Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat, zda jste někdo zkoušel vyjít s minimem peněz při vaření? Samozřejmě každé individuální "minimum" je různé, ale jíst musí každý stejně (energetické minimum dospělého na den je tuším 2000kcal). Takže kolik peněz maximálně vydáte na jídlo za jednu osobu/den/týden/měsíc? Co vaříte? Samozřejmě bych preferoval tipy na zdravá jídla, ideálně ze základních potravin, ale s vyrovnanou výživovou hodnotou cukrů, tuků, bílkovin a nějakými vitamíny. Prostě aby se člověk neujedl pšeničnými rohlíky k smrti.
Vařit chutně za hodně peněz zvládne každý druhý, ale vařit chutně a levně, to je kumšt. Doporučuji Vám vařit hodně z brambor - jsou levné a dají se jíst na tisíc způsobů - vařené, pečené, orestované, fritované, jako základ nebo nastavování těst sladkých i slaných. Dále se dá kouzlit s rýží - samotnou jako přílohu, rizoto, do polévky, jako sladká kaše. Podobně můžete použít ovesné vločky - uvařit kaši, osmahnuté vložit do polévky, rozmíchat s vejci a udělat omeletu. Levná, dobrá a bohatá na bílkoviny je soja, navíc je hotová za pár minut (vynikající právě třeba s rýží). Jakékoliv luštěniny jsou velmi vhodné. Obsahují hodně živin ve správném poměru bílkoviny/ sacharidy. Čočka se dá uvařit klasicky na kyselo, nebo s česnekem a cibulkou, s rajským protlakem a kari (ňam!). Fazole opět na kyselo, kovbojské, bretaňské... hrách s kroupami, hrachová kaše atd. atp. Z luštěnin jdou připravit i polévky a saláty. Dále je levná některá zelenina - mrkev, zelí, ředkvičky, mražené směsi... Dobrý na chleba je klasický měkký tvaroh, ze kterého se dá připravit i domácí lučina - jednoduše dejte tvaroh (příp. smíchaný se smetanou, ale nemusí být) do utěrky, tu na cedník přes větší mísu a nechte v chladu přes noc okapat. Tuto "lučinu" můžete dochutit bylinkami a z vykapané syrovátky zadělat na kynuté těsto (kvasnice jsou také levné) - z něj pak různými variacemi uděláte spoustu jídel - od chleba přes langoše až po buchty :p Lacino pořídíte i kuřecí droby na vývar (který můžete zamrazit), obvykle z nich oberete i dost masa třeba na rizoto. Nakupujte v akcích, ovoce a zeleninu nejlépe sezonní, pěstujte si v květináči bylinky. Určitě časem přijdete na spousty vlastních nápadů
Ještě mě napadá, že minulý nebo předminulý týden byl v časopisu DOMA Dnes (středeční příloha MF Dnes) článek právě o levném vaření. Tuším, že paní redaktorka tam chtěla dokázat, že uživí pět lidí za jeden tisíc korun týdně. Podle článku se jí to povedlo, i když jídelníček měli takový chudý, jen 4 jídla denně, ale živiny tam byly zastoupené jakžtakž správně. Na dlouhodobé stravování to úplně doporučit nelze, ale hlady člověk neumře a navíc - tisícovka týdně pro pět lidí je fakt extrém Ale zkuste si ten článek najít ( v knihovně budou mít starší čísla časopisů), můžete se inspirovat.
jamamba
Na tohle je expert moje dcera. Máme prázdnou ledničku (špajzku nemáme - takže tam také nic není ). A ona z toho NIC udělá luxusní jídlo. Smíchá věci, který by normální člověk dohromady ani nedal
. A ono to fakt chutná. Takže dá zbyteček mražený zeleniny, k tomu dosype nesladké musli, někde najde pár zapomenutých kostek soji. Okoření a je to výborný. Ale fakt je, že takhle se dá vařit třeba v případě, že není doma chlap, který fyzicky pracuje (některý i duševně). Ten by se toho asi moc nenajedl
Apropos k bodu 7. - Co nasbíráš... Kvete černý bez, takže bude obalovaný spolu s bramborovou kaší.
Myslím si, že hodně lidí v ČR zapomíná na luštěniny - tedy hrách, čočku, fazole... nebo třeba pohanku. Zvykla jsem si nejíst maso každý den, k čočce, špenátu nebo koprové omáčce můžu mít klidně vajíčko. A polévky - to je vyloženě za pár šupů hromada jídla. Např. koupit kuřecí skelety, uvařit na polévku (do polévky zeleninu a uvařenou pohanku), masíčko obrat a udělat rizoto atd. atd.
No nevím jak vy, ale já vůbec žádné peníze u vaření nepoužívám. Většinou používám vodu, nějaké suroviny, vařešku a taky plyn pod hrncem ...
Ale otazka co vařit je zavádějící, když nevíme pro koho. Třeba já žiji z vody, za pád desítek korun žiji každý den.
A samozřejmě je nutné myslet na to aby byl jídelníček bohatý na důležité suroviny.
Polevky, kuře, nějaké těstoviny, minerálky, občas vajíčka, jogurt nebo termix, mléko, chleba, brambory, tvaroh, ryba ... levné a neumřete ..
Jsme na chalupě a už týden jsme nekoupili žádnou uzeninu, snídáme chleba s tvarohem nebo máslem od farmáře a pažitkou se zahrádky, oběd bramboračka se sušenými hříbky, zelňačka bez klobásy, česnečka, hlavní jídlo koprovka s vejcem, kuře na saturejce a medu, smažený celer + brambory, tvarohové knedlíky s jahodama (začali zrát a dík dešti hnijí už na záhoně) k večeři si dáme míchaná vajíčka nebo zase chleba s máslem a čerstvou pažitkou,koprem nebo kadeřavou petrželí. Nežijeme moc zdravě, večer tak 3x za týden jdeme do hospody na pivo a dáme si k tomu pstruha na roštu nebo nakládaný hermelín. Jelikož zde v obchodě moc na výběr není, dost tu ušetříme to v Brně si neumím představit, že nekoupím kvalitní klobásu, šumku od kosti, sýr Krolewský a hermelín, že uvařím zelňačku bez klobásy a že na kuře nepoužiju nějaké koření v pytlíku co stojí dost peněz a že si až domů nenechám aspoň jednou týdně dovézt pizzu k večeři. Zítra máme na snídani uzený ovčí sýr (od souseda co ho poprve zkoušel udělat) a v 8h dovážejí ještě teplé rohlíky už se těším. Cenu vyčíslit nedovedu já jen vím, že na chalupě ušetřím a bez spousty pochutin se obejdu.
Kdyby ses chtěl živit jen bílým pečivem - za minimum peněz, buďto umřeš hlady a nebo na kurděje...
Nejsem schopen zjišťovat nutriční hodnoty nějakých polotovarů (a ani ochoten se pídit po tomtéž v rámci surovin) - jez to, co by sis mohl vypěstovat na zahrádce - v každém ročním období... Z masa jez to (opět v závislosti na ročním období), co je ´běžné´ - v počátečním létě kuře (a podobnou drobnou drůbež), koncem léta kačenku nebo husičku, začátkem zimy prasátko... Mezitím - cokoli si ulovíš...
V podobném duchu i nakupuj - např. rajčata v zimě jsou nechutná a nevýživná... Ale zelí nebo červená řepa zachutnají i carnosaurovi...
Všichni vám všechno už napsali. Já jen přidám trošku zkušenosti. Naučte se v obchodě chtít úplně klidně 5 deka něčeho nebo slabých deset deka nebo 3 plátky. Bylo mi to vždycky divné, ale naučila jsem se to a prodavačky si na mě zvykly. Klidně řeknu- Jen na jednu housku k večeři. Dříve jsem si vzala 10 deka a pak mi to strašilo v lednici, neměla jsem na to chuť.
babkazov: přesně jak říkaš. Taky řeknu v obchodě, že chci 4 plátky a ne 12 dkg. Mám to na 4 chleby, tak proč brát 5 plátků, když je nechci. Platím já a ne prodavačka. Pokud se jí to nelíbí, může dělat jinou práci a ne obsluhovat.
A když se zeptá, zda mi může dát o 3 deka navíc, tak klidně řeknu, že ano, ale že platit budu jen to co jsem si objednal.
Doba je zlá a kdo nemá peněz navíc, nebo je nezaměstnaný, tak musí šetřit. Četřit na dětech se nedá, na sobě jen tolik abychom neumřeli hlady, ale na zbytečnostech se dá ušetřit mnoho ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.