Nejste přihlášen/a.
Dobry den,tak jsem v praci a mam nervy dcera mi pslala SMS vcera vecer-mam kliste co mama delat? Zustala pres vikend na studenske koleji,tak jsem ji v dobre vire poradila,at se obrati na vratnou koleje myslela jsem si strasi clovek bude vedet jak kliste vytocit...ale slouzil muz a jeho rada - trit kliste ponozkou...?V zivote jsem to neslysela-vysledek- kliste zmizelo neznamo kam a ted dcera nevi jestli i s hlavickou...volala jsem ji jestli ma cerveny flek musi k lekari nechce jit mam strach
Nevím proč s ponožkou, ale nejspolehlivější způsob odstranění je třít kruhovými pohyby namydleným papírovým kapesníkem. Klíště se pustí a zůstane v kapesníku (kde je možné ho pomstychtivě upálit) a na rozdíl od šachování s pinzetou nehrozí jeho přetržení (nebo vymačkání).
doplněno 20.05.13 12:19:Protože celá rodina milujeme pěší turistiku, vytahování klíšťat je u nás běžné.
dekuji vam vsem trochu jste me uklidnili vite toho vic jak ja snad to teda do patku vydrzi...chtela jsem se rozjet do Prahy/ale zas volno ../dekuji,ze jste tak rychle odpovedeli jsem jak na trni mam z klistat hruzu,proto je dcera je ockovana,ale pry ockovani neni 100%
pekny den Vam vsem Helca
jenom doplním maličkost - taky jsem u syna panikařila kdysi s klíštětem a červenou skrvnkou po něm.
Doktorka mi řekla, že ta skvrna musí býv velká nejméně jako pětikoruna se světlým středem - aby to byla ta borelioza. Jinak je to znak podrážnění, který za pár dní zmizí...
takže KLID! nepanikařte!
všechno je jen mediální manipulace farmaceutických firem abyste se nechali očkovat
Nedělal bych z toho vědu i když podceňovat to taky není dobré. Po návratu z chaty občas mívám i 5 až 6 klíšťat na nejrůznějších místech. Jedna z možností je kápnout na klíště dezinfekci (např. jodovou tinkturu) a po chvíli klíště "vyvyklat" třeba párátkem. Zbyde po něm červená tečka, případně lehce zanícené místo, které dost svědí, ale po pár dnech zmizí (nedrbat, je to jen horší). Teprve v případě, že se po pár dnech začne kolem místa vytvářet větší červený kruh, (případně se objeví příznaky podobné chřipce), může se jednat o boreliózu a v tom případě k lékaři co nejdřív. Když to uděláte včas, není problém s léčbou.
Proti encefalitidě je dobré být očkovaný, ale na to je už asi letos pozdě. Každopádně hlídat případné příznaky (závratě, bolest hlavy, teplota). Tahle nemoc je dost nebezpečná, ale nevyskytuje se tak často, jak se nás snaží média přesvědčit.
Vidím tady zbytečnou paniku. Důležité je odstranit klíště co nejdříve - uvádí se nejlépe do 24 hodin. Pokud zůstanou v ráně kusadla případně i s kusem hlavičky, není to žádný problém - tyto části nejsou samy o sobě infekční, rána se akorát bude hojit déle, přičemž dojde k zanícení a vyloučení těchto částí. Důležité je ránu po odstranění klíštěte desinfikovat.
Je naprosto běžné, že po odstranění klištěte zůstane patrno místo přisátí i několik týdnů či měsíců. Jedna se o drobnou červenou tečku.
Pokud dojde k infekcí borreliózou, tak se může (ale nemusí!) vytvořit charakteristická skvrna, která nejčastěji (!) vypadá jako velká červená skvrna se světlým středem. Je ale potřeba si uvědomit, že inkubační doba je 3-4 týdny (tehdy se vytvoří skvrna), přičemž rozborem z krve je borrelióza zjistitelná ještě později až po cca 6 týdnech. Nemá tedy vůbec smysl plašit pár dní po přisátí klíštěte, tak brzy se borrelióza neprojeví.
Pokud už včera vytrhla klíště i s hlavičkou, není - v tuto chvíli*), potřeba dělat nic. Pokud se hlavička v ráně utrhla, ať ´maže´ urychleně na pohotovost, aby ji doktor vyndal**). A pokud se během několika týdnů neobjeví okolo místa zakousnutí klíštěte zarudlý flek (se světlejším středem) a nebo nedostane ´chřipku´, je vše OK - pokud ale nějaké potíže mít bude, ať navštíví lékaře kvůli vyšetření krve na boreliozu a encefalitidu***).
*) maximálně si může ranku vydesinfikovat, jenže od včerejška už stejně na účinnou desinfekci uplynulo móře času
**) no - i když, od včerejška - nanejvýš hlavička vyhnisá, jde o ranku podobnou znícenému póru, nic tragického
***) dříve to nemá cenu, případná infekce je nyní ještě v organismu nezjistitelná
A - nemá cenu panikařit, pravděpodobnost nákazy není ani zdaleka tak veliká, jak se snaží mediální kampaně lidem namluvit a strachem je tak ´dohnat´ k očkování...
BTW - ať se dcera toho vrátného zeptá, k čemu je "tření klíštěte ponožkou" - jediné, co mne napadlo je, že by se klíště případně mohlo zapáchající fusekle leknout...
Pokud kíště zmizelo samo, tak je velmi pravděpodobné, že i s hlavičkou. Ránu je záhodno vydezinfikovat, červená skvrna je běžný doprovodný jev. Teprve pokud by flek do týdne nezačal mizet nebo by se měnil, bude nutná návštěva lékaře.
To bych musel být na nervy co chvíli, už jsem tahal čtyři, jen lozící co zachytím nepočítám, stačila minuta! v trávě a už lezlo.
S hlavičkou za léta se mi podařilo vytáhnout jen jedno. Jinak to vyšpárám, ale nemá jen hlavičku, i bičík a ten vytáhnout? Vyhnisá... Jen snad vyřezat. Desinfikovat.
Mezi lidmi jsou rozšířené mnohé nepravdy.
1/ Klíště potřít zubní pastou, francovkou, máslem nebo sádlem a nechat. Prý se v tom udusí. Není to pravda, třeba i udusí, ale nepustí se. Takže tahat se bude stejně.
2/ Klíště se odstraňuje krouživým pohybem, někdo říká zprava doleva, jiný naopak. Není to pravda. Kílště nemá žádnou šroubovici, ale jen takové postranní zoubky, kterými se zakousne. Proto vzít čistý papírový kapesník a klíště opatrně VYVIKLAT. Netočit, tím se snadno přetrhne.
Ten vrátný měl vcelku pravdu, až na tu ponožku. Jak dívka klíště potírala, viklala s ním a proto se pustilo. Pak stačila nějaká dezinfekce.
Pokud nic v rance nezůstalo /hlavička/ a okolí není zarudlé, bude všechno v pořádku. Jaga.
"Klíště potřít zubní pastou, francovkou, máslem nebo sádlem a nechat. Prý se v tom udusí."
Jen Vás doplním - ono se sice fakt udusí, ale pokud ho zalijeme olejem, sádlem apod., tak ještě před udušením vypustí v boji o život do těla člověka mnohokrát více jedovatých látek a "slin" (potenciálně nakažlivých).
K dotazu - příště klíště vyviklat pinzetou a zakápnout jodovou desinfekcí. Ať si dcera flek hlídá, červený je normální, ale nesmí začít mizet jakoby od svého středu.
Do budoucna by si mohla skočit do nějakého zverimexu, za pár korun tam mají speciální pinzetu na klíště. Vytažení je snadné, jestli se při vyndávání s ním bude točit nebo jen vyklat je jedno, oboje funguje. Dělám to každou chvíli psovi, ale je to otestováno i na manželce a jednou jsem si takhle klíště tahal i sám. Zatím "kupodivu" i přes všechny TV reklamy o smrtelném nebezpečí klíšťat všichni žijeme...
Taky se tomu divím. Že si vysokoškolačka neporadí s klíštětem a píše celá bezradná mámě? Vždyť se tu mohla zeptat sama, případně si prostě vygooglit "jak vyndat klíště".
No jo. Je jiná doba. Moje zaměstnankyně si brali pracovní volno na doprovod dítěte (17 let) k lékaři.
doplněno 20.05.13 19:20:PT vlastně PS: Abych nebyl vyčiněn, že neopravuji překlepy, takže "braly"
Připojuji se k radě Jethro - u malého klíštěte je osvědčená metoda vyndání namydlit kus vaty nebo papírového kapesníku a krouživými pohyby klíště třít, za chvíli se pustí a vyhodíte (spálíte) ho s kapesníkem... u větších klíšťat je šikovná umělohmotná pinzeta určená přímo k tomuto účelu - dá se koupit za pár korun ve zverimexu nebo třeba u vietnamců... a pak je dobré zakápnout nějakou dezinfekcí. K té utržené hlavičce - četla jsem radu od doktorky, že to vůbec nevadí, tělo si s tím poradí jako např. s třískou. A jak už tu psal někdo přede mnou, důležité je sledovat skvrnu v místě zakousnutí - když je červená s bílým středem, velikosti pětikoruny a více, je to alarmující a honem k doktorovi. Ale buďte klidná, my taky vytahujeme každý rok spoustu klíšťat a zatím z toho nikdo neměl žádný problém - tak se neděste, v tuto chvíli víc dělat nemůžete, jenom poučit dceru ať hlídá skvrnu, případně kdyby měla zdrav.problémy jako při chřipce... určitě to bude OK, nestresujte se...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.