Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium (a prázdniny) vs. živnostenský list

Od: jezi odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, moje situace je následující: je mi 25 let, momentálně dokončují vysokoškolská studia a od září chci jít ještě na jednoletou nástavbu. Problém je, že do toho chci začít drobně podnikat, takže si musím udělat živnostenský list. Najde se někdo, kdo by mi poradil, jak mám postupovat? Za pár dní dokončím VŠ a pak přestanu být studentem a začnu jím být zase až od září. Mám jít na ÚP a přihlásit se tam, aby za mě někdo platil zdravotní pojištění a ŽL si udělat až od září? Nebo si můžu ŽL udělat již nyní - co by z toho pro mne plynulo, když se zase stanu studentem? Také je tu možnost, že bych si nechala po dobu těch 2 letních měsíců obnovit moje další přerušené studium na VŠ (ovšem předpokládám, že by mi za toto období byly vyměřeny poplatky za studium). Jak mám postupovat? Jaká varianta pro mě bude nejlepší z finančního hlediska? (Taky musím zdůraznit, že z pohledu nasmlouvání nějakých věcí ohledně podnikání, by pro mne bylo nejlepší udělat si ŽL již nyní.) + Do kolika dnů po ukončení studia na VŠ bych se měla přihlásit na ÚP? Snad jsem to napsala srozumitelně... Předem děkuji za odpověď.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Asi bych se do 8 dnů po ukončení studia nahlásila na pracák. Drobné podnikání (přivýdělek) bych provozovala (můžete bez ŽL si přivydělat do 20 tis za rok ), ale větší zakázky bych fakturovala až 1. 9. 2013 od kdy bych měla řádný ŽL. Jako studen nebudete mít žádné úlevy během roku, jen nemusíte platit zálohy na odvody, ty zaplatíte zpětně až dle zisku při podání daňového přiznání.

To je jen má úvaha, variant je jistě více, ale tato by byla nejméně náročná na finance.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]