Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemám smlouvu, co ted?

Od: lucka1 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, prosím poradte.
Chodím na výpomoc do jednoho obchodu, byla jsem tam minulý a tento týden pracovat. Vedoucí říkám furt o smlouvu, a už mi dochází trpělivost. Mohu ji říct, že odcházím? a at mi ty pracovní hodiny proplatí? nebo jak postupovat? Vím, že má právo říct, že at jdu, že bez smlouvy nemůžu nic chtít. Děkuji moc.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den.

Ano můžete říct, že odcházíte, ale bez smlouvy vlastně žádný pracovní poměr nevznikl. Pracovní poměr se zakládá smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně, totéž platí o změně či dodatku pracovní smlouvy. Každá smluvní strana musí obdržet jednu kopii smlouvy.

Řekněte vedoucímu, že trváte na vystavení pracovní smlouvy, jinak budete nucena obrátit se na příslušný Inspektorát práce.

Snad to pomůže. Správně jste bez pracovní smlouvy neměla vůbec začít práci vykonávat.

lucka1
hodnocení

Ano, to vím dobře, že jsem udělala chybu, že jsme prvně měla podepsat smlouvu. Nyní to už musím řešit tak,že bud mi dá smlouvu dnes a nebo odcházím. Musí mi však ty odpracované hodiny proplatit?

artik*

záleží komu a jak chceš dokázat , že jsi tam pracovala ( vlastně nelegálně ) něco bych si vzal do zástavy :D

hodnocení

1x

Může se stát že nedostanet nic.*plac*

artik*
hodnocení

0x

požádej o smlouvu a když ti jí nedá , zavolej na pracák a oni někoho pošlou na kontrolu , bohužel můžeš dostat pokutu i ty , protože bez smlouvy pracovat nemůžeš

lucka1
hodnocení

Děkuji Vám za odpovědi. Už jsem o něco chytřejší. Udělám to tak, že ji dnes donutím aby mi dnes dala smlouvu a rovnou ji řeknu, že tam končím. Už od začátku se s ní hadat asi nikam nevede.

dzordz*
hodnocení

0x

Tak nemusíte hned končit. Ovšem do okamžiku, než budete mít smlouvu v ruce, by bylo nejvýhodnější ani nehnout prstem.

Pokud vám napíše smlouvu zpětně od původního data nástupu, můžete skončit dnes nebo zítra nebo kdykoli a máte právo na mzdu.

V jiných případech bohužel dostanete kulové a pokud byste to šla "někam nějak řešit", ublížíte akorát ještě i sobě a stejně nic nedostanete.

hodnocení

0x

Ahoj, Lucko, bez smlouvy jsi vůbec neměla pracovat. Stejně tak Ti nemusí vyplatit mzdu. Proč? Nikde není psáno, žes tam dělala, tak za co chceš peníze? Ano, jsou i takoví podnikatelé.

Ve městě v hospodě majitel každý týden přijal 2 servírky. Bez smlouvy, prý na týden. On si je okoukne při práci a uvidí, zda jim po týdnu dá smlouvu. Dal jim ale kulový. Po týdnu je zapudil a přijal 2 nové - na týden. Neplatil jim nic. A tak to jde už asi 2 měsíce. Majitel se chlubí, co ušetří na platech a ty chudáci holky si na něm nic nevymohou. Není smlouva - není výplata.

Smutné, bohužel v dnešní době čím dál častější. Jaga.

sebod*

Jago, ve své postatě ale na tom ten majitel restaurace prodělává. Ono sehnat dnes kvalitní personál není jen tak. A i když je ta servírka fakt dobrá, tak potřebuje tak čtrnáct dní nato, aby se v dané provozovně pořádně rozkoukala. Pak se z ní teprve stává pracovní síla, která firmě přináší nějaký profit. Jestli on ale každou vyhodí po týdnu, tak je to blázen, který by měl hospodu zavřít. Ale co si budeme povídat. I takoví "podnikatelé" jsou mezi námi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]