Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím Vás o radu ve věci domu. Byl jsem ženatý, jednu dceru jsem vyženil, druhá se nám narodila. Rozvedli jsme se po 20 letech a dům přepsali na společnou dceru s věcným břemenem na oba rodiče (mě a bývalou manželku). Já v domě nebydlím, bydlí v něm bývalá manželka a obě dcery. Vyženěná dcera je v pohodě, ale společná je velký problém. Nepracuje, dělá dluhy, musíme ji stále hlídat, co kde vyvede. Proto se bývalá manželka rozhodla přepsat dům na sebe. Já s tím nesouhlasím, protože nevím, proč by ho měla vlastnit ona, aniž bych já z toho měl podíl. Souhlasil bych s přepisem na nevlastní dceru a s tím, že by mi určitou část vyplatila. Rád bych věděl, jak velký vliv má mé věcné břemeno. Zda je možné, aby mě bývalá manželka jentak obešla a nechala dům přepsat na sebe. Zda mám vůbec právo na nějaký podíl z toho domu. Nemyslím na sebe, ale na tu svou dceru, která je opravdu v pr... a potřebuje se nějak dostat z problémů. Jen prosím neraďte, co mám dělat s dcerou, odborné rady už mám za sebou. Zajímá mě dům. Děkuji. Karel
Nepleťte si vlastnictví a věcné břemeno. Věcné břemeno nezaklídí žádný vlastnický podíl, a proto je nesmyslné tvrzení, že se žena rozhodla přepsat dům na sebe. Pokud je v katastru nemovitostí vedena jako vlastník domu vaše společná dcera, tak jedině ona může s domem disponovat (pokud je plnoletá a není zbavena způsobilosti k právním úkonům).
Děkuji. Nemůže nějakou manipulací dceru přelstít k podpisu nějaké smlouvy, či dohody? Vím, že by okamžitě z domu musela odejít. Proto bych rád pro ní získal finance, aby si mohla pořídit aspoň malý byt. Je v mých možnostech do toho nějak mluvit, či zasáhnout. Nebo možnou smlouvu napadnout? Děkuji. Karel
"Nemůže nějakou manipulací dceru přelstít k podpisu nějaké smlouvy, či dohody?"
Může. A vy tomu zabránit nemůžete.
Může také manipulovat. .-)
Pro tazatele: Na co jí chcete pořizovat byt? Aby jí ho zabavil exekutor a do té doby budete za ni platit nájem a živit ji?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.