Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na dědictví?

Od: repkin* odpovědí: 4 změna:

Zdravím vás, chci se zeptat na jednu věc. Můj nevlastní otec si matku nevzal. Vychovává mne však odmala jako svého. Své děti nemá a nemá již ani žádné jiné přímé příbuzné (pouze bratrance, tety a sestřenice). Vyrůstal jsem celkem se dvěma sourozenci, sestra tíhla ke jejímu otci (který jí různě vypomáhá, většinou finančně), bratr k naší matce (která zas vypomáhá jemu). Já mám tedy v podstatě nevlastního otce (snažím se být samostatný,, takže pokud si od něj půjčím, tak mu to na další měsíc hned vrátím). Chci se zeptat, jestli někdo nemáte k dispozici vzor tiskopisu, který je následně třeba stvrdit u notáře a ověřit podpisy, kdy bych chtěl po otci v případě, že by se mu nedejbože něco stalo, dědit. S tímto nápadem přišel v podstatě on a oba bychom s tímto souhlasili. Chtěl bych, aby tam bylo dáno věcné břemeno, kdyby např. utrpěl nějaký úraz apod., tak abych ho nemohl z domu vyhodit. Ne že bych to měl v plánu, ale když už by se to dělalo, tak bych to chtěl mít takto pojištěné i pro otcovo klidné spaní. Případně zda někdo nevíte, kolik takový úkon u notáře stojí a kam se pak taková smlouva ukládá, popř. stačí si jí ponechat doma? O tom že s majetkem dědí i dluhy vím. Předem děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na to je rada jediná...stačí společně zajít za nejbližším notářem a situaci řešit takhle...je tu spousta úskalí které kvalifikovaně vyřeší opravdu notář . V dnešní době je to poplatné dvakrát... je nejlepší řešit vše za života daného dárce...:)

repkin*
hodnocení

Děkuju, no máme právě v úmyslu to řešit teď. Spíš je mi trapné za ním jít a říct mu pojď půjdem to napsat, připadám si, jako bych ho chtěl okrást :(. I když zas minule třeba přišel sám s tím, že se ptal známého právníka. Ale neřekl nic konkrétního (já teda osobně na toho právníka mám svůj názor). Dobrá, zkusím si v týdnu zavolat k notářovi co jsem s ním jednal pracovně a uvidíme, co řekne. Tak zatím teda asi děkuju. *pivo*

hodnocení

2x

Vzhledem k tomu, že potenciálních dědiců je více, doporučuji navštívit notáře a požádat jej o sepsání notářského zápisu o závěti. Pokud by otec napsal závěť sám, mohl by se dopustit nějaké chyby a závěť by pak mohla být v některých pasážích neplatná. Sepsání závěti stojí 1500 Kč. Dále doporučuji, aby notář uložil závěť v Centrální evidenci závětí; je to jistější, než mít závěť uloženou doma. Rovněž s věcným břemenem vám notář pomůže.

doplněno 02.06.13 18:24:

Závěť se nepíše na žádný tiskopis.

myse*

problém ale je, že vy jste nevlastní syn = pro úřady cizí osoba. Proto dědit ze zákona budou jiní příbuzní vašeho otčíma (sourozenci, rodiče apod.) Nejjednodušší by bylo vyřešit darování domu (o ten tady jde, ne?) už za života darováním s věcným břemenem užívání pro otčíma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]