Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak být opravdu svobodný a nezávislý

Od: fenjoy69* odpovědí: 31 změna:

Zdravím,

jsem student gymnázia. Studium mě nebaví, jsem jiný i se snažím jinak přemýšlet. Důsledky, ať už jsou jakékoliv nechme stranou, jděme rovnou k tématu...
Delší dobu se zajímám o filozofii, náboženství, život, životní styl a vše kolem toho souvisí. Nemám rád materialistické myšlení lidí v okolí, honbu za majetkem a konvence, hluboce zakořeněné v naší společnosti i světě.
Chci teď mluvit o práci (neberte mě jako "nemakačenka", chci o tom mluvit v jiné rovině, ne že pracovat se musí kvůli rodině atd.), konkrétně proč to všichni děláme. Všichni postupují stejně mládí-škola-práce-důchod-smrt. Prací většina lidí stráví více než 1/3 dne, než se tam dostane, než se dostane domů, nákupy, hygiena atd... A den? Je v čudu! Jak by se člověk mohl dostat z koloběhu? Nemyslím to, být nezaměstnaný, doma mámě na krku a válet se... Myslím jinou rovinu. Rozvíjet se. Buddhismus, meditace, konání dobrých skutků, vzdělávání se, cestování a poznávání... Jak se dostat z toho nesmyslného, zažitého kolotoče otroctví? Vím, asi je to nemožný, ale nechci po studiu denně někde sedět u počítače (stačí mi škola, tam se taky zbytečně problije takovýho času) a dělat něco. co nemá smysl (co je to za hodnoty, které denně produkujeme?)... Chci žít obyčejný svobodný život, ŽÍT, nehonit se za penězi, jet se podívat do buddhistického chrámu v Indii a strávit zde nějaký čas, mít rodinu, děti a vést je k nějakým "hodnotám".
Mám staršího bratra. Byl na brigádě a poznal zde zajímavého chlápka. Je to člověk. který pracuje jen když potřebuje. Je dá se říct pánem svého času a života. Dělá pár dní v měsíci, vydělá si nějaké minimum a věnuje se svým věcem. Má to ale i stinné stránky. Musí žít na ubytovně, nemá rodinu ani přítelkyni... Ale je pánem svého bytí... Jak si tedy zvolit priority, aby člověk vyžil a taky něco málo z života měl? Chci dělat, co mě baví a naplňuje... Ne co žádá společnost...
Zamyslete se z jiného pohledu, než myslí 99% populace. Pracovat se musí?! Neumím to tak dobře popsat, snad mě mnozí pochopí, jen chci být svým vlastním pánem...
Díky za jakékoliv slušné a inspirativní reakce ;)

f.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Zdravím.

Úplně Vás nechápu. Pracovat přece neznamená jen honit se za penězi. Nemusíte si budovat kariéru, pracujte klidně jen tolik, abyste se uživil. A věnujte se práci, která Vás bude bavit, naplní Vás. Chcete žít obyčejný svobodný život. No a jak si ho představujete? Někde v lese budete jako poustevník jíst sušené kobylky? Dnes mají někteří lidé trochu převrácený pohled na svět. Nechtějí žít, ale užívat si, a to je velký rozdíl. Pracovat se samozřejmě nemusí. Ale musíte také něco dát, abyste měl kde vzít. Chybí Vám trošku té potřebné pokory. Jste velmi mladý, zamýšlíte se nad budoucností a bojíte se stereotypu. Ale obyčejný život přece není stereotyp. Važte si zdraví, mládí, své rodiny. Žijte poctivě, v souladu se svým svědomím a pak budete svým vlastním pánem. Pokud se zapojíte do toho "obávaného pracovního procesu" , ještě to přece neznamená, že nejste svým vlastním pánem. V každém případě si myslím, že časem dospějete, některé věci přehodnotíte, některé možná ne. Pochopíte hodnotu obyčejného života.

Je přirozené, že takto o životě a jeho smyslu přemýšlíte. Každý z nás si něčím podobným dříve či později prošel.Určitě máte v některých věcech pravdu, ale vše ukáže čas a Vaše odvaha se životem správně naložit..

fenjoy69*
hodnocení

Zdravím,
nejde mi o to, užívat si a bejt rodičům na krku do padesáti. Jde mi o pocit. Pocit, že jsem nezávislý, že něco nemusím. Že můžu kdykoliv udělat svobodné rozhodnutí. Chci si celý den číst-budu si číst, chci pracovat-budu pracovat... Ne jako v dnešní době, kdy musím. Musím do práce, lítat po úřadech něco vyřizovat, shánět...
Jinak souhlasím s Vašim komentářem ;) Napsal/a jste dost zajímavé myšlenky a postřehy ;) Zamyslím se nad tím ;))
Přemýšlím o takových věcech dost často, asi mi chybí ta pokora, být za něco vděčný. Ať udělám co udělám, pokládám si otázku, proč to dělám a jaký to má smysl... A málokdy si dokážu smysluplně odpovědět...

vlasatec*
hodnocení

2x

Kdo nepracuje ať nejí to je heslo kterým se snažím řídit. Alespoň nějak pracovat by člověk měl aby nebyl parazit. To kolik času ztrávíš v práci dost záleží na tom jak moc budeš pilný ve studiu a jaké najdeš v životě uplatnění. Když se naučíš něco vyjimečného nebo úplně obyčejného jako je třeba kreslení v CAD nebo cokoliv jinýho ale opravdu dobře, tak se můžeš stát pánem svýho času. Stačí dvě hodiny za den posedět u PC a na základní potřeby máš vyděláno, zbytek dne můžeš mít volno a užívat si života. Nejdřív je ale skutečně být něčím prospěšný pro společnost aby tě za to patřičně ocenila.

doplněno 28.05.13 17:28:

Nejdřív je, ale skutečně potřeba být něčím prospěšný pro společnost, aby tě za to patřičně ocenila.

doplněno 28.05.13 20:34: Být Tebou se teď soustředím pořádně na školu, čím míň toho umíš tím míň jsi v životě nezávislý. Na štěstí se moc spoléhat nedá.
takjan*

Asi se dát na islám. Ale ten tu bude brzy všude...

fenjoy69*
hodnocení

:D Díky, nemám v tuto chvíli zájem ;)

dzordz*
hodnocení

2x

Naprosto vás chápu, ale východisko v dnešní době nevidím. Bylo by krásné, kdybyste mohl všechno ignorovat a žít si někde sám a podle sebe. Každým směrem narazíte, pojištění, daně z pozemku, stavební povolení na každou blbost..

Leda se odebrat někam jinam, úplně do pryč, kde by to ještě šlo.

Jestli na něco přijdete, dejte vědět :)

fenjoy69*
hodnocení

Jééé, moc mě těší, že aspoň někdo chápe na co narážím ;))
Přesně jak říkáte mám na mysli. Mít možnost "vše ignorovat", jít svojí cestou... Ne mít život nalajnovaný, jako je to teď... Vstaneš, najíš se jdeš do práce, z práce na nákup, najíš se, podíváš se na zprávy a jdeš spát... ;) Chtěl bych mít pocit nezávislosti, že něco nemusím (lítat po úřadech, platit, platit, platit...).
Díky za dobrý komentář! ;)

gridinfo*

absolutni svobodu nema nikdo, nejvetsi svobodu maji velmi bohati lide. Sic pracuji i 12 hodin, ale kdyz si reknou "dost", tak jsou pak opravdu svobodni. Krome toho delaji neco, co je bavi, na rozdil od vetsiny populace. Maji na odvody, poplatky, na dobre doktory, maji asistentku, ktera se o vsechno stara, atd. Mohou obdarovavat.

Takze tak: skola sice vychovava sluhy, ale nikde neni napsano, ze sluzbama nemuzes nadelat jmeni (hlavne tema automatizovanyma). Uc se kvuli tomu, aby te mohlo zivit tvoje hobby, pak to uz nebude prace, ale konicek. Az pak budes svobodny, protoze nebudes chodit do prace. I kdyz tam budes cely den, nebudes v praci.

jabraka*
hodnocení

1x

Myslet si,že je člověk tím,že je ve společenství lidském,nesvobodný, je otázka svobodomyslnosti je pošetilé.Člověk je člověkem právě proto,že se zapojí do toho koloběhu života.Jak píšeš.Kdyby se jednotlivci v historii řídili tímto sobectvím,lidstvo by dávno vyhynulo.

JABRAKA

fenjoy69*
hodnocení

Nepochopil jsi mě... Nejde o bytí ve společenství lidském, jde o konvence v něm již zavedené... O tom chci diskutovat ;)

f.

martinaa*
hodnocení

1x

Pánem svého času na ubytovně... jo, to je moc hezký příklad. Takže chlápek má po práci absolutní volno, žije podle svého, dělá si, co chce. Tak to možná na první pohled vypadá. A co vlastně dělá? Může si dovolit jezdit do zahraničí, když pracuje jen "dle potřeby"? Může si dovolit kupovat třeba dražší věci, které by mu přinesly radost? Vlastně má fůru volného času, ale třeba žádné prostředky na jeho využití. Takže jakým stylem "je pánem svého času"?

"Chci dělat, co mě baví a naplňuje" - tak se jdi vyučit, vystudovat tím, co tě baví. Najdi si koníčky, co tě baví. A i když je to možná nepříjemné zjištění, pokud chceš mít peníze a tím pádem si i užívat (protože co si budeme vykládat, bez peněz se moc daleko nedostaneš), ano, musíš pracovat. JInak samozřejmě pracovat nemusíš, není to povinnost, a protože se budeš od rána do večera válet doma, budeš i pánem svého času:). Otázka je, k čemu ti bude všechen čas, když nebudeš mít za co koupit jídlo.

fenjoy69*
hodnocení

Stylem, že může dělat všechno. Když se nad věcmi opravdu zamyslíš, tak bez peněz si najdeš spoustu zábavy (pár drobáků si všude nějak vyděláš). Přečti si některé mé předchozí komenty, píšu tam, co si pod tím představuji. Je to "nemuset". Dnes něco neustále musíš. A ptám se proč...
Až na tu ubytovnu to není tak špatný (myslím si). Bez většího množství peněz si můžeš taky pořádně v životě užít, stačí chtít. Teď ale nemyslím materiální věci. Jsou i lidé, které neuspokojuje to, že si vydělají za měsíc 2O OOO a za 1O OOO si koupí mobil (takhle to v dnešní době chodí, lidé někde sedí, pracují a vydělávají a investují peníze do věcí, které nemají smysl ani budoucnost...) a pracují dál a ztrácí čas, aby si další měsíc koupili televizi... A takhle to jde neustále dokola...
V dnešní době není úplně snadné jít, vyučit se a dělat, co člověka baví. Dělat na lince? Dělat celý den u počítače? Děkuji, nechci... Chci dělat věci, které mě baví? V dnešní době není tolik možností zaměstnání, co si budeme nalhávat. Všechno se točí kolem peněz a vzdělání v oblasti ekonomie, aby byl člověk přínos pro stát. Pak jsou lidé, kteří studují, dostudují a zjistí, že nenajdou ve svém oboru práci, páč ji společnost nepotřebuje...
PS: Mimochodem, psal jsem to víckrát, nejde mi o válení se doma. Zkus se zamyslet ;) Jsou lidé, kteří přemýšlejí a nechtějí upadnout do "systému"... Jde jim o vyšší hodnoty.

martinaa*

"V dnešní době není úplně snadné jít, vyučit se a dělat, co člověka baví." - to je pravda, proto musíš pečlivě uvažovat a přemýšlet. Pokud tě práce bude bavit, odrazí se to samozřejmě na celkové kvalitě života. A obor lze dnes vybírat i podle uplatnění, když se člověk zamyslí.

"Dnes něco neustále musíš. A ptám se proč..." - no jo, musíš spát, musíš jíst, musíš někde bydlet, do něčeho se obléct. Možná to jsou tedy povrchní "zájmy", ale těch pár věcí něco stojí - a protože tedy potřebuješ finance, měl bys pracovat. Nemusíš, ale v tom případě nebude ani na základní potřeby (nemyslím mobil za 10 000:)).

Bohužel je dnes doba honby za majetkem, za penězmi, za mamonem. Mezi touto honbou a duchovním životem někde v klášteře je ale podle mě obrovský rozdíl - nepotřebuji Mercedes, luxusní sídlo, dovolenou v Dubaji. Člověk se může spokojit i s "menšími" věcmi a být šťastný. Mohou být šťastní díky přátelům, koníčkům, povaze, díky tomu, jak berou život.

A to si musí každý ujasnit sám v sobě, ať už v desetipokojové vile, nebo v kášteře v hábitu.:)

askmenow*
hodnocení

1x

Zapomenul jsi zohlednit několik důležitých věcí. Třeba to, že spousta lidí dělá práci, která je baví, naplňuje, připadá jim smysluplná, nebo se v ní jiným způsobem realizují. Další věcí je, že i pokud ěkoho práce nebaví, je to prostředek, jak získat peníze na to, co ho baví, naplňuje a co chce. Někdo chce hezký domek, ne pokoj na ubytovně, uvařit si jídlo z kvalitních surovin, mít děti a moct s nimi jet na výlet... Ne každý si vydělá epníze na vše, co chce tím, že bude pracovat pár dní. Někdo chce víc. Navíc když člověk parcuje jen příležitostně na brigádách, pravděpodobně si nemůže až tak moc vybírat, co bude dělat a o to je větší šance, že bude dělat něco, co ho nebaví, neispiruje, nenaplňuje, neposouvá... O to víc je vlastně otrokem té práce.

... lidé, kteří vědí co dělají a proč to dělají nejsou nesvobodní.

Jinak když tak čtu, co píšeš, pokud neznáš, pusť si film Into the Wild.

Rozhodně nechci říct, že třeba ten chlápek, který pracuje pár dní v měsící a bydlí na ubytovně dělá něco špatně. pokud mu to tak vyhovuje, proč ne. Pokud ale člověk chce třeba cestovat, nebo mít rodinu, nebo si plnit jiné sny, bude prostě muset vydělávat pravidelněji a více (přecijen rentiérů a výherců jackpotu je mezi námi málo). A když ude vědět, proč pracuje a co mu to přináší, je to pět zcela dobře.

Otroctví je o nesvobodě. Ten, kdo se pro něco svobodně rozhodne, i třeba pro něco, co ty nebo já nechápeme, je svobodný.

A mimochodem, i to tvé cestování bude něco stát...

tomaslad*
hodnocení

1x

Autora myslim chapu, nad cim se zamysli - nechce byt obeti systemu, konzumu, marketingoveho diktatu nadnarodnich korporaci, personalnich agntur, chce byt energeticky minimalisticky sobestacny, zit skrome, racionalne a proste a pod...

Par praktickych rad, co mozna jeste nezaznely:

1. vyuc se po gymplu realnemu remeslu, ktere je pro lidi uzitecne a ktere potrebuji, tj remeslu, ktere zatim neumi nahradit automatizovane vyrobni linky - tesar/pokryvac treba, strechu si 95% lidi sama neudela, zato malir treba je jako remeslo naprd... kazda buchta si koupi v hornbachu valecek a o vikendu jako relax si maluje bytecek sama

2. nauc se zit s malem, vzdy si definuj jaky uzitek ocekavas od urcite veci a az pak si ji pripadne porizuj, jednoduche proste veci co slouzili dlouho v 19 stoleti take cinili lidi stastnymi a neni nutno kupovat vse nove s kratkou zivotnosti a cpat DPH do statu

3. Postav si slameny dum oplacny hlinenou omitkou nekde na levnem pozemku u lesa, nebo zateplenou mongolskou jurtu, nebo celorocne obyvatelne indianske teepee, zij v souldu s prirodou, chovej domaci zvirata, budes samostatny a docela nezavisly, az to tady lehne a euro krachne a kamiony nedojedou do ceskych lidlu, az voda bude za 200 Kc za kubik a lidi v panelacich budou kvicet a demonstrovat, az teplo bude tak drahe ze lidi budou mrznou u svych designovych primotopu... tak Ty prezijes, najis se, zahrejes se u kamen, suche WC bude fungovat, nepotrebujes zadnej Geberit, mikroprocesory rizene zbytecnosti a pod...

fenjoy69*
hodnocení

Zdravím,

první odstavec mě naprosto vystihuje ;) Nezávislost na okolním světě, ne jak to pochopila většina lidí, být nemakačenko a žít mimo společnost. Jen být sám sebou a nebýt závislý jak říkáš na tom, že dorazí jídlo do Lidlu atd...

1. Chtěl bych jít po gymplu na Vš (obor, který asi nemá takové uplatnění, ale zajímá mě to...) a to by se dalo třeba i nakombinovat s dálkovým studiem vyučit se něčemu (školní část na učňáku je podle mě to nejmenší, to gymplák zmákne... horší je to najít si čas na praxi, bez tý je dnes člověk v háji...). Dobrá myšlenka ;))
2. Takhle se to snažím dělat. Nepotřebuji moc krámů. Vystačím si s málem. Nemusím mít všechno ;)
3. to bydlení je do budoucna a mrknu se na to ;)) Líbí se mi, jak píšeš o té "závislosti". Ať si to uvědomujeme či ne, ale stačilo by, aby pár dní nešla elektřina a lidé jsou v háji ;) Dnes je ta závislost na el. proudu/ropě/z. plynu atd. taková, že si koledujeme...

paw*
hodnocení

0x
Trosku se ti v tom prolinaji 2 veci. Chtel bys cestovat, mit rodinu,...ale taky byt panem sveho casu. To prvni splnis asi jen pokud mas penize a ty musis vydelat ( nebo vyhrat/ukrast). A to musis mit bud stesti nebo musis byt v necem vyjimecny, jinak panem sveho casu alespon po nejakou dobu nebudes.
doplněno 28.05.13 23:31:

Jeste doplnim.

Pokud bys chtel mit svobodny zivot jak pises, tak asi ne v CR a v evropskych zemich. Musel bys jet nekam, kde je tepklo a muzes spat celou dobu venku. Jidlo pote shanet jak se da, bud u nekoho cas za jidlo pracovat nebo zebrotou.Pripadne pokud se chces opravdu venovat meditacim apodobne, tak dotoho klastera vstup. Zajed do Indie a mas to.

doplněno 31.05.13 10:34:

Po dalsimpremysleni nad timto dotazem musim tez vyzdvihnout, ze svoboda cloveka tkvi predevsim ve stavu mysli. Muzes mit 2 lidi, jeden pracuje od necidim do nevvidim, ale dela co ho bavi a protitomu cloveka ktery nedela nic. Oba muzou mit plnohodnotny zivot, ktery je naplnuje s cini stastnymi. Dnesni spolecnost je ale postavena na tom, ze kazdy by mel byt nejak spolecnosti prospesny.

fenjoy69*
hodnocení

Právě jde o to, stanovit si priority... Jak cestování, tak i rodinu souvisí s penězi. Bez nich to moc nejde (aspoň ne u nás). Pokud se toho ale člověk vzdá (což asi není tak jednoduchý, hlavně mít rodinu...). Souhlasím s koncem prvního odstavce, co jsi napsal. Jak může být člověk v dnešní době výjimečný, aby ho společnost opravdu "brala"...? 99% populace to není a říkám si, proč bych zrvna já měl být v tom 1%, které sem patří. Proto chctě nechtě, nějakej ten rok člověk není pánem svého času (pokud se vymaká a společensky stoupne.. ještě je možnost, že bude stále na té dolní pozici). A to mi vadí a nevím, jak s tím naložit...
Druhý odstavec je zajímavý (y). Není to zas tak špatná možnost, žít někde "mimo".Vystačit si s minimem, něco málo si odpracovat (i práce člověka může těšit, pokud je to nezbytné ;))
Já vím, je to fajn... Ale narovinu, dá se celý život strávit sám a meditováním? Ne každý to tak chce. Může to být součástí života, ale zasvětit tomu život je něco trochu jiného...

paw*

Ono vlatne v principu tyto veci muzer realizovat i v cechach. Ale musel bycs vstoupit do klastera. Asi nebude budhisticky, nicmene meditacim (motlidbam) se tam venuji tez. Vetsinou se i teda venuji nejake charite. Coz mozna budhiste z klasteru tez,a le na to moje chabe znalosti prostredi nestaci. A mozna jsou i budhisticke klastery v Evrope/cechach. Holt neni vse tak ruzove, jak se zda. Cely zivot stravit meditovanim lze,a le asi to tez prestane v urcity moment bavit a clovek to bere jako rutinu/praci. A stane se toho mozna i otrokem a zacne mu vadit, ze neni materialne zajisteny.

Inu, proc bys zrovna ty nemel byt vyjimecny? Treba sit o 1%. Ale u vetsiny lidi je talent jenom polovina uspechu, zbytek je tvrda drina. Nechci se te dotknout,a le tyrosku mi to zavadi, ze hledas cestu nejmensiho odporu. Takove vystrizliveni ceka asi kazdeho, kdo nema umetenou cesticku. Si u rodicu, mas plny servis, dodelas skolu a padnes na hubu a ryjes ji pomerne dlouho v zemi (pracujes, platis bydleni a mas rodinu.) - penez je malo. Vetsina lidi zacina zit az kolem 50.roku zivota - deti jsou sobestacne, kariera na vrcholu, penez bydleni splacene...no a pakk prijde duchod a si v tom zase.

abc*
hodnocení

0x

No, já to vezmu podle sebe. Buď pracuji na směny, tak že 2x do týdne strávím po 24 hodinách v práci a pak mám klid a mohu se věnovat jen sama sobě a svým zájmům. A nebo to co jsem praktikovala posledních pár let... půl roku jsem pracovala vždy na nějakým dobře placeným místě a pak se půl roku " flákala " a užívala si a žila z peněz předtím vydělaných. Ať už budete žít jakkoli bez peněz to bohužel nejde.

fenjoy69*
hodnocení

Zdravím,

o něčem podobným jsem přemýšlel. S přítelkyní bychom se střídali (asi po roce), kdo by byl zaměstnaný. Druhý by se věnovat "něčemu vyššímu", vzdělával se (jsou věci mezi nebem a zemí a přečíst něco o tom není na škodu, posune to člověka i dál...)
Asi je to tak lepší, makat 2 dny jak šroub a pak být pánem svého času. Týden=48 hodin kdy pracuješ (ostatní lidé pracují 5x8=40, plus minus). Započítejme ještě čas, kdy člověk do práce jede atd... Takže to není tak špatné ;)
2. možnost se mi taky líbí ;) Nějakou dobu dělat a pak se věnovat svým věcem ;)

scorpio*
hodnocení

0x

Doporučuji ti zaměřit se na studium psychologie. Podle Maslowa a jeho pyramidy člověk může být šťasten pouze pokud naplní potřeby v pořadí v jakém jsou zaznamenány v jeho pyramidě. Na samém dně je potřeba upokojení základních potřeb, jídlo, voda, sex,... Postupuje se až na vrcho, kde při splnění toho, že jsou již uspokojeny potřeby níže položené lze uspokojit potřeby duševní. Takže zkráceně, proto, abys žil tím, že budeš cestova, meditovat, rozjímat, dělat pouze to co tě baví musíš nejprve mít tolik prostředků na uspokojení potřeb, aby to bylo možné. Takže až se staneš miliardářem, můžeš si dělat co chceš :)) Jak se k těm prostředkům dopracuješ je už na tobě.

fenjoy69*
hodnocení

Díky, vím o tom, ale v tomto kontextu jsem se tím nezabýval, teď budu ;)
PS: :D že bych byl miliardářem... S tím moc nepočítám. Třeba jsou i jiný cesty... :)

scorpio*

Ono jde zkráceně o to, že většina lidí má co dělat, aby uspokojila ty základní potřeby (a své rodiny) a bohužel se nikdy nedopracují k tomu, aby se mohli starat o jiné potřeby, které jsou na vyším stupni v uvedené pyramidě. Jinak spokojenost a pocit štěstí je pouze v člověku samém. Nic a nikdo tě neudělá šťastným pouze ty sám. Někdo je šťastný, když může vyřezat lžíci z větve, jiný k tomu potřebuje dovolenou za 100 tisíc:)

eda*
hodnocení

0x
No, nechci Tě podceňovat, ale zdá se mi, že čteš příliš filosofické literatury a chybí Ti životní zkušenosti, které získáš s lidmi v reálném světě. Každopádně, jak Ti tu pisatelé radili, musíš se stát "někým" (odborníkem v oboru) a poté teprve můžeš žít relativně svobodně. Nezáleží přitom, jaký obor to bude - prostě ten, ve kterém vidíš svou největší šanci na úspěch. Ty bys asi měl vystudovat nějakou perspektivní VŠ a snažit se začít pracovat v oboru. Neměla by to tedy být právnická fakulta, sociální pedagogika, jednooborová filosofie, atd.. Jak asi víš, svobodou (mimo těch uvedených v LZPS) není jenom materiální zajištění, ale i znalosti, dovednosti a fakt, že si s tebou kdekdo nevytře zadek. Bohužel v ČR jsou základem úspěchu i klientelistické struktury a strach, takže velká část mladých po škole nikdy nezačne pracovat ve svém oboru a stane se hned z počátku závislými, frustrovanými, "snaživými podporovateli systému". Nakonec to nedopadne dobře. Viz. Řecko, Portugalsko, Španělsko... Každopádně teď se můžeš (měl bys) alespoň pokusit tento princip změnit. Jenomže, jak Ti tu psali lidé výše, pak Ti bude 40 a řekneš si, proč by to nemohlo zůstat tak, jak to je? Já se také snažil! Teprve tehdy je čas na morálně-volní hodnocení, protože reálně můžeš něco změnit. Pravděpodobně budeš dost inteligentní a budeš mít dobré rodinné zázemí, když řešíš na SŠ tyto věci. Takže ještě jednou - studuj, čti si filosofii, pozoruj lidi, společnost a pak ukaž, co umíš. Pamatuj, že kdo si pomůže sám, tomu bude pomoženo. Filosofie je cesta, nikoliv cíl.
fenjoy69*
hodnocení

Můj problém je, že nad vším až moc přemýšlím. Nedokážu to většinou dělat jinak. Ať se stane cokoliv, tak si říkám, jaký to má smysl... A problém je, že ho nenecházím vůbec v ničem. Asi to chce nějakou životní filozofii (cestu), kterou nenecházím. Co má vlastně smysl? ...
Co se týče společnosti. Každý den se setkávám s lidmi ve škole. Mám zde přátele, komunikuji a snažím se na něco přijít. Ale dalo by se říct, že je to jen tlachání o ničem, v ničem mě to neposouvá dál. Po škole trávím většinou čas sám a s rodinou. Nemám moc potřebu se s nikým moc vídat (jsou i výjimky). Dá se říct, že jsem "asociál", ale nedokážu si pomoci, ty lidi kolem mě mi jsou cizí. Mají jiné zájmy, baví se jinými věcmi atd... Občas se najde někdo, s kým se dá bavit o normálních věcech, ale to je spíš výjimka. Štve mě to, být mimo společnost, ale bohužel to jinak neumím...
Proč myslíš, že tyto obory ne? Právník nehrozí (mám špatný svědomí z mnoha věcí a dělat v tomhle oboru bych nemohl), filozofie možná (to by mě ale možná pak potápělo ještě hlouběji...) a pedagogika by taky nebyla špatná (vést novou generaci k něčemu "jinému"... teď je ale problém, jestli to vůbec jde, když se tak kouknu kolem sebe)
Do 4O let mi zbývá spousta času, myslím, že v tý době už mě všechno tak semele, že to nebudu hrotit a nebo mi to bude ukradené... Nevím, třeba ne. Snažím se to řešit teď a nejde to...
Díky za příspěvek, stojí to za zamyšlení ;))

tomaslad*

Kousni se a dej CVUT, dotahni to ke kulatemu razitku, stan se clenem CKAIT, paralelne si jako konicek hod to vyuceni, treba toho meho oblibeneho tesare a nebudes mit v zivote problem, uzivis se hlavou i rukama, kdyz udelas nejake chude mamince na MD vyhodne strechu od navrhu pres razitka az po zhotoveni, udelas dobry skutek, poznas i z druhe strany "delnou tridu", a nikdo te jen tak neopije rohlikem a budes celkem nezavisly, nebudes makat nekde na pase v kolbenu jako burlak na Volze bez nadeje na zmenu

hodnocení

0x

Asi jdu se svou odpovědí docela pozdě, mlela jsem ji chvíli v hlavě. Vím jen jedno, svoboda je v hlavě, v duši, v srdci. Jen bych byla ráda, abyste si zodpovědnost za své činy nepletl se svobodou. ;) Jestli hledáte odpovědi, zamyslete se, docela opravdově, nad tím, co tenhle člověk říká:

*hej* Poslechněte si to několikrát a dovolte, aby vám jeho slova došla. Aby nezůstala je slovy. ;)

doplněno 31.05.13 09:50:

Omlouvám se, to není to video, které jsem vám chtěla ukázat. Já jsem chtěla slova pana Eckharta Toole a naskočilo tohle video. Dočetla jsem se, že jeho videa měla problém s autorskými právy. Dávám vám odkaz na písemné přemýšlení. Třeba vám to pomůže v hledání cesty životem . zivotni-energie.cz/...

doplněno 31.05.13 09:52:

Nedaří se ani aby fungoval odkaz. Asi to tak má být a vy si máte najít cestu sám. Takže, hodně štěstí! *slunce*

fenjoy69*
hodnocení

Zdravím, díky za odkaz ;)
Od L. Hay jsem četl knihu se stejným názevem ;) Nějakou dobu mě to vedlo a zdálo se mi to moc dobrý... Po několika týdnech se ale vše vrátilo k tomu, jaký to bývalo ;) A na film se určitě podívám ;) Díky moc a taky přeji hodně štěstíčka ;))

culdabulda1*
hodnocení

0x

Pro "fenjoy69"

Co chceš tedy na Poradně? - prostě udělej to, po čem toužíš (- všechno, co píšeš, je realizovatelné!) - pokud ovšem na to potřebuješ peníze a nemáš bohaté rodiče, kteří by Tě podporovali - tak nevím! - zřejmě si musíš nějaké peníze vydělat, ale hlavně si najdi použitelné informace mezi podobně smýšlejícími lidmi, kteří už mají s tímto způsobem života nějaké zkušenosti! (třeba facebook? ) - jenom nedejbože nezapadni mezi narkomany, nebo kriminálníky!

Na Poradně jsou vesměs lidé, kteří mají zaběhnutý způsob života, svoje životní zkušenosti, jsou většinou starší - a Tvůj "výkřik o pomoc" třeba ani nechápou - ve Tvém věku jsem měla podobné pocity, ale na "svobodu" jsem neměla - takže jsem skončila jako tuctový občan. Co Ty víš - třeba se zamiluješ a skončíš tak taky. Jednoho takového "rebela" jsem znala - a teď je to spokojený taťka od rodiny (i když - alespoň hraje ochotnické divadlo a píše do novin). Tak ahoj. Marcela.

doplněno 31.05.13 16:37:

Znovu jsem si přečetla všechny příspěvky a opět nechápu, co tedy vlastně chceš - potřebuješ na cestě za svobodou "vodit za ručičku" - jaké rady čekáš? - prostě se musíš sám snažit a UDĚLAT to, po čem toužíš. Pokud jsi osobnost, tak Tě nikdo vodit nemusí - mnoho slavných osobností vyrostlo ze skromných a "obyčejných" podmínek - sami si našli cestu a svůj smysl života. Nikdo to za Tebe nevyřeší!

doplněno 02.06.13 14:01:

Právě mne napadlo - ať ve svém způsobu života a žebříčku hodnot změníš cokoli - stejně Ti nakonec zbyde - mládí - škola - ..? .. - smrt. Záleží jen na Tobě, jak chceš (a jak strávíš) mezičas. Je fakt, že o smyslu života přemýšlí asi většina lidí - ale řekla bych, že žádný smysl není - jenom to, že žiješ, musíš to nějak "přetrpět" - a dělat buď co Tě těší, anebo něco užitečného i pro ostatní lidi (třeba zrovna tu práci).

joudic*
hodnocení

0x

osobne jsem se v tvem veku zajimal taky dost do hloubky buddhismem, sri ramana maharisi, manzele tomasovi, krisnamurti (ten by ti sedl), nicmene clovek dospeje a zjisti, ze takto to stejne uplne nejde... a ze lze dejme tomu meditovat atd pri jakekoli bezne cinnosti apod... uz jsem v tom kolotoci penez lapen (hypo), ale zase diky temto zajmum zamlada jsem rozhodne lepsim clovekem, moc vic mi z toho nezustalo... Nicmene svou praci delam radost desitkam lidem denne na celem svete, a oni mi delaji radost ze mi za to zaplati :) a ja si pak delam radost, ze sedim ve svem baraku se zahradou, kde i pracuji, takze do zadne prace nemusim jezdit :) a tak to holt funguje, jinak to v zivote nepude, nez s usilim a prachama, to se neda nic delat... musi se najit kompromis... Takze jsem opravdu svobodny a nezavisly? Ano jsem (ťuká na veskere drevo okolo), ale musel jsem pro to hodne udelat, pri meditacich bych to rozhodne nevysedel :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]