Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám několik exekucí a už jsem se odstěhoval z rodiného domu od rodičů a už nebydlím ani u přítelkyně. Trvalý pobyt jsem si nahlásil na obecním úřadě. Jsem nezaměstnaný a ani nic neplatím, zdravotní ani sociální pojištění. Dělám jenom příležitostné práce známým a ti mi platí rovnou v hotovosti na ruku. Jinak momentálně bydlím na ubytovně a nemám vůbec žádný majetek, jenom svoje osobní věci, oblečení a tak. Zajímalo by mě nyní jestli na mě exekutor může něco vymáhat? Zda mi může sebrat třeba moje peníze, které dostávám hotově na ruku? Přece o tom neví, že nějaké dostávám. Potom jestli třeba může přijet k mým rodičům nebo mojí přítelkyni a brát jim jejich majetek? Přece u nich nebydlím, zajedu k nim jen občas na návštěvu. Dostal jsem také nabídku jet pracovat pro jednu firmu do zahraničí. Tam bych musel ale legálně a taky se tam příhlásit, pracovní smlouvu a tak. A taky bych tam platil daně a pojištění. Tak by mě zajímalo jestli to tady musím někde hlásit, že jdu pracovat do zahraničí? A co když to nikde nenahlásím jestli mi třeba tady na to můžou příjít a třeba mi sebrat příjem nebo peníze z účtu, který bych si pak založil v zahraničí? Předem děkuji za odpovědi. P.
Ano, exekutor může vymáhat. Může se pouze "domnívat", že máte věci u rodičů či přitelkyně a může tam zabavit majetek (poklikejte tady, těch diskuzí je tu už mnoho). Ano, může Vám sebrat peníze, které dostáváte na ruku. Musel by Vás přistihnout v okamžiku, kdy si peníze ukládáte např do peněženky a on je uvidí ( z praxe mám případ, kdy exekutor čekal na dlužníka před bankou). Když budete legálně pracovat v zahraničí a budete tam mít účet, tak na něj český exekutor nemůže.
Je však potřeba si uvědomit jednu věc. Vy jste mladý. Teď budete placení dluhů nějak utíkat. Ale... Exekuce bude trvat stále - deset let, dvacet, třicet... Dluh bude narůstat do nehorázných výšek. Řeště to včas. Teď. Zvažte osobní bankrot.
Achjo, další vyčůránek, co místo řešení problémů hledá, jak vdrbat s věřiteli...dotazy podobnýho znění by měli zakázat.
odpověděl bych otázkou: je zřejmé, že teď dokážete svůj život žít takto, ale dokážete to i v 60 letech? protože ty exekuce nezmizí...
vaše dílčí otázky lze zodpovědět tak, že teď vás samozřejmě těžko exekutor bude o něco připravovat (k rodičům samozřejmě může přijít, to zda tam bydlíte nebo ne, není vůbec podstatné, exekutora nezajímá majetek, okolo kterého chodíte, ale který vlastníte..) pravdou je, že na dlužníky, kteří se k exekuci staví jako vy, je přísnější, a raději zabaví majetek vašim rodičům s rizikem, že oni budou muset žalovat na jeho vyloučení z exekuce, než aby se spokojil s námitkou "to kolo jsme mu nedarovali, jen ho měl půjčené"
ještě bych dodal, že v současnosti na vás v zahraničí český exekutor nedosáhne (pokud by za to dluh stál, ovšem není nemožné po vás dluh v rámci evropské unie vymoci), ale pokud bude vše pokračovat jako do této doby, tak odhadem za 10-20 let nebudou hranice eu v tomto hrát žádnou rolli.. a jsme opět u úvodní otázky...
Pojedete-li pracovat do zahraničí, měl byste se zde alespoň odhlásit ze zdravotního pojištění, aby Vám nenabíhal dluh na pojistném.
Budete-li v zahraničí déle než 6 měsíců (a platit zdravotní pojištění tam), nebudete je muset po návratu zpětně doplácet.
Ale současný dluh na pojistném Vám každým dnem roste o penále ...
___ Český exekutor může postihnout Vaše příjmy a majetek v ČR, do zahraničí sám "nedosáhne".
doplněno 31.05.13 00:54:PS: Nenajde-li exekutor žádný příjem ani majetek u Vás, půjde po místech, o kterých se bude domnívat, že tam můžete mít nějaký majetek (po dřívějších adresách).
Zvažte, zda svým rodičům či přítelkyni, známým, ... přejete případné nepříjemnosti s dokazováním původu jejich majetku. (Pokud by jim jej exekutor zabavil, museli by podat vylučovací žalobu a prokázat, že majetek patří jim.)
Nikdy jsem nežila život jako Vy, mám neskutečný strach z dluhů a exekucí. Proto ohledně toho neporadím.
Co mě ale zarazilo - že si neplatíte zdravotní pojištění. Zdravotní pojišťovny si to tvrdě hlídají a ještě tvrději pak vymáhají. Známý měl neplaceno za nějakou dobu /nevím přesně jak dlouho/, platit nechtěl a nakonec se to i s penále vyšplhalo na 70 tisíc. Pak teprve se chytal za hlavu, musel si na to vzít půjčku a pak pomalu splácel i se svou družkou.
Proto bych Vám radila dát si zdravotní co nejdřív do pořádku, nikdo Vám ho neodpáře a nastanou Vám velké problémy. Proč nejste přihlášený aspoň na ÚP? ÚP by platil ZP za Vás a to i tehdy, pokud byste neměl nárok na žádné dávky.
Referentka ÚP nám říkala, že jejich klient, který je nejdéle nepřetržitě registrovaný na ÚP je tam už 17 let. Práci zřejmě nehledá, ale zdr. pojištění má tím pádem v pořádku.
Jinak - žádné sociální neplatíte, pouze zdravotní. Jaga.
"Zda mi může sebrat třeba moje peníze, které dostávám hotově na ruku..."
Nejen, že může (když to zjistí), ale navíc jde z Vaší strany o daňový únik, takže si koledujete o další malér. Co se týká zdravotního pojištění - známá se kdysi vdala do NSR a zapomněla se v ČSSR odhlásit. V Německu legálně pracovala a taky tam prokazatelně platila zdravotní pojištění. Po 15 letech ( po revoluci) se vrátila a nestačila se divit. Pojišťovna po ní chtěla přes 150000 Kč.
jo kamo stejne te to po letech dozene a s takovym penale, ze se nebudes stacit divit a pokud budes k rodicum jezdit, exekutor je muze vybrakovat jak uz psali ostatni, pac se bude domnivat, ze se tam zdrzujes
Souhlasím s tím, že to dlužníka všechno jednou dožene. Možná i v zahraničí, i když nevím? Jinak to, že bude jezdit k rodičům by nemělo znamenat, že by je exekutor mohl vybrakovat jak tady píše "joudic". Musel by nejdříve prokázat, že se tam dlužník opravdu zdržuje nebo kdyby tam měl trvalé bydliště nebo mu tam na tu adresu chodila pošta. Pak ano. Jinak by to také mohlo znamenat, že by exekutor mohl přijít třeba i k sousedům nebo ke komukoliv z jeho známých kde by třeba jen měl informaci, že tam dlužník byl viděn.
Exekuce nezmizi, nepromlci se, dluhy se dedi. Budete porad zit jak psanec, koupite si za par let auto a sup - exekucne zabaveno, nekde se za 10 let nechate zamestnat na HPP a do 2 mesicu sup - obstaveny plat. Ale co je nejvetsi problem, az pujdete do duchodu, treba v 66 letech, dostanenete nejaky minimalni duchod od statu, a sup - skoci na jeho pomernou cast exekutor za hrichy z mladi osolene o veskere uroky a odmeny exekutorovi. Vy uz v duchodu budete stary, slaby, nemocny, ale 25 leti ranani exekutori pri plne sile a nemilosrdni. Bacha na to a uvazujte v dlouhodobych souvislostech. Tj: splatit dluhy co nejdriv a uz se nezadluzovat.
řeknu ti to asi tak věz že tě jednou tvé dluhy doženou možná ne dnes či za rok ale doženou přijde stáří a tobě jednou nastanou velmi krušné chvíle měl sem tu jednoho co si myslel že tomu uteče vydržel to 5 let a pak spáchal sebevraždu
přeju ti abys brzo dostal rozum a snažil se stím něco dělat dokud na to ještě máš sílu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.