Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bony za minulého režimu

Od: saman47* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

ví někdo, proč se za minulého režimu používaly v určitých obchodech k placení bony a jak bylo možné je legálně získat?

Díky za objasnění

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

základní info tady

doplněno 26.05.13 20:47:

a něcoi tady

hop®
hodnocení

0x

Jen krátce: Bony byla měna (spíše poukázky) , kterou lidé legálně získávali v zahraničí jako výplatu a zde za ně mohli legálně nakupovat nadstandardní zboží ve vybraných obchodech (Tuzex).

Nelegálně šlo bony získat nákupem u "veksláků", s patřičnou přirážkou...

cinematic*

No jestli jsem to z wikipedie pochopil správně, tak bony byly poukázky na nákup v Tuzexu, které se ofiko získávaly pouze jako výměna za valuty, aby lidi u sebe právě ty valuty nedrželi.

Hope: Bony se nedostávali jako výplata, ale měnili se za výplatu v zahraniční měně, kterou dotyčný získal v zahraničí.

hop®

Jo, řekl jsem to trošku blbě, ale jako obrázek situace pro tazatele to snad stačilo, pokud by chtěl vědět víc, tak si najde odkazy...

momo*
hodnocení

0x

Třeba jeansy nebylo možné jinde než v Tuzexu koupit. Bony jsem před obchodem kupoval od vexláků 1bon á5Kčs. Moje první rifle v r. 1973 zn. SUPER stály 40bonů a poslední takhle koupené před revolucí za 140bonů byly HISky. V bonech taky dostávali důchod příbuzní vojáků sloužících v německé armádě za války, např na Hlučínsku. M.

hodnocení

0x

Údajně bylo možné získat bony i prodejem zlata v prodejnách Klenoty. Ale jestli se tam bony vyplácely přímo a kolik jich bylo za jeden prstýnek, to nevím.

kjanik112*
hodnocení

0x

Lidé nesměli vlastnit peníze v Západní měně-to bylo trestné. Museli je povinně nabídnout bance k výměně: buď za bony, nebo za české koruny. ...Příslušníci VB zadrželi cikána-veksláka-, který neměl v občance razítko, že je někde zaměstnán. Ptali se ho, jak to , že nepracuje, a on řekl: "Já nemůžu pracovat, já bych neměl čas vydělávat".:::Pánové, ten cikán byl finanční genius! Pochopil to, co ví většina politiků: Pracovat a vydělávat není jedno a to samé!

zabu
hodnocení

0x

Další z oficiálních zdrojů bonů byly výplaty důchodů německých občanů, kteří tu po válce zůstali, nechali si německé občanství, a po získání důchodu, který jim německý stát přiznal a posílal, jim tento chodil v Bonech.

petrmackovsky
hodnocení

0x

Bony za minuleho režimu byly pukazky za valuty ze zapadu.Stat si ponechal Marky a přepočital to na Bony. Za bony se nakupovalo ve vybranych prodejnach zvany TUZEX . Bony nebylo možne koupit jenom od člověka ktery je dostaval. Bony dostavali lide kteři měli v zahraniči zname nebo rodinu na zapadě.Znami nebo rodina posilala zapadni měnu ale stat jim to vyměnil na ty bony. Česky člověk nesměl vlastnit zapadni měnu legalně. Jeden Bon měl hodnot 3 koruny a prodaval se za 5 korun .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]