Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinné odvody a daň živnostenský list

Od: boleka odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

budu pracovat na živnostenský list pro jednu větší firmu. Budu dostávat fix + bonusy, to vždy sečtu a danou částku budu fakturovat společnosti. Z částky potom odvedu sociální, zdravotní a daň z příjmu, to je mi jasné.

Dále ale budu dostávat proplácenou naftu, kterou spotřebuji při cestách za prací, tu budu také fakturovat dle skutečných výdajů podle dokladů. Dejme tomu, že projedu 10.000 Kč v naftě, které zaplatím, přidám tedy na fakturu za daný měsíc ještě 10.000 Kč, které dostanu. Z nich ale potom také platím pojištění a daň.

To by tak nemělo být? Nebo se mýlím, jak to funguje? Prosím porďte. Díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Z částky potom odvedu sociální, zdravotní a daň z příjmu, to je mi jasné

Máte v tom pěkný guláš. Není vám jasné nic. Budeteli pracovat na ŽL, tak zálohy na zdravotní a sociální pojištění budete platit měsíčně ve stejné výši a po podání daň. přiznání vám třeba vznikne nedoplatek. Daň z příjmu také platíte jednou ročně. V jendom máte pravdu, ze vsech příjmů platníte zdr. a soc. pojištění a daň. Nezáleží zda fakturujete služby nebo naftu.

sebod*
hodnocení

0x

No, cituji Tě: " Z částky potom odvedu..., to je mi jané". Takže Ty odvedeš odvody z CELKOVÉ částky, která Ti jde za rok do příjmu. Takže fix +bonusy+nafta. Oproti tomu dáš výdaje. Zvolíš si, zda pro Tebe bude lepší výdaje skutečné či paušálem. Odečteš od příjmů a teprve tuto částku daníš.

doplněno 19.05.13 15:38:

uska. Byla jsi rychlejší,*placni* já fakt neopisovala *nevi*;)

boleka
hodnocení

Díky oběma za odpovědi!

Šlo mi především o to, jestli odvádím z celkové výše, takže z fixu, bonusů i z nafty. Protože pokud nakoupím naftu, dostanu ji tedy v konečném důsledku proplacenou v nižší částce, než kolik jsem skutečně zaplatil.

Se zálohama je to složitější, neboť jsem ještě student, tak tam budou určitá zvýhodnění. Navíc kromě nafty mi budou proplácet ještě telefon a nájem na používání PC a auta, ale to tedy vše zahrnu do dané faktury za měsíc a ze všeho odvedu soc., zdrav. a daň.

Je to tak? ;)

uska*

Nakoupíte za 10 tis naftu a tu zahrnete do měsíční faktury. Ale k daním si z celkové částky (včetně nafty) třeba zvolíte paušální výdaje 60% (podle druhu živnosti) a vlastně budete platit daň jen ze 40% příjmu. Takže se nedá říci, že za naftu dostanete méně než jste vynaložil. jakpodnikat.cz/...

Tahle práce moc smrdí Švarc systémem a to není dovoleno. mladypodnikatel.cz/...

doplněno 19.05.13 20:06:

co hrozí?

Pokud kontrola z Inspektorátu práce zjistí aplikaci Švarc systému, hrozí zaměstnavateli pokuta od 250.000 Kč do 10 milionů. Pro pracovníka do výše 100.000 Kč. Zároveň může za nelegální práci Finanční úřad doměřit daně.

boleka
hodnocení

Vím, že to smrdí švarcsystémem a znám ho.

Jedná se ale o nadnárodní firmu, kde to tak dělají leta a jinak to u nich nelze. Navíc jsem ještě student a taková nabídka se neodmítá, kterou jsem dostal...

Co hrozí za prokázání švarc?

iz*

Vám pokuta až 100.000 Kč, zaměstnavateli pokuta od 250.000 do 10.000.000 Kč.

Neexistují nabídky, "které se nedají odmítnout". Obzvláště v případě, že by se jimi člověk dopustil obcházení nebo porušování zákona.

___ Jako student žádné úlevy v odvodech mít nebudete. Získáte pouze odklad v oblasti odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Po skončení kalendářního roku však budete mmuset podat přehledy a dlužné pojistné doplatit.

Výše záloh na další rok se stanoví z dosaženého zisku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]