Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí lidé uposlechnout výzvy k evakuaci?

Od: jakojaaa odpovědí: 20 změna:

Ve zprávách jsem v uplynulých dnech slyšel, že v některých oblastech postižených povodní byla vyhlášena evakuace, která byla nejprve dobrovolná, později povinná. Zaujalo mě slovo povinná - opravdu člověk musí uposlechnout a nechat se evakuovat? Co mu hrozí, pokud odmítne? Může ho k evakuaci někdo donutit i násilím?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

4x

Neuposlechnutí výzvy úřední osoby je zakomponováno v přestupkovém zákoně. Výzva však musí obsahovat "jménem zákona". Je to § 47 odst. 1 písm. a) zák. ČNR o přestupcích č. 200/1990 Sb.,

za výzvu se považuje také vymezovací páska s nápisem "Zákaz vstupu Policie ČR", "Zákaz vstupu Městská policie"a "Zákaz vstupu hasiči"

eagri.cz/...

Na další dotaz zda to lze i násilím odpovídám ano, šlo by to i násilím.

Na toto pamatuje ustanovení § 26 odst. 1 písm. a) zák. č. 273/2008 Sb., o policii české republiky neblo-li - svým jednáním bezprostředně ohrožuje svůj život, ... , kdy na to navazuje i písm. f) tohoto paragrafu (např. při spáchání přestupku neuposlechnutí výzvy) byla přistižena při jednání, které má znaky správního deliktu, je-li důvodná obava, že bude v protiprávním jednání pokračovat anebo mařit řádné objasnění věci

eagri.cz/...

To, že se těchto oprávnění v reálu při povodních nevyužilo, je pouze a jen na benevolenci PČR a vedení obcí. Samozřejmě, pokud by někdo zůstal doma a smetla ho vlna, tak ihned se jejich příbuzní budou rozčilovat na PČR, proč nevyužily svého oprávnění ... v podstatě je to jak u blbejch, protože se nedá nikomu zavděčit.

doplněno 06.06.13 07:41:

Samozřejmě proti osobě, která má být zajištěna jdou použít donucovací prostředky(§51,52,53 z.č. 273/2008 Sb.,) samozřejmě v účinné míře, to že mi někdo řekne já nejdu neznamená, že na něj můžu vytáhnout pistoli a nebo kastr a dále jdou osobě přiložit služební pouta (§54 písm. a) z.č. 273/2008 Sb.)

eagri.cz/...

majsterjoe*

Toto je spravna odpoved a jako takova by mela byt ohodnocena.

Uprimne se tady divim, proc ma suzymon ohodnocenou svou odpoved ohledne sve zahradky... (nic proti ni samotne, spise proti hodnoceni)

kokyno*

Nejen na benevolenci, bylo to zmíněné v nějakém článku, a někdo z těch záchranářů říkal, že kdyby s tím začali, tak lidé prostě budou dělat že tam nejsou (schovají se do koupelny bez oken, dokud záchranáři neodejdou), a je prostě nereálné ty lidi hledat, nehledě na to, že by to znamenalo násilné vniknutí do všech bytů a domů.

Vždy se dá lépe a více pomoci lidem, kteří o pomoc stojí, tak proč s pomocí plýtvat na ty, kteří se proti ní ještě budou bránit?

kokyno*
hodnocení

1x

Myslím, že záchranáři jsou v té chvíli oprávněni lidi evakuovat násilím, ale reálně se to nedělí, z různých důvodů. Jestli něco hrozí a co, to nevím. Byla o tom řeč, že by třeba lidé, které pak musí ze střechy sbírat vrtulník, měli část nákladů zaplatit, ale myslím, že to zase vyšumělo.

V rádiu mluvili se starostou nějaké zaplavené obce, snad Zálezlic, a ten říkal že to teď hasiči obcházejí a sbírají od lidí podpisy o tom, že zůstávají v domě dobrovolně.

hodnocení

1x

Přesně tak, jak píše Hop. Násilím nikdo asi nikoho evakuovat nebude, ale když už je vyhlášeno povinné evakuování obyvatelstva, tak se jedná o kritický stav situace, kdy je člověk ohrožen na životě. Nejedná se o záchranu materálních hodnot. Takže když člověk neuposlechne výzvy a bude sedět doma a čekat co se bude dít dál, je pak zodpovědný sám za sebe. Ta paní, která zahynula ve své chatě hned zpočátku této kalamity, určitě mohla včas odejít. Neudělala to. Možná, že nevěřila, že by se její chata mohla zřítit. A stalo se.

Ptáte se, co člověku hrozí, když evakuaci odmítne. Třeba nic, ale také může zemřít v troskách svého domu, nebo se utopit. Tak to se mu může stát.

hop®

Suzy, ano, pokud už odněkud přijde opravdu vážné varování, že jde o život, holou existenci, měli by to lidé aspektovat. Voda je živel a její následky ani dnes neumíme předpokládat ani odhadnout. Před tímto živlem máme mít respekt, VELKÝ respekt...

"Poručíme větru, dešti" ani dnes nefunguje...

Mimochodem, Vy zatím neplavete? Doufám, že ne a přeji, aby k tomu nedošlo, hezký den...;)

Ahoj Hope. Já nyní v pohodě. Sice jsem měla zaplavenou zahrádku a všechno je zničené, ale do domku se voda nedostala. Takže jsem dneska byla nakoupit nová semínka a budu holt sít znovu. Co vyroste, to vyroste, dívám se na všechno optimisticky, jinak to ani nejde...:)

hop®
hodnocení

0x

Nevím, myslím, že násilím ne. Ale když pak stoupne voda o dalších "pár centimetrů nebo metrů", a záchranáři ho na jeho žádost zachrání, měli by mu to reálně naúčtovat!

mowla*

Nebo - pokud se nebude evakuovat na takovouto výzvu, taky pro něj - posléze, záchranaři nemusí jet - ani záchranáři nejsou povinni na záchranu jiného riskovat vlastní život.

kokyno*

Ale v takovém případě nezáleží na tom, zda byl dotyčný člověk předem varován či ne.

repkin*

Bohužel se pletete, jsou povinni

např. služební slib příslušníka PČR a HZS ČR

"Slibuji na svou čest a svědomí, že při výkonu služby budu nestranný a budu důsledně dodržovat právní a služební předpisy, plnit rozkazy svých nadřízených a nikdy nezneužiji svého služebního postavení. Budu se vždy a všude chovat tak, abych svým jednáním neohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru. Služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život."

Služební slib se považuje za složený, stvrdí-li jej uchazeč svým podpisem.V případě, že uchazeč služební slib odmítne složit anebo jej složí s výhradami, jeho služební poměr nevznikne.

zdroj: policie.cz a hzscr.cz

Slib se podepisuje při podpisu pracovní smlouvy).

bambula*

Ono je těžké pro někoho opustit vše co má a na co celý život dřel.Hned se objeví rabující hyeny a případů narůstá.Vojáci jen skřípou zuby že nemohou jít na pomoc a přitom jako ozbrojené složky mohli alespon hlídat a zabránit tak mnoha hyenám vykrádání.Třeba v Ústí všichni vidí a vědí kdo jsou ti nájezdníci ale je zakázáno o tom samozřejmě informovat.To je na zvracení.

hop®

Bambulo, pro každého je těžké opustit svůj majetek. Ale život je cennější a lidé sílu vody podceňují. Nikoho neodsuzuji za jeho rozhodnutí "zůstat" či na varování "odejít", sám nevím, jak bych se zachoval.

Ale co se týká rabování a hyenismu, tak v tom mám jasno, střílel bych škodnou bez varování...

kokyno*

Když se podívám na pražský byt, kde bydlím teď, tak také nevím jak bych se zachovala (nechme stranou, že cesta k němu je půl kilometru stálého stoupání...).

Ale když si vybavím třeba dům mojí pratety v záplavové oblasti Lužnice, napřed téměř dva metry vysoké kamenné základy (v nich kůlna, dílna, dřevník) a teprve na tom kamenná stavba, tak tam mám jasno, ten bych neopustila, protože ten je na povodeň stavěný.

bambula*

Samozřejmě že pokud jde o holý život,evakuace je bez diskuze,ale pokud by to bylo alespon trochu možné,zůstal bych.Zdravý vitální člověk se zásobami by měl něco vydržet,tedy pokud to dovoluje i stav obydlí a podobně.Je jasné že je tu riziko,ale nešel bych.

repkin*

Otázkou je, jestli jste vietnamský obchodník, co doma ty zásoby má? Vzhledem k tomu, že v několika následujících dnech budete odstřižen od vody, plynu a elektřiny?

kokyno*

Problém by byl jenom s tou vodou, jelikož piji kohoutkovou. Tou by bylo nutné se honem honem předzásobit.

Ale jinak mám doma poměrně velké množství potravin, které nevyžadují žádnou další úpravu, jsou trvanlivé a vydrží bez mrazáku, nakupuji to do zásoby méně než 1x za dva měsíce. A mám dojem, že to není tak nezvyklé. I když samozřejmě znám i domácnosti, kde je to naopak.

A vařič na pevný líh mám také.

blbablondyna*
hodnocení

0x

Ale ano, i nasilim. Uz jsou pouceni z roku 2002 a po pravde, je to spravne! Takovym lidem, kteri se sprajcuji evakuuvat, tem bych uz posleze nenabizela zadnou moznost! Kdyz je pak zle, proc ma eventuelne zemrit hasic (rok 2002) a to jen proto, ze blbci maji svou hlavu. Jako tech hasicu mi bylo fakt lito. Nekdy mam pocit, ze kolem voda a nekteri si mysli, ze evakuace si obec vymysli pro legraci kralikum. Mimochodem, to jen u nas se v roce 2002 prosilo, v zapadnich zemich se s takovymi lidmi neparou, u nas by se vytahovala ustava a kecy o svobode

majsterjoe*

V zapadnich zemich se nestane, ze by do evakuovane oblasti si nekdo dovolil jit rabovat.

repkin*

To máte pravdu a za to ode mne bod. Bohužel narozdíl od naší banánové republiky se v západních zemích může či nemůže více věcí, které u nás normálně procházejí, ale to je téma na jinou věčnou diskusi bez konce a hlavně bez nápravy. *nevi*:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]