Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou kytaru pro začátečníka

Od: kytara odpovědí: 7 změna:

Zdravím, hraju čtyři roky na klavír a teď bych rád přibral druhý nástroj, přemýšlel jsem mezi Kytarou a bicími, ale myslím, že lepší bude kytara...

Tak jsem se chtěl zeptat, jakou byste doporučili pro mě jako pro úplného začátečníka (i jaký typ moc se v tom nevyznám), rád bych takovou, se kterou bych hrál ty úplné základní hmaty a až bych trochu pokročil, tak abych mohl na té samé kytaře hrát rock nebo "tvrdší" hudbu (Beatles, Rolling Stones, Bon Jovi...)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jednoznačně zajít do bazaru a zakoupit nějakou normální akustiku, myslím, že se tomu teď říká westernová kytara. Někomu může pro začátek vyhovovat i klasická španělka (má širší krk a nylonové, tudíž měkčí struny), ale mě osobně nikdy nesedla...

Pokud budete trvat na nové kytaře, za sebe můžu doporučit značku Cort (podle mě super poměr cena/kvalita).

host*
hodnocení

0x

Nemusíš kupovat hned. Choď po obchodech s hudebními nástroji, dívej se a zkoušej si různé kytary. Zřejmě znáš noty a tak budeš chtít hrát klasiku podle not. Na klasiku se používá španělská (lubová) kytara s kulatou dírou, hmatník je obvykle zcela rovný. Struny obvykle silonové, hraje se na ni převážně prsty.

Pro kotlíkáře je lepší kytara s kovovými strunami a mírně zaobleným hmatníkem, někdo jí říká country (čti kántry), western, nebo folková, má silnější zvuk a hraje se na ní převážně trsátkem. Struny se prodávají s různou tloušťkou a na ní také záleží síla stisku strun, aby dobře zněly a prsty vůbec zmáčky celý akord dobře. Silnější struny (například tak zvané "dvanáctky" nebo silnější mají silnější ostřejší zvuk, ale je těžší je umáčknout. Tenčí, "desítky až "jedenáctky" se mačkají lépe. Ještě tenčí struny se používají pro elektrické kytary, kde se dají dělat na hmatníku úplná kouzla. Elektrické kytary mají zvuk daný strunami, snímači a kupodivu i dřevem. Elektrická kytara musí mít dobrý zvuk i bez zesilovače, jenom sama o sobě.

Kytara musí dobře znít, dobře se mačkat, musí ti padnout do ruky i do ucha a do srdce, pak se ti bude dobře hrát. Nech si poradit od prodavačů, jsou to zkušení odborníci, ale nemusíš koupit hned. Vracej se, zkoušej. A je lepší koupit novou, než použitou z bazaru, netušíš, co má za mouchy, proč jí kdo prodal (lepený ulomený krk, křivý krk, neladí, utopená a vysušená při sjíždění vody, nakřápnutá a lepená, atd).

kytara
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď :)

Nicméně... jak už jsem psal spíše než na klasiku bych chtěl hrát populární hudbu (Typově písničky jako je Pánubohudooken od Tomáše Kluse, Norwegian Wood od Beatles nebo I´ll be there for you od Bon Jovi; Nothing Else Matters od Metallicy, z těch "kotlíkářských"např. Morituri te Salutant, od Kryla Kometa od Nohavici či Slavíci z Madridu od Matušky)

Na ty jak jsem tedy pochopil je lepší ten typ Dreadnought jako je toto: kytary.cz/...? Děkuji :) (a omlouvám se za "natvrdlost"třeba v klavírech se vyznám velmi dobře ale v kytarám - zatím- rozumím jak koza náklaďáku :-D )

Pro začátečníka možná zbytečný luxus, ale jinak celkem dobrá volba kytary.

figurek*
hodnocení

0x

spíš bych ti poradil než půjdeš a nějakou kytaru si koupíš, pak si ji pujč. Nepochybně máš dost kamarádů, kteří mají doma kytary tak porůznu, ve skříni, na skříni, pod postelí, za postelí a podobně. Taky mám jednu takovou.

Až se naučíš základy, pak jdi a nějakou si kup. Ale kupuj až potom, až budeš něco umět a budeš vědět, že u kytary vydržíš.

kytara
hodnocení

Tak nakonec jsem vzal tuto (ta už je i elektroakustická) myslíte, že jsem vybral dobře? :)
kytary.cz/...
martinaa*

V této cenové relaci je vcelku slušná, pokud ti sedí posazení prstů a nevadí ti pro začátečníka netypické vykrojení, tak paráda:) Mahagon dlouho vydrží, i když ořech by byl lepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]