Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod z účtu na účet u stejné banky

Od: bambula* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer,v pátek ve 2:15 ráno jsem zadal z internet banky příkaz k úhradě z účtu GE na jiný účet u GE,nevíte někdo jestli se platba připsala ještě tentýž pátek? Z tabulky lhůt v obchodních podmínkách vyčtu akorát prd.Ještě v pátek ráno kolem 7 hod.mi přišla sms že peníze odešly na ten a ten účet,ale byly ještě týž den připsány?*nevi*

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Vnitrobankovní převody trvají většinou od několika sekund do několika hodin, záleží na časech, kdy banka dělá vnitřní zaúčtování pohybů.

Neznám podmínky přímo Vaší banky, ale s největší pravděpodobností byly okolo té 7. hodiny i připsány k dobru cílového účtu.

endyfrog*
hodnocení

0x

Dle mé zkušenosti je to tak pokud peníze pošlu v týdnu do 13.00 tak jsou ten den na učtě pokud déle po 13.00 tak až druhý den takto mne to informovala GE Banka dle mne se jedná asi o pracovní dny tak si myslym že pokud jste poslal v pátek tak v pondělí určitě jsou na účtě

doplněno 03.06.13 00:15:

Dle mně by měly být na druhém účtě v těch 7.00 přehlédl jsem že jste posílal v noci

hodnocení

0x

Banka má při převodu v rámci jedné instituce ze zákona D+1.

Tzn. Druhý bankovní (pracovní) den po podání příkazu k úhradě musí připsat peníze na adresátův účet. Někde jsem četl, že dokonce mají čas do půlnoci. Ale jelikož bankovní den končí dřív, tak to asi nebude pravda. Ale samozřejmě nic bance nebrání provézt převod dříve.

hodnocení

0x

Jo a v těch 7h. byly peníze odeslány z vašeho účtu, což, ale vůbec neznamená, že byly připsány na účet adresáta.

doplněno 03.06.13 01:17:

Zákon o platebním styku, novelizace listopad 2009 - klíčový je § 8 Lhůty provádění převodů (bod 2 a 5):
Provádí-li převádějící instituce příkazce převody na území České republiky v české měně
a) mezi různými převádějícími institucemi, je povinna zajistit připsání částky převodu ve prospěch účtu převádějící instituce příjemce a předat jí podklady nutné k poskytnutí částky převodu příjemci nejpozději následující bankovní pracovní den po dni účinnosti příkazu k převodu, nebyla-li dohodnuta lhůta kratší,
b) v rámci téže převádějící instituce, je povinna poskytnout částku převodu příjemci v den, kdy nastala účinnost příkazu k převodu, nebo následující bankovní pracovní den, není-li den účinnosti příkazu k převodu bankovním pracovním dnem.
Převádějící instituce příjemce připíše částku převodu ve prospěch účtu příjemce nebo zajistí, aby částka převodu byla příjemci k dispozici, nejpozději následující bankovní pracovní den po dni, kdy byla částka převodu připsána ve prospěch účtu převádějící instituce příjemce a kdy tato převádějící instituce obdržela podklady nutné k poskytnutí částky převodu příjemci, nebyla-li dohodnuta lhůta kratší.
...
Když tyto dva body zákona přeložíme do "češtiny", znamená to, že při odeslání peněz v pracovní den musejí být ze zákona připsány příjemci do dvou pracovních dnů, je-li jeho účet v jiné bance, než která peníze odeslala. Tuto lhůtu označujeme jako D+2 (den odeslání + 2 pracovní dny).
Je-li převod uskutečněný v rámci stejné banky, musí banka peníze připsat nejpozději následující pracovní den. Tuto lhůtu označujeme jako D+1 (den odeslání + 1 pracovní den).

Když se připsání peněz opozdí, máte právo na úhradu úroku ve výši dvojnásobku diskontní sazby ČNB (nyní 2,75 %, tj. dvojnásobek činí 5,5 % p. a. )
...
Toto jsou lhůty stanovené zákonem, ale nikdo bankám nenařizuje, že nemohou peníze připisovat dříve. Nesmí je však připsat později. V praxi tak existují finanční instituce, které příchozí peníze připisují obratem po jejich obdržení z clearingového centra ČNB, přestože by je mohly ještě jeden den pozdržet (a použít je tak na mezibankovním trhu). I když jde o převod mezi dvěma různými institucemi (ze zákona D+2), platby připisují jako D+1. Svoje příchozí peníze u těchto bank dostanete rychleji a naopak, při odeslání svých převodů nemusíte peníze posílat dříve, než je potřeba.

Více na www.mesec.cz/clan/...

rv*
hodnocení

0x

V rámci mBank prakticky okamžitě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]