Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás, chci se zeptat na jednu věc. Můj nevlastní otec si matku nevzal. Vychovává mne však odmala jako svého. Své děti nemá a nemá již ani žádné jiné přímé příbuzné (pouze bratrance, tety a sestřenice). Vyrůstal jsem celkem se dvěma sourozenci, sestra tíhla ke jejímu otci (který jí různě vypomáhá, většinou finančně), bratr k naší matce (která zas vypomáhá jemu). Já mám tedy v podstatě nevlastního otce (snažím se být samostatný,, takže pokud si od něj půjčím, tak mu to na další měsíc hned vrátím). Chci se zeptat, jestli někdo nemáte k dispozici vzor tiskopisu, který je následně třeba stvrdit u notáře a ověřit podpisy, kdy bych chtěl po otci v případě, že by se mu nedejbože něco stalo, dědit. S tímto nápadem přišel v podstatě on a oba bychom s tímto souhlasili. Chtěl bych, aby tam bylo dáno věcné břemeno, kdyby např. utrpěl nějaký úraz apod., tak abych ho nemohl z domu vyhodit. Ne že bych to měl v plánu, ale když už by se to dělalo, tak bych to chtěl mít takto pojištěné i pro otcovo klidné spaní. Případně zda někdo nevíte, kolik takový úkon u notáře stojí a kam se pak taková smlouva ukládá, popř. stačí si jí ponechat doma? O tom že s majetkem dědí i dluhy vím. Předem děkuji za odpověď.
Na to je rada jediná...stačí společně zajít za nejbližším notářem a situaci řešit takhle...je tu spousta úskalí které kvalifikovaně vyřeší opravdu notář . V dnešní době je to poplatné dvakrát... je nejlepší řešit vše za života daného dárce...
Děkuju, no máme právě v úmyslu to řešit teď. Spíš je mi trapné za ním jít a říct mu pojď půjdem to napsat, připadám si, jako bych ho chtěl okrást . I když zas minule třeba přišel sám s tím, že se ptal známého právníka. Ale neřekl nic konkrétního (já teda osobně na toho právníka mám svůj názor). Dobrá, zkusím si v týdnu zavolat k notářovi co jsem s ním jednal pracovně a uvidíme, co řekne. Tak zatím teda asi děkuju.
Vzhledem k tomu, že potenciálních dědiců je více, doporučuji navštívit notáře a požádat jej o sepsání notářského zápisu o závěti. Pokud by otec napsal závěť sám, mohl by se dopustit nějaké chyby a závěť by pak mohla být v některých pasážích neplatná. Sepsání závěti stojí 1500 Kč. Dále doporučuji, aby notář uložil závěť v Centrální evidenci závětí; je to jistější, než mít závěť uloženou doma. Rovněž s věcným břemenem vám notář pomůže.
doplněno 02.06.13 18:24:Závěť se nepíše na žádný tiskopis.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.