu pracovat (čímž získá další dobu pojištění).
Zajděte si na Vaši okresní správu důchodového zabezpečení a poproste příslušnou úřednici, pod kterou patříte, aby Vám vypočítala předpokládaný předčasný důchod. Trvá to zhruba měsíc a pošlou Vám výsledek domů poštou, pak se rozhodnete, jestli do důchodu nastoupit. - pt
doplněno 09.06.13 13:43:Ano, "ivzes" má pravdu tolik moc dopředu to nespočítají, zákony se mohou měnit. Ale pro tento rok, by už snad to spočítali.
Nevím jestli to stále platí, ale předčasný důchod znamenal zároveň krácený důchod. Buď by lkrácen navždy a nebo, když se šlo přes úřad práce, tak po získání normálního nároku / po dosažení věkové hranice/ byl dorovnán. Je nutné znát nynější předpisy a jak je výše uvedeno, bylo by dobré navštívit příslušné okresní pracoviště a informovat se osobně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.