Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dcera porodila chlapečka a otec je velmi laxní k této situaci, v rodném listě není uveden, protože nebyl schopen předložit doklady - rodný list + OP (asi je ani nemá). Dcera se s ním už nestýká, protože je to asociál a není schopen se postarat o sebe natož o rodinu. Jaké dávky má nárok dcera pobírat ze státní sociální podpory? Má vlastní pronajatý byt a dosub byla studentka.
Je pravda, že pokud neuvede otce a ani nebude žádat soud o určení otcovství (což by v tomto případě musela, jelikož on nemá zájem cokoliv rešit) bude na tom finančně hůře? Alimenty není odkud strhávat, otec nepracuje oficiálně, ani nepodniká, nemá žádný příjem a není schopen platit ani svoje zdravotní pojištění. Navíc fetuje a žije "z ruky do huby", je to příživník. Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Mě se stalo to samé jako Vaši dceři. Před sedmi lety (bylo mi 18a chodila jsem na střední školu) se mi narodil syn. Nebylo možné se s otcem dohodnout. Nebyl uveden v rodném listě, protože mu chyběly doklady, nestaral se vůbec(ani o mě ,ani o dítě).
Neuvedla jsem jej nikdy do rodného listu. Bylo to mé nejlepší rozhodnutí v životě!
Je pravda, že bude mít míň peněz od úřadů... ale rodičovský příspěvek dostane, příspěvky na bydlení, přídavky na dítě také a může žádat o sociální příplatek. Bude krácená o peníze, které by dostala od otce dítěte na alimentech. Dělá to většinou 500 kč. To si myslím není taková ztráta. Pokud otce uvede,a on nemá peníze, tak jí to nikdo stejně nezaplatí a tu pětistovku nedostane! Úřady již nevyplácí alimenty za neplatiče!
Ovšem největší plus je: Pokud není biologický otec uveden v rodném listě - nemá více právo na dítě - nikdy jí ho nebude moci vzít ani jej navštěvovat. Pokud ho dcera do rodného listu uvede, nebude se o něj "otec" stejně starat, ale minulost jednou každého dožene- za pár let jej otec např. bude chtít vídat a dcera mu bude muset dítě "půjčovat". Protože pokud je jednou uveden v rodném listě-má na něj nárok po celý život. Dcera bude mít jen potíže a peníze od něj stejně neuvidí! Tuhle situaci jsem sama zažila a opravdu vím, o čem píšu. Já otce neuvedla- za rok jsem potkala nového přítele- vzali jsme se- syna adoptoval a jsme konečně šťastní a spokojení. Pokud bych ovšem tehdy poslechla ostatní, kteří mi radili ať ho uvedu, kvůli páru korunám za alimentu- teď by dělal problémy a syn by byl bůhví kde. (jeho otec se odstěhoval na Ukrajinskoslovenské hranice). Nikdy nevíte co jednou takové magory napadne.
Pokud by dcera chtěla nějak poradit nebo psychicky podpořit (musí to pro ní být strašná situace-vzpomínám, jak bylo mě) tak ať mi klidně napíše. můj mail je : somoza333@seznam.cz
Dobrý den,souhlasím.Před osmnácti lety jsem řešila stejný problém.Otce jsem neuvedla.Kdybych to udělala,.tak bych pro pár stovek musela neustále zdůvodňovat a dokládat a ještě bych se doprošovala-za to, že jsem dítě neodložila jako některé matky?Sociálka v tomto státě funguje jako,,tak se vypovídejte,víc pro vás nemůžeme udělat"-takovou pomocnou ruku Vám podá kdokoliv aniž by za to byl placen státem(daňoými poplatníky) Když se na to podívám zpětně,udělala jsem dobře.Držím palec.
Dobrý den,určitě si zajděte s dcerou na úřad státní sociální podpory.Určitě by měla mít dcera nárok na porodné,rodičovský příspěvek,přídavky a možná i jiné.Snad vám tam lépe poradí.Nevím to jistě,ale pokud nebude mít chlapec v rodném listě uvedeného otce,nemůže dcera žádat o alimenty.Teď třeba otec dítěte nemá finanční prostředky,ale to se může časem změnit,tak proč o ty penízky od něj přijít.Na vašem místě bych žádala přes soud o určení otcovství,o svěření dítěte do vlastní péče a zrovna o určení výživného.Hodně štěstí,hlavně zdraví chlapečkovi,dceři i vám přeje Alexandra
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.