Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se poprat s OCD

Od: ver* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

už asi 7 let se potýkám s OCD (obsedantně-kompulzivní poruchou). Mým hlavním příznakem jsou kontroly - rituálové kontroly věcí kolem mě. Je toho více, ale tyto kontroly jsou v mém životě zásadní, omezují mě v běžném životě. V době začátku nemoci jsem začala docházet na psychiatrii, kde jsem dostala antidepresiva a antipsychotika (za ta léta jsem je různě měnila, ne všechny vyhovovaly) a byla mi doporučena kognitivně-behaviorální terapie. Na tyto terapie jsem začala docházet, ale za pět let jsem nenašla žádného terapeuta, který by mi nějak pomohl. U většiny jsem se opravdu domnívala, že jsou to větší blázni než já, takže jsem k nim přestala chodit a hledala jiné. Ale prostě výsledek nulový.

Asi před třemi lety jsem se dostala do 2,5 měsíčního denního stacionáře v Bohnicích, kde mně skupinová terapie opravdu pomohla. Odcházela jsem s pocitem, že se moje obtíže snížily třeba o 70%. Ovšem po roce jsem byla zpět tam, kde předtím. Alespoň jsem se přestala cpát těmi antidepresivy (chtěla jsem vyzkoušet, jestli mi opravdu něco dávají, ale cítím se bez nich stejně jako s nimi), ale můj stav je kolísavý, spíše horší. Pořád si vymýšlím nové rituály, které mi mají situaci zlehčit, a přitom je to spíše složitější a časově náročnější. Kdo nezažil, nepochopí.

Plánuji miminko, ale bojím se, že by to mohlo dopadnout špatně. Jedna psychiatrička mi řekla, že jsou dvě možnosti, jak to může dopadnout - buď se moje kontroly s dítětem upozadí a budu řešit dítě a ne polohu zásuvky vedle zdi a nebo naopak se obtíže ještě zhorší a kontroly se přesunou na dítě. Takže se bojím.

Chtěla bych si zopakovat ten stacionář, ale bohužel na to teď není období, nemohu si dovolit tak dlouhou prac. neschopnost. Navíc dlouhodobě to nepomohlo. A proto se obracím na Vás, kdo to zažil - pomohlo Vám něco, někdo?

Děkuji předem...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den,je to hrozné,zažila jsem to ovšem na druhých,ne na sobě.Alespoň jeden odkaz stream.cz/...

doplněno 23.05.13 13:17:

lundbeck.com/...

doplněno 23.05.13 13:19:

Snad jsem Vám trošku pomohla;)A vím,že jedni z nejlepších na tuto poruchu jsou manželé Mudr.Praškovi,obraťte se na ně:)

ver*
hodnocení

Bohužel nepomohla, knížku mám doma a video je spíš pro laika, aby věděl, co ta nemoc je zač. Ale za ty roky mám vše nastudované, o té nemoci vím snad všechno, jen ne jak si od ní pomoci. Ale díky za snahu.

Vždyť Vám říkám,obrátit se na Mudr.Praška,tak, kde je problém*nevi*

ver*
hodnocení

Kde je problém? V tom, že odpovídáte na něco, na co vůbec nemáte. Já se ptala konkrétně těch, kdo to zažili. Vy jste to zažila? Vám pan doktor Praško pomohl? Asi ne, tak neraďte. Já jsem se ptala kokrétně, komu co nebo kdo pomohl. Na internetu taky umím hledat, nebojte.

doplněno 24.05.13 10:33:

Btw pan doktor Praško se nevěnuje běžné terapii, ale hlavně se soustředí na výzkum a vzdělávání, píše knihy atd. Co se týká praxe, tak je na psychiatrické klinice ve fakultní nemocnici v Olomouci a já jsem z Prahy, takže těžko budu dojíždět třeba dvakrát týdně do Olomouce.

hodnocení

0x

Pokud nezabírají antipsychotika, může být příčina i jinde. Třeba špatně vyléčená borelióza - borelie v mozku mohou vypouštět toxiny které působí na psychiku a psychofarmaka na ně nezabírají. Bohužel, v ČR běžně dostupné testy je často neodhalí. Btw. brácha něčím podobným asi trpěl taky, řekl bych, že to bylo ze stresu - měl prostě pocit, že určité rituály musí nutně dělat, jinak se něco stane (tak to popisoval). Choval se jako blázen. Později se dostal do jiného kolektivu, našel si nějaké záliby a taky použil mozek - experimentálně zjistil, že když se přemůže a nějaký rituál neprovede, nestane se vůbec nic :)

ver*
hodnocení

Co jsem se dočetla, tak cca na 60% pacientů s OCD léky nepomáhají nebo příznaky zmírňují jen málo. Testy na boreliozu mi dělali nedávno, protože jsem měla i jiné zdravotní problémy, ale vše v pořádku.

S tím rituálem, že se nic nestane, když se neudělá - to je základ kognitivně-behaviorální terapie - vystavování situacím s tím, že člověk pak zjistí, že se nic neděje. Jenže to funguje lépe u fobií, protože co si budeme povídat, vyhořet můžete, vykradou Vás taky snadno...A pak člověku s OCD vysvětlujte, že se to stát nemůže ;)

giovanni11*

Náhodou jsem zabrousil na toto téma..

Stát se to pochopitelně minimálně hypoteticky vždycky může :)

(i když se tak ještě nikdy nestalo, a na 99,99 % opět nestane).

I ta 0,01 % pravděpodobnost však stačí k tomu, aby člověk s OCD měl nutkání se ujistit.. tj. provést kompulzi... protože tam je pořád ta určitá pochybnost, OCD je taková "doubters disease"

Proto asi jediný opravdu fungující přístup je tak nějak se smířit s tím, co byť jen třeba hypoteticky může nastat. Tj. přestat z toho mít strach, pak nebude člověk mít ani nutkání se ujistit + k tomu ještě přidat tu dosavadní zkušenost, že se nikdy zatím nic špatného nestalo a z toho plynoucí víru, že se opět nic nestane..

A pokud se hypoteticky stane, není to konec světa, na nastalou situaci se adaptuji a život jde dál..

Prostě to 1 zkontrolovat (což je ještě výraz zdravého odpovědného přístupu), ale dál se už neujišťovat, i když nemám pocit jistoty, že to je ok.. (a to i tehdy, když jsem něčím rušen, a tudíž své kontrole nevěřím. Ale té věřit nemusím, zrakový vjem proběhl, a kdyby bylo něco špatně, s největší pravděpodobností bych si toho všiml.)

Ale jasně, teorie je jedna věc, praxe druhá.. obzvláště je-li člověk perfekcionistou a člověkem vysoce eticky založeným, dobrým.. což jsou osobnostní predispozice pro větší rozvoj OCD.. OCD je spojeno s pocity viny... špatného svědomí.. člověk prostě musí na ty věci více kašlat, jako ostatní "v tomto směru normální" :).

Ty SSRI antidepresiva nebo v rovině přírodních věcí například kombinace inositolu / 5-htp (což nyní užívám a určitý efekt pozoruji) by měly pomoci odolat těmto nutkavým ujišťováním.. být více nad věcí.. a tak to neřešit... tj. vylepšit v tomto směru "brain chemistry".

Mám OCD, takže vím, o čem mluvím. Postupně se mi to zlepšuje, ale jde to ztuha.

Ale jde to :).

P.S. S OCD tak nějak nelze bojovat, je nutné to "outsmart", tj. přechytračit..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]