Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezkontaktní platební karta

Od: eda* odpovědí: 37 změna:

Mnoho bankovních domů nyní "přezbrojuje" a mění dosud provozované čipové platební karty za karty bezkontaktní. Fio banka ale nenabízí ani placenou možnost nechat si výhradně čipovou (nekontaktní) kartu. Člověk tedy zůstane úplně bez platební karty a peníze holt bude vybírat v hotovosti, což mi principiálně nevadí. Občas ale člověk i tu platební kartu potřebuje, proto bych se chtěl zeptat, zda neexistuje nějaká možnost, jak bezkontaktní čipovou platební kartu získat někde jinde. Ideálně bych si to představoval tak, že vím, že zítra budu chtít něco platit kartou, tak někam převedu peníze a zítra tou kartou mohu zaplatit. Samozřejmě s co nejnižšími poplatky a rizikem. Dík za tipy.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já jsem dostal také bezkontaktní platební kartu, to ale neznamená, že bych s ní nemohl zaplatit klasicky - zadáním PIN.

Když nakupuju do částky 500Kč tak můžu platit bezkontaktně. Pokud i při této nízké platbě vložím kartu do terminálu, tak musím vždy zadat PIN.

Při platbě vyšší než 500Kč mi to bezkontaktní platbu nedovolí a musím vložit kartu a zadat PIN.

ohneta*

Ale mu jde spíše o to, že kdyby mu ji někdo ukradl, tak do jejího zablokování s ní může zloděj vesele nakupovat.

eda*
hodnocení

Přesně tak. Ty kreditky mě nenapadly, z principu je to dost blbost, ale když bych si dal limit karty 10.000 Kč a druhý den to zaplatil převodem, nebo by si byla schopna ty peníze vycucnout sama, tak je to super. Která společnost je nejvíce seriozní? K GE a Citi nemám důvěru, mají strašně agresivní prodejní praktiky. Provozuje "kontaktní" kreditku (bez účtu) třeba nějaká banka? Která je nejvýhodnější?

ohneta*
hodnocení

1x

mbank,air bank

doplněno 22.05.13 11:42:

takže chceš bezkontaktní, nebo kontaktní kartu? Kontaktní dávají v Zunu

doplněno 22.05.13 11:54:

Tak mě ještě napadá kreditka, ale nevím jestli ji FIO má v nabídce. U kreditek je 45 dní bezúročného období, takže po nákupu bys mohl na kreditku hned ze svého účtu splatit. Kreditky snad bezkontaktní nejsou, ale tím si nejsu jistý.

eda*
hodnocení

Já vím, blbě jsem to napsal - chtěl bych prostě tu "normální", jak se musí zadávat pokaždé PIN, má to v sobě zlatý čip a strká se to do strojku (nejde vybírat čerpat bezdrátově). Jinak Tvůj návrh v podstatě spočívá ve změně banky, to bych zase jako nechtěl (moc složité). Třeba mě napadla další varianta - kdyby si provozovatel té "kontaktní" karty peníze odčerpával rovnou z mého účtu.

mowla*

Pořiď si kreditní kartu - v současné době ji skoro ´cpou´ klientům i jiných bank např. CitiBanka a GeMoney (mají málo retailových klientů). Můžeš si k ní zřídit inkaso na svém BÚ a nebo ji vyrovnat bezprostředně po nákupu (kreditky nabízí cca 30 - 45 dnů bezúročnéhu ´úvěru´), jde o běžné čipové karty.

doplněno 22.05.13 12:14:

Pro Edu i Kartagince - to období je ´počítáno´ od začátku zúčtovacího období karty (obvykle od 1. v daném měsíci). Takže, např. pro 45 dnů - 1. zaplatím kartou, pak měsíc nic, až opět zaplatím kartou 30. - obě částky pak musím uhradit do 15. následujícího měsíce (pro první nákup využiju bezúročné období 45 dnů, pro druhý nákup už ale jen ´zbytek´, tedy 15 dnů).

Jen upozornění: ta neúročená doba je maximální,(dejme tomu "až 30 dnů") obecně se nepočítá ode dne, kdy kartu použiji, ale nějak jinak, úplně přesně tomu nerozumím, ale nějak to souvisí s dnem, kdy se operace s tou kartou vyúčtovávají.

doplněno 22.05.13 12:25:

Mowla: díky, tak nějak jsem si to představoval, teď je mi to zcela jasné.

Tak teť tomu nerozumím. Chceš debetní nebo kreditní kartu? Z poslední věty usuzuji, že se spokojíš s debetní kontaktní kartou. Ale to je to, co teď všichni nabízí. Nebo se pletu?

ohneta*

On chce u stejné banky kontaktní kartu. Ale jelikož fio má jen bezkontaktní, tak mu tu radíme právě kreditku, která kontaktní je.

jarda80

Pokud někdo nechcete bezkontaktní kartu, ale banka se vás neptá, tak si bezkontaktní funkci zablokujte sami (přechodem k jiné bance si asi moc nepomůžete). Po celém obvodu karty několik mm od kraje vede cívka, kterou se karta napájí když ji přiložíte ke čtečce (princip trafa). Pokud tuhle "trafocívku" přerušíte, bezkontaktní platby přestanou fungovat, ale všechno ostatní funguje dál. Cívka nemůže vést přes vyražené číslo karty, proto vždycky musí vést mimo- proto vždy vede vpravo mezi poslední vyraženou číslicí a pravým krajem karty. Takže z rubove strany karty milimetr od kraje zaryjete nožem na koberce a táhnete směrem k číslici asi 4mm, nemusite rýt úplně skrz, ale musí to být dostatečně hluboko. Na mé kartě to z lícové strany není vůbec poznat. Vyzkoušeno už na 4 kartách.

rrcc

Pravda, stačí přerušit nožíkem - tady je to krásně znázorněno :)

eda*
hodnocení

EDIT: "jak kontaktní čipovou platební kartu"

jirbar*
hodnocení

0x

Normální člověk se nenechá zlákat na kreditní kartu. Na tom nic nevyděláš, jen se proděláš. Takže debetní musí stačit.

S tou bezkontaktní to je pravda. Ztratíš a někdo může utrácet.

Taky žádnou nemám a při tom bych měl mít. Nedávno jsem založil mBank snad karta by již měla být bezkontaktní, ale asi není. Nepoznám to a v krámě bezkontaktně nejspíš nefunguje.

Ten PIN vyťukám, mBANK mi za každé použití dá 5 Kč. V bankomatu nevybírám. Na to mám ČSOB.

doplněno 22.05.13 12:50:

U mBANK dva účty. Spořicí a běžný. Karta je k běžnému účtu kde je 1000 Kč. Na běžný účet ze spořicího převedu peníze třeba na ulici z tabletu s Androidem. Peníze jsou připsány ihned.

tosipis*

Kreditka je dobrá věc, jen se s ní musí umět zacházet . Osobně ji používám na placení tam, kde mi dává nějakou výhodu (třeba delší záruka na zboží). Jak píše mowla, 15 dní před splatností dostanu výpis kolik mám zaplatit. Pokud do toho 15. zaplatím, tak je úrok 0,- korun. Kdo termín prošvihne, ten platí (úrok). Pro toho, kdo zápasí s penězi, to určitě není dobrá karta. A k bezkontaktní kartě: dá se pojistit proti ztrátě. Taková pojistka umí krýt škodu i zpětně t.j. když ji v pondělí zablokuju, týká se pojistka i soboty+neděle.

jirbar*

Nevím jak jiné banky ale poplatky u ČSOB je použití této karty na výběr z bankomatu 6 Kč plus 1,5% z částky. U debetní karty pouze 6 Kč. To je podstatný rozdíl.

No a pojištění či nějaká prodloužená záruka je velmi pochybná výhoda. Stejně jako když obchod inzeruje záruku 3 roky ale záruční list nedá. Sice je to veřejná výzva, ale v případě potřeby jak to prokážu. Budu rád když z faktury mi přiznají zákonné 2 roky.

hm*
hodnocení

0x

A co takhle tu kartu "poškodit"? Tedy jen její bezkontaktní část.

eda*

Ale to také není vůbec špatný nápad. Já tu kartu ještě vůbec neviděl, ale pokud by bylo možné tu "bezkontaktní část" nějak vyloupnout, tak by to také nebylo marné. Hlavně ale aby se pak nebáli tu kartu brát v obchodech do strojku, když bych v ní měl třebas vyříznutou díru *smich*

ohneta*

Nejlepší řešení by bylo, kdyby banka poskytovala možnost zadávat pin i při nákupech menších než 500 Kč.

eda*

To by bylo naprosté minimum, co bych vyžadoval. Ale to nevratné zničení bezkontaktní části (samozřejmě "nedopatřením" a "neviditelně") se mi zamlouvá mnohem více. Jak to ale provést, abych nepoškodil zbytek karty? Vysoké napětí? Teplo? Zkrat? Ví někdo?

hodnocení

0x

A v čem máte problém s bezkontaktní platební kartou?

I ta má v sobě klasický čip a nikdo Vás nenutí, používat ji bezkontaktně, takže i s ní můžete platit klasicky jak jste zvyklý.

eda*

No přeci s bezpečností - já jsem dost bordelář, ztrácím kde co, včetně šrajtofle, ale nikdy mi nikdo prachy nevysál, jelikož neznal PIN. U bezkontaktní karty jej nikdo znát nepotřebuje.

zabu

V čem je problém? No přeci s bezpečností. A nejde jen o ztrátu. Jak dlouho bude trvat, než někdo vynalezne mašinku do kapsy a oloupí Vás bekontaktně třeba v tramvaji? Že je to blbost? Před deseti lety, by jste taky řekli, že skimmer je blbost. A dnes? Už se ani nedivíte.

Na toto pouzivam kronium.cz/... .

doplněno 18.03.14 21:16:

mBank nabizi kontaktni i bezkontaktni platebni karty k beznemu uctu, muzes si vybrat

monika23
hodnocení

0x

Já bych se zkusila zeptat v bance jestli by ten limit u bezkontaktní platby nešel snížit třeba na 100,-. To kilo vás tak nezabolí jako 500,- .

hodnocení

0x

A nestacilo by v IB v nastaveni karty dat limit na bezkontaktni platbu treba 2 Kc?

stirecek*
hodnocení

0x
Na netu určitě jde nastavit kartu tak, ze by se musel zadat pin i pro nižší částky nez 500 Kč. Nebo nastavit bezkontaktní limit na nulu. Žádný problém v tom nevidim.
sigmundl

Nejde to změnit. 500 Kč je nastaveno a nic s tím člověk nenadělá. Také mne to velmi vytáčí a děsím se doby, až mé kontaktní kartě skončí platnost.

Jediná možnost je poškození karty tak, aby bezkontaktnost nefungovala ...

stirecek*
Tak to fakt nevím, leda zajít do banky. U fia mám účet a karty obě kontaktní, bezkontaktní zavedli nedávno, ale vůbec mi nechybi . Při nákupu třeba v Číně zvednu limit na požadovanou částku, po zaplacení nastavim opet na nulu a mám klid.
sigmundl

No, teď už nabízejí jen bezkontaktní a jinak to už prý nebude ...

hodnocení

0x

Moje banka nabizi moznost u karty zcela zablokovat bezkontaktni placeni. Predstavuju si to jako jednoduchou feature, kterou snad musi nabizet kazda banka. V technologii byt problem nemuze, pac stejne jde pouze o VISA nebo MasterCard a u obou tohle jde jiste nastavit.

Takze otazka. Ptal ste se v bance, zda toto neni mozne?

sigmundl

A mohu se zeptat od které banky tu kartu máte? Totiž, u Fia, ale i třeba u RB se limit měnit nedá (ptal jsem se) a co jsem slyšel, tak u ostatních bank je to snad podobné.

V technologii problém není, jenže bance to vyhovuje, neb doufá, že s takovou kartou budeme platit častěji než s kontaktní a bance se posypou procenta. To že karta není bezpečná je netrápí, neb riziko nese klient ...

honzik75

toto byl třeba jediný důvod, proč jsem před lety odešel od ČSOB. Po letech u nich mi novou kartu vydali automaticky takovou, kde jsem při platbě nemusel zadávat PIN a stačil podpis. Tak jsem zrušil účet a šel jinam. Např. on-line změnu limitu na kartě a povolení platby přes internet bych pokládal za samozřejmost, stejně tak jako ochranu platby pinem. Bezkontaktní kartu bez jednoduché možnosti blokace této funkce ani náhodou. Škoda, že lidé jsou ovce a spoustu lidí toto vůbec nezajímá nebo tomu nerozumí.

Podpis místo pinu stačí u každé embosované karty (karty s vystouplým tiskem). Pokud prodejce nemá připojení na internet, tak stačí podpis. Že jsem už dlouho na žádného takového nenarazi, to je jiná věc.

Co se týče bezkontaktní karty, tak se obávám že zde diskutující o ní moc nevědí, zejména toho moc nevědí o pojištění plateb.

zabu

rumicek: Proč bych si platil a pojišťoval něco, co nepotřebuji, co mi přináší jen komplikace? Nechápu styl takového myšlení. Nezlobte se.

radkapod*

Zdravím ;),

chtěla bych se zeptat, na konci března mi končí platnost debetní plat. karty mBank. Myslela jsem že mám ještě čas se zajímat o možnosti poslání kontaktní ale v pátek mi přišla rovnou bezkontaktní karta. Tu nechci *stop*.

Má někdo zkušenost s výměnou za kontaktní u mBank? Udělat limit na účtu 0,- prý u bezkontaktu nejde...je to pravda?

Kartu jsem ještě neaktivovala.

Díky *pusa*

kcin
hodnocení

0x

U airbank jde bezkontaktní limit z 500kč nastavit buď nahoru či dolu, tedy na nulu. Po tomto nastavení je pak při platbě vyžadován PIN vždy. Mam nastavenej bezkontakt na 100kč s tim že si každé ráno platím snídani a nemínim se zdržovat PINem byť je to jen okamžik navíc. Neviděl bych absolutně žádnej důvod se něčeho bát, při ztrátě přijdu tedy maximálně o kilo z karty a nic víc.

radkapod*

A jak je to u mBank, ví někdo?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]