Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,manžel je 1.ručitelem osobě,která přestala splácet od r.2001,částka tehdy byla 400 000,manžel byl upozorněn o soudním řízení,nechal vše být a nyní se částka vyšplhala na 1148208,20Kč,nicméně člověk,kterého je ten dluh,žije a pracuje.Pávnička nám radila mít minimální mzdu a nic nesplácet.Ale na kolik se vyšplhá celková částka?Když jsme chtěli začít splácet alespoň po minimu,tak bylo řečeno že penále nebudou zastaveny,až po uhrazení celkové dlužné částky.Co si myslíte,máme šanci na insolvenci?
Dědičný je, ale každé dědictví se dá odmítnout. Sebevraždu ale neplánujte Ať Vám manžel napíše plnou moc k nahlížení do spisu, dojděte na váš okresní soud, na exekuční oddělení, tak podle jeho jména zjistí jaká exekuce je na vašeho manžela vedena, pro jaké částky, jakým exekutorem atd. Za poplatek je možné si pořídit fotokopie. Také tam případně nahlašte aktuální adresu a pohlídejte si, ať je založena v každém spise. Zastavte se i na civilním oddělení, tam najdete ten případný rozsudek ( exekuční titul) Pak se poraďte s tou právničkou, podle situace, buď začít splácet a ihned to vymáhat na dlužníkovi nebo zkusit jiný postup. Každopádně bych hodně tlačila na dlužníka, ať kouká splácet, právnička by vám mohla svým jménem sepsat pro něj nějaký dopis, že po něm vše budete vymáhat soudně obratem jakmile to zaplatíte. Ale nejprve si shromážděte všechny papíry, ať máte úplné informace.
Moc Vám děkuji,určitě dám dohromady všechny podklady dle Vaší radyJen se opravdu bojím toho,že z toho člověka nikdy ty peníze nedostaneme.Nekomunikuje,je mu všechno ukradené,má děti a manželku,veškerý svůj majetek má zastavěný v podstatě má zařízené že papírově nic nemá.Bude to asi těžký a drahý oříšek.Po zlém se mi na to nechce jít,člověk když má děti,tak má větší strach,nevím co bychom mohli čekat na odplatu,ten člověk mi připadá jako nějaký velmi chytrý a vyčůraný mafioso.Je hrozné toto řešit,nikdy jsem neměla žádný dluh,jsem zdravotníka v tomto oboru úplný laik.Moc moc Vám děkuji.
To nevím, jestli na insolvenci, vy sami dluh nemáte, pouze ručíte. Rozsudek byl vydán již přímo proti vám?Dlužník má právo si určit, co splácí, takže řešením je, uvést při platbě, že splácíte jistinu. Když splácíte jistinu, tak se vám úroky vypočítávají ze stále menší částky. Ze zákona totiž, pokud dlužník neurčí jinak, každá platba jde nejprve na úroky, takže z dluhu se vám nic nezmenšuje a platíte a platíte. Pokud cokoli z toho dluhu zaplatíte, máte právo to vymáhat na původním dlužníkovi.
Moc děkuji za odpověď,na podzim manžel dostal vyrozumění advokátní kanceláře,že exekuce je vedena výhradně proti původnímu dlužníkovi a letos v lednu mu byl bez upozornění zmrazen účet a exekuce na plat.Byli jsme v klidu,zaplatili 50000 soudní výlohy a teď toto.Rozjeli jsme se za právničkou a ta nám zjistila faktickou dlužnou částku,tedy i s příslušenstvím.Ještě je druhý ručitel,který byl v r.2001 na 100 000.Obávámse že v tom roce2001 už to byl rozsudek vůči manželovi,je to těžké,utíká před tím nechce se o tom bavit,já se strachy třesu,máme mimi,jsem na MD,bydlíme v nájmu,jak to všechno zvládneme.Dlužník asi neplatí,protože to má pojištěné ručiteli.Myslím že kdybychom to zaplatili,tak z toho člověka už to v tomhle životě nedostaneme.Prostě pořád nevím jak se k tomu postavit jestli platit či ne,kam až ten dluh poroste.Není ten dluh dědičný?Moc děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.