Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna příjmení

Od: kolnee odpovědí: 4 změna:

Chtěla bych si změnit příjmení. Mám jméno po svém otci se kterým se nestýkám, nemáme spolu žádný vztah a protože naše jméno není úplně obvyklé, nerada bych s ním někdy byla spojována. Zkrátka mám ke změně příjmení dost svých důvodů :) Vím, že změnit jde, jen by mě zajímalo, jak se volí příjmení nové? Mohu si vzít třeba matčino za svobodna? A musím nějak prokazovat, že je to jméno z naší rodiny? Nebo mi bude přiděleno nějaké české jako Novák, Pavlík, Hruška...? Jak je to potom se všemi dokumenty? Myslím třeba když půjdu do nové práce a zápočťák mám teď vystaven na svoje stávající jméno, tak předložím nějaké potvrzení, že jsem z např. Borůvkové od 1.6. Dvořáková?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

1x

Tak to už se rovnou vdejte a ušetříte běhání ne *frajer*

tlapka*
hodnocení

0x

Tuto změnu jsem ze stejných důvodů podstoupila v 15 letech. Je s tím docela běhání, hlavně u nezletilých - mám příjmení po matce, nikdo s tím neměl na matrice problém. Musíte prokázat, proč si jméno chcete změnit - Váš důvod by snad měl být dostačující. Informujte se na matrice, dají vám potřebné formuláře a spoustu jich taky budou vyžadovat. Změnu příjmení musíte všude nahlásit, stejně jako byste se vdala - počkáte na rozhodnutí a až ho dostanete, vyřídíte si nové doklady a bude běhat, běhat, běhat. *smich* Do školy/práce, do banky... Ale za ten pocit to potom stojí. ;)

hodnocení

0x

Přiděleno Vám příjmení určitě nebude. Příjmení, jaké si zvolíte uvedete v žádosti. Mrkněte na podrobné info kolem tohoto a co vše je třeba:

zlin.eu/...

buss
hodnocení

0x

Řeší to zákon o matrikách § 72 a následující. Otázkou je, jaký bude pro úřad vážný důvod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]