Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se zeptala muj známy mě napsal do závěti, kde mi odkazuje byt..Avšak nejsem jeho příbuzná prostě nic...a nevim kdyby se mu něco stalo jak by to bylo s bytem...jeikož než se vyřídí pozustalost tak většinou se zastaví učet a zablombuje byt...Zajímalo by mě kdo by platil nájem atd a pohřeb jeho?Na pohřebce chtějí penize hned...děkuji
No byt může odkázat pouze pokud je v jeho vlastnictví. Nikoliv v nájmu. Náklady platí dědic. Že napsal závěť ještě neznamená, že budete dědit. Pokud má neopominutelné dědice to jest děti případně vnuky tak Vás aspoň z části předběhnou.
A ta závěť musí být taky platná. To jest musí splňovat veškeré zákonné náležitosti.
Na řízení o dědictví sezve dědice notář,určený soudem.Ten posoudí i platnost závěti,pokud existuje.Na dědickém řízení závisí,kdo bude účastníkem rozdělení majetku.Byt se samozřejmě pojímá jen ve své hodnotě,určitě se nezapečetí,bydlící by neměl kde bydlet.
JABRAKA
ale on žádný děti nemá ani ženu...ma sourozence ale ty se o něj nestaraji.jen já...mě zajíma jeslti musim plati pohřeb když mě napsal do závěti...vubec nemám ponětí...ted mi umřel táta a to bylo jinak...
K dluhům, za něž dědic odpovídá, patří vedle dluhů vzniklých za života zůstavitele i dluhy vzniklé po jeho smrti. Mezi tyto dluhy patří i přiměřené náklady vynaložené v souvislosti s pohřbem zůstavitele, za něž dědic odpovídá bez ohledu na to, zda se k jejich úhradě smluvně zavázal (objednáním pohřbu a dalších služeb) či nikoliv. Rozsah jeho odpovědnosti je však omezen rozsahem jeho dědického podílu, který z dědictví nabyl. Je-li dědiců více, odpovídají podle poměru toho, co z dědictví nabyli k celému dědictví. Viz § 470 obč. zákoníku.
Tolik tedy právo. Pak je zde ovšem ještě hledisko morální. Domnívám se, že pokud zdědíte byt v hodnotě, která se může blížit jednomu milionu korun nebo tuto hranici i překračovat, neměla byste uvažovat, zda vynaložit dvacet tisíc korun na důstojný pohřeb.
doplněno 28.05.13 17:05:Zmiňujete se o nájmu. Pokud by se jednalo o nájemní byt (v nemovitosti patřící fyzické osobě, obci či státu), pak dědictví není možné. Dalo by se uvažovat pouze o přechodu nájmu. Jestliže se však jedná o družstevní byt nebo o byt ve vlastnictví vašeho přítele, pak dědění možné je
me nejde o penize ale nevedela jsem jak to je kdyz jsem uplně cizý...a než se ozve notář aby pak na byte neskákali dluhy na všem o to mi šlo...jinak děkuji za odpovedi...
Sourozenci by dědili pokud by nebyla závěť. Takže hlavně aby byla závěť platná. Nejlépe sepsaná notářem. Třeba i pozvat domů. No a aby nebyly dluhy přesahující dědictví. Přijmutím dědictví za dluhy odpovídáte. Nyní jen do výše dědictví, po změně OZ za všechny.
on už závět sepsal a má ji u notáře...řekl mi to že to napsal na mě...já s eo něj starám, on žádne dluhy nemá.asi jsem to špatně napsala, mě jde jen o to že kdyz se mu neco stane je dost nemocný..tak než se mi ozve notář, kdo bude platiti nájem a td já nevim ani co vse platí akde co má...aby pak nenaskali na najmu dluhy...
Pokud víte s jistotou, že budete byt dědit, tzn. je v osobním vlastnictví případně je to byt družstevní, měla byste nájem a služby s tím spojené hradit vy i po dobu probíhajícího dědického řízení. Jinak je budete muset uhradit, až byt zdědíte. Pohřeb může uhradit kdokoliv, ale pokud budete jediným dědicem budou náklady na pohřeb přednostně uhrazeny z dědictví. To znamená, že pokud bude jediným dědictvím byt budete muset náklady na pohřeb uhradit vy nebo byt prodat a uhradit z tého získané částky náklady na pohřeb. Také jako jediný dědic máte povinnost uhradit náklady spojené s dědickým řízením, tedy poplatky notáři.
Když se o něj staráte,nechá vám byt a peníze na účtu,tak myslím by od vás bylo slušné,aby jste mu v případě jeho úmrtí vystrojila pohřeb vy,nemyslíte?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.