Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platnost ústní dohody

Od: ivanka244* odpovědí: 6 změna:

Dobry den,

pred dvoma rokmi sme zakupili polnohospodarsky stroj a zlozili sme platbu.

Ustne sme dohodli, ze po dodani potrebnej technickej dokumentacie zaplatime este 50 000 Kc.

Cele dva roky nikto nejavil zaujem dodat dokumentaciu, tak sme boli nuteni obstarat si ju sami.

Dnes sa dotycny pan ozval, ze pre nas ma pripravene papiere a chce pozadovanu ciastku.

My uz niesme ochotny zaplatit mu.

Pre nas je tato vec premlcana.

Zaujimalo by ma ci mozeme z pravneho hladiska uspiet?

Dakujem

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Dobrý den! Ústní dohoda je samozřejmě platná, pokud s ní budou souhlasit obě strany a bude mít solidní základ oboustranné dohody. Domnívám se, že když celé dva roky dodavatel nejevil zájem plnit svou ústní dohodu a nechal Vás po celou dobu bez technické dokumentace, porušil tím určitě ustanovení této dohody. Pokud se jednalo skutečně pouze o ústní ujednání, které nemělo jiného nezávislého svědka, tak bych to vůbec neřešila. Předpokládám, že koupě zemědělského stroje proběhla podle kupní smlouvy a není v ní zmíněná technická dokumentace k dodání bez konkrétního termínu. Je škoda, že nemáte doklad o tom, že jste dodání technické dokumentace bez výsledku urgovali, potom by to bylo úplně jasné. Ale protože to není zanedbatelná částka, zvažte, zda by nebylo vhodné vzít kupní smlouvu a ještě se poradit s právníkem. A hlavně je potřeba si ujasnit, že někdo nebyl svědkem ústní dohody, kdo by mohl Vaše tvrzení zpochybnit. Jedná se především, jak už jsem uvedla, určení termínu dodání. V případě, že by se nehovořilo o konkrétním termínu a on měl na to svědka, potom by to v případném soudním sporu bylo na rozhodnutí soudu. A to se neodvážím komentovat. Ještě by bylo podstatné, zda mohl ten zemědělský stroj pracovat i bez technické dokumentace?

ukulele*
hodnocení

0x

Ahoj Ivanko. tomu já nerozumět, vy porušit smlouva a vy chtít být v právu? za to u nás přivázat k palma a nechat k zábavě mravencům a ty se umět bavit, vy věřit!

lidka*

No jo ukulele, ale čekat dva roky? To se mi zdá trochu moc, ne? Kdo tedy ústní dohodu porušil dřív, já bych se přiklonila k tomu, že ne Ivanka, ale ten pán. *stop*

ukulele*

Ahoj Lidko, jasný, pro mě je naprosto nepochopitelný si koupit cokoliv bez dokladů. Sice poněkud nechápu, jestli jim nedal techničák, kde ho vzali novej, samozřejmně nevíme o jaký stroj se jedná. Ale z toho co víme se domluvili, že při předání dokumentace mu daj ještě pade, no a jestliže on jim ty doklady chce dát a oni se teď cukaj a oháněj právem, tak si myslím, že je to z jejich strany kulišárna i když on se zase dva roky choval divně, je to těžko pochopitelný

martini*
hodnocení

0x
§ 591

Není-li dohodnuto jinak, ani není-li to obvyklé, jsou účastníci povinni plnit bez zbytečného odkladu.

To stanoví náš občanský zákoník ohledně kupní smlouvy, u vás to bude podobné, záleží jak moc jste tento náš společný zákon novelizovali. Vaše ústní dohoda byla jakýmsi vedlejším ujednáním v kupní smlouvě. Důležité podle mně je, zda jste dodání dokumentace urgovali a zda jste prodávajícího upozornili, že si ji jinak obstaráte sami. Právní řád tuto konkrétní situaco neřeší. Mám obavy, že těch 50.000,- Kč je prostě kupní cena za dodané zboží a že to budete muset zaplatit, ale máte možnost uplatnit slevu, případně náhradu škody, protože vám nebylo zboží dodáno s potřebnou dokumentací. Jedná se skutečně o celkem složitou věc, rozhodně bych zašla za advokátem. Promlčení zde bude určitě 3 roky.

jarmik*
hodnocení

0x
Ja bych to odmitl s tim, ze nepamatuju si presne po tech letech, ale je mozne, ze jsme mluvili o tom, ze nam nabidnete za 50000 dokumentaci, ale neozval jste. Takze dik, ale uz nechcem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]