Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis majetku (ne bytu) jak na to?

Od: exekuce odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám dozat jak přepsat majetek na někoho jiného.(darovat ho) Pokud bych sepsal darovací smlouvu a nechal vše potvrdit notářem jak notář pozná že věci zapsané ve smlouvě byly před darováním moje? Co vše můžu darovat? (počítám s tím, že cokoliv. Od kabelu USB po byt)

(Smloua například tato: zbynekmlcoch.cz/...

Díky za odpověd.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na otázku již odpověděl "Bruno". Já jen dodám k Vašemu nicku - pokud odpovídá skutečnosti, pak upozorňuji na to, že pokud jste v exekuci, pak nesmíte s majetkem nakládat nijak. Tedy ani ne darovat jej někomu. To by bylo maření soudního výkonu. Takže na to pozor!

doplněno 09.07.13 09:01:

Záleží na tom, na jakého exekutora narazíte. I tak se Vám může stát, že exekutor zabaví Váš majetek a budete to následně muset řešit vylučovací žalobou. Notářský zápis by Vás měl chránit a pokud by i přes to, exekutor zabavil Váš majetek, měl by nést důkazní břemeno on...Ale v praxi to často chodí jinak. Není to 100% jistota, že takto svůj majetek každý uchrání...

doplněno 09.07.13 09:10:

Nejspolehlivější je, včas si svůj majetek odstěhovat od dlužníka někam, kde exekuce nehrozí. Ušetříte nervy i peníze.

exekuce
hodnocení

Ne já v exekuci nejsem jen mám majetek v jednom bytě s dlužníkem a jen se chci nějakým způsobem (papírem) pojistit. Taky chci nějaký papír který poté ukážu exekutorovi.

ladinpraha*

Nebude. Notář pouze ověří, že jsi právě tenhle papír tehdy a tehdy podepsal. Jestli je na něm nějaký seznam nebo třeba recept na buchty, je mu úplně jedno. Na exekutora může fungovat jenom jedno - ke každé věci mít nabývací doklad se svým jménem.

notarskaporadna

Zadejte si do vyhledavače: "Spolubydlící osoba čelí exekuci" - najdete podrobný výklad.

hodnocení

0x

Darovat samozřejmě můžete cokoli, co je vaše. Pokud by se darovací smlouva týkala předmětů, které nejsou ve vašem vlastnictví, bude taková smlouva neplatná. Jestliže se dostavíte s darovací smlouvou k notáři, tak ten ověří vaši totožnost a potvrdí, že jste smlouvu před ním vlastnoručně podepsal. Obsah smlouvy jej nezajímá a ani neodpovídá za její obsah, proto jej nebude zkoumat. Ověřit podpis mohou i další oprávněné osoby, např. pracovník obecního úřadu, Czech POINTu a pod.

exekuce
hodnocení

Díky za odpověď.

Ještě tu mám jeden dotaz. Zjistil jsem že lepší variantou je pro mne soupis majetku. Chci se zeptat zda notář potřebuje účty od mých věcí? Popřípadě když budu mít čestné prohlášení a papír od notáře(soupis majetku) zda to bude exekutorovi stačit.

Díky

mowla*
hodnocení

0x

Notář neřeší, zda jsou dané věci skutečně dárce či ne (ani jak jich dárce nabyl), notář jen zkontroluje formální správnost smlouvy (tedy zda neobsahuje nějaké formulace odporující zákonu (tyto by byly - případně, neplatné) a ověří podpisy na smlouvě.

A darovat lze skutečně cokoli, obdarovaný ovšem nemusí dar přijmout.

notarskaporadna

Notář neřeší, zda jsou dané věci skutečně dárce či ne (ani jak jich dárce nabyl), notář jen zkontroluje formální správnost smlouvy (tedy zda neobsahuje nějaké formulace odporující zákonu (tyto by byly - případně, neplatné) a ověří podpisy na smlouvě.

Při ověření podpisu notář smlouvu nezkoumá ani po formální stránce. Jiná situace nastane, pokud je darovací smlouva sepsána formou notářského zápisu. Pak jde o veřejnou listinu a notář za její obsah odpovídá. Mimo jiné bude zkoumat, zda předmětný dar je ve vlastnictví dárce, což lze prokázat nabývacími listinami, případně prohlášením dárce. Dotaz ovšem zněl, jak řešit situaci, kdy bydlíme s někým, komu hrozí exekuce. Notář v tomto případě může sepsat notářský zápis, jímž osvědčí prohlášení účastníka. Lze tak ošetřit situaci, kdy nabývací listiny - účtenky k movitému majetku nemáme. Notářský zápis je veřejnou listinou a exekutor ji musí respektovat, pokud neprokáže nepravdivost údajů v ní obsažených. Viz linkuj.cz/...

exekuce
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]