Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce průvodčích ve vlaku

Od: kecka* odpovědí: 8 změna:

Ahoj :)

Chci se zeptat na vlakové průvodčí, moc by mě zajímalo, jestli průvodčí jezdí stále ty samé trasy, nebo jestli jedou pokaždé jinam?

Já jezdím trasu Březová nad Svitavou - Brno hl. nádraží a někdy jede stejný průvodčí a někdy zase průvodčí, kterého jsem ještě vůbec neviděla. A to jezdím skoro každý den stejým vlakem. Prostě bych chtěla vidět, jak se mění průvodčí na jednotlivých trasách. A jak se mění princip, že někdy jezdí ráno a někdy odpoledne. Mění se to třeba po týdnu?

Budu ráda, když se mně to pokusíte objasnit, díky :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Měl jsem švakra a švakrovou,oba jako pracovníci vlakové čety.On- vlakvedoucí,ona - průvodčí.Kromě nich byl vlastně ještě strojvedoucí,mechanik a ještě jedna průvodčí.Tato četa sloužila vždy ve stejné turnusové směně,většinou na stejné trati.Na konci se střídali a někdy i přespávali.a pak se vraceli domů.Směna se měnila vesměs,pokud došlo k nemoci,nebo úmrti.-Jak je to u vlaků dnes,nevím.

JABRAKA

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nějaké základní informace jsou viz odkaz a jistě ostatní doplní i další. Zdravím!

occupationsguide.cz/...

doplněno 08.06.13 15:48:

Tak je to práce o víkendech a svátcích, turnusové směny, možná horší možnost stravování a přespávání na železničních ubytovnách. A k tomu musí být dobrá nálada a paměť, protože pracují na veřejnosti, která si může stěžovat na nevhodné chování průvodčího. Není to jen o "štípání"lístků.

iz*
hodnocení

0x

Pracovní dobu, její začátek i konec určuje zaměstnavatel.

Podle mne to může mít každá oblast jinak.

doplněno 08.06.13 15:55:

Tady uvádějí průměrný plat průvodčího v ČR: 20.132 Kč. Výše se může lišit podle regionu, případně podle počtu přesčasů, nočních, sobotních/nedělních směn nebo směn ve dny státních svátků + přesčasů.

Výše příplatků se řídí buď zákoníkem práce nebo kolektivní smlouvu, po poslední novele zákoníku práce ji může zaměstnavatel se zaměstnancem sjednat i jinak (nižší/vyšší), než stanoví zákoník práce.

doplněno 08.06.13 15:56:

Zapomněla jsem na odkaz: Průměrný plat prů/... (Platy.cz)

radek12

Kolik má průvodčí ve vlaku plat?

Celkem by mě to zajímalo.

kecka*
hodnocení

No, co jsem viděla, tak to většinou vyhodí tak kolem 22 000 Kč. Ale je to jen základ, je možné i pravděpodobné, že dostávají příplatky za přesčasy, dostávají odměny...:)

uska*
hodnocení

0x

Průvodčí - buď jde o turnusového pracovníka = ten ví směny a vlaky měsíc dopředu. Ti služebně mladší žádný turnus nemají, když končí směnu tak se dozví kdy půjde do práce příště. Ale na dráze je to jako všude v nepřetržitém provozu, nevíš dne ani hodiny kdy tě povolají.

krystof*
hodnocení

0x

Někteří jsou tzv. turnusovaní což znamená že jezdí pouze na jedné trati nebo lince a někteří jezdí po různých trasách v dané oblasti ve vašem případě se jedná o Brno nebo Česká Třebová.

zwiki*

kristof-turnus není,že jezdí na jedné či více tratích.Matete tady tazatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma turnusové směny

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]