Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se orientovat v Praze?

Od: kammy odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

chystám se do Prahy, byla jsem tam jen jedenkrát v životě. Chtěla bych se poradit jak se orientovat? Kde se kupují jízdenky a jak poznám na které metro či autobus nebo trolejbus nastoupit? Musí v tom být nějaký jízdní pořádek ne?

Neporadí mi někdo jak se na to mám připravit?

Děkuju

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Jak už bylo psáno, na trolejbus určitě nenastoupíte, možná spíš můžete jet vlakem, Praha má mnoho nádraží a zastávek, většinou je železnice rychlostí srovnatelná s metrem, autobusy a tramvaje bývají pomalejší.

Jízdenku lze zakoupit v automatech, v trafikách, nebo formou SMS z mobilu (ta neplatí na vlak).

Pokud máte už teď plán, kam a kdy budete chtít jít a jet, můžete jednotlivé trasy, časy, nástupy, přestupy i výstupy nastudovat na výše zmíněném IDOSu. Pokud ještě nemáte přesný harmonogram svého výletu, doporučuji koupit si "glóbus Prahy"- myslím tím aktuální mapu, kde jsou uvedeny i zastávky MHD, a kterou budete mít stále u sebe.

laybor*
hodnocení

0x

No trolejbus tam neuvidíš ,

před 14 dny jsem tam taktéž jel, na Hlavním nádraží při koupi jízdenky před vstupem do metra jsem si v té budce kde se prodávají jizdenky vyptal plán města , na druhé straně byl plánek metra a tramvají , ale lze to vše jde zjistit i na Idosu .

askmenow*
hodnocení

0x

Jízdenky se dají koupit za mince v automatu na každé zastávce metra. Také v některých trafikách. Jsou za 24 a 32 Kč. denní za 100,-, třídenní za 300,-

Na zastávkách tramvají a autobusů jsou jízdní řády se seznamem zastávek.

V metru je vždy cedule s nákresem všech linek a všech zastávek. Na každém nástupišti je také mapa Prahy.

Pokud víte, kam potřebujete jít, podívejte se na mapy a njděte si nejbližší zastávky MHD (ať už tramvaje, autobusu nebo metra). Ačkoli mám normálně raději Google mapy, Prahu raději prohlížím na Seznamu, zastávky jsou tam lépe značené. Můžete si tedy opsat jména zastávek, na které budete potřebovat jezdit.

Na stránkách www.dpp.cz si můžete vyhledat jízdní řády. Ať už zadat jméno zastávky ze které chcete jet a jméno na kterou, a nechat si to vyhledat... Nebo si můžete vytisknout jízdní řád konkrétního autobusu, který víte, že např. budete hodně využívat.

Pokud chete poradit s orientací na konkrétních místech, klidně se zeptejte.

doplněno 22.05.13 20:59:

A pravda, trolejbusy v Praze nemáme ;)

kammy
hodnocení

Díky mockrát,

poradil by mi ještě někdo kde bych se mohla nějak hodně levně ubytovat?

Poté bych se chtěla poradit, jaké místa bych mohla v Praze navštívit. Nejsem moc na památky, spíše bych se chtěla tak celkově porozhlídnout po Praze, kterou vůbec neznám.

Děkuji

hop®

S ubytováním moc neporadím, docela slušný a nepředražený býval hotel Skalka, hned u metra v docela hezké lokalitě, ale nevím současný stav, to si můžete ověřit na netu.

Porozhlédnout po Praze? Stačí vystoupit z "krtka" (=metra) na stanici Muzeum a jste na Václaváku, nebo popojet na Můstek nebo Staroměstskou a jste ve STARÉ Praze, pokud chcete vidět původní Malou Stranu, tak Malostranská. Zbytek dojdete pěšky nebo dojedete tramwajkou ;)

I přesto, že "nejste na památky", doporučil bych návštěvu Hradčan, Vyšehradu se Slavínem, dnes už je památkou i "minieifellovka!" na Petříně...

... a pokud se chcete levně opít v lidové hospůdce, rád Vás osobně uvítám na "Hřišti" ;)*smich*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nevím, zda to již zde zaznělo, ale ty jízdenky na MHD jsou časové a přestupní. Tak i na jednu jízdenku můžete přestupovat mezi např. metrem a autobusem. Jízdenky platí i na lanovku na Petřín a i přívoz (ten asi nebudete potřebovat). A jinak, Pražáci jsou docela normální lidi (i když je jinde třeba moc rádi nemají) a jsou ochotní poradit, tak se nemusíte obávat někoho na ulici zeptat na cestu nebo nějaké místo. Jenom si dejte pozor, aby to byl Pražák - hodně lidí na ulici v Praze mluví jenom rusky.

To ubytování bude levnější na okraji Prahy než v centru a zkuste najít něco u metra - možná viz odkaz.

Zdravím!

praha-hotel.cz/...

doplněno 22.05.13 23:21:

Omlouvám se, teď jsem se tam dočetl, že hotel je uzavřen. Ale ceník na rok 2013 na stránce je. Tak nevím, jaká je aktuální situace.

askmenow*
hodnocení

0x

Na ubytování jsou nejlevnější hostely, to pak můžete levně bydlet i v centru, otázka je, zda by vám nevadilo být na pokoji s cizími lidmi.

Pokud Prahu moc neznáte, doporučuji projít si královskou cestu, to je takový základ. cs.wikipedia.org/... - Klidně můžete začít dříve, než u Prašné brány a to na Muzeu... Projít Václavákem dolů na Můstek, na konci zahnout do prava a když půjdete stále rovně, k té Prašné bráně dojdete.

Případně si můžete dojet tramvají na zastávku Újezd, z ní dojít kousíček k lanovce a Petřín, vyjet nahoru na kopec, vyšplhat na rozhlednu a užít si výhled.

Pokud byste byla na Staromáku a měla byste památek dost, jděte do Pařížské ulice, jděte jí stále rovně, můžete se podívat do výloh luxusních obchodů, případně do židovského města (po levé straně). Až dojdete k mostu, můžete ho přejít a vystoupat ke kyvadlu na Letnou (na "Stalina"). Také krásný výhled na město. V zahrádkách si mpůžete dát pivko...

maty7
hodnocení

0x

Celkem užitečná věc je ,

1) když si stáhnete do mobilu nějakou aplikaci jízdních řádů (za předpokladu, že vlastníte chytrý telefon s internetem ) pak stačí zadat odkud kam,

2) mapa se zastávkami metra a tramvaje

v praze se tohle určitě hodí! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]