Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví - jak obnovit dědické řízení

Od: stanislava* odpovědí: 14 změna:

Dobý den,
na základě zjištění závažných nesrovnalostí ohledně dědického řízení v případě mého otce bych Vás ráda poprosila o radu, jak postupovat při obnovení dědického řízení. Tyto nesrovnalosti jsem bohužel zjistila až v současné době v souvislosti s návštěvou mé sestry u mě v Otrokovicích.
Moje sestra mi například sdělila, že se jí podařilo za pomoci její právničky z bytového družstva v Havlíčkově Brodě výrazně podhodnotit cenu družstevního bytu, ve kterém můj otec bydlel. Má dcera je svědkem tvrzení o výslovném zfalšování ceny bytu na polovinu původní částky. Bylo by možné ohodnotit cenu tohoto bytu znovu nezávislým znalcem? Vybavení domácnosti je ještě více podhodnocené – nový televizor s velkoplošnou obrazovkou, nový nábytek v kuchyni plus vše ostatní – to všechno má zřejmě podstatně větší hodnotu než 2000,- Kč, jak je uvedeno v Protokolu.
Dále jsem se dozvěděla, že do dědického řízení nebyl zahrnut ani zdaleka veškerý majetek mého otce. Moje sestra mi původně slíbila, že až tento majetek prodá, vyrovná se se mnou finančně. To však nyní odmítá dodržet, ba naopak, vysmívá se mi, že na všechno má nárok pouze ona, protože se o rodiče starala a bydlela s nimi. To však neodpovídá skutečnosti, protože k rodičům utekla od svého bývalého manžela alkoholika a ti ji tam nechali bydlet, protože neměla kam jít. Naopak od doby, kdy se k rodičům sestra nastěhovala, se jejich zdravotní stav podstatně zhoršil. Při mé návštěvě po pohřbu otce byl v bytě velký nepořádek a špína. Já sama mám problémy s páteří a invalidní důchod 2. stupně, mám potíže s chůzí a ještě k tomu bydlím 200 km daleko, starat se o rodiče jsem tedy nemohla.
Rodiče vlastnili velkou zahradu s chatkou, kde jsem s nimi v dětství trávila spoustu času. Nyní se mi nedaří zjistit, co se s touto zahradou stalo. Můj otec mi ještě před smrtí telefonoval a nabídl mi, ať si vezmu z této zahrady traktůrek a nějaké další vybavení, ale nevím, kam se toto vše ztratilo. Dále můj otec vlastnil úplně nový motocykl, koupil si ho asi měsíc předtím, než zemřel a sestra si mi postěžovala, že ho nemohou prodat, protože neprošel dědickým řízením. To samé mi potvrdil i bratr, chtěli prý motocykl vrátit do prodejny a peníze si opět nechat. To samé se stalo i s novým elektrickým kolem, které opět nepřiznali do dědictví a osobního automobilu Škoda.
Vím také zcela jistě, že rodiče měli naspořenou o mnoho větší částku, než která byla přiznána do dědictví. Mám podezření, že vkladní knížky byly urychleně vybrány hned po smrti otce. Tomu by odpovídalo i to, že ještě před pohřbem, 2 dny po smrti otce, šla má sestra i s mojí matkou urychleně přepsat polovinu bytu na mou sestru Věru Maštalířovou. Dne 8. 5. 2013 se mi za přítomnosti mé dcery přiznala, že údajně převod vlastnických práv k bytu přepsali s právničkou na družstvu zpětně tak, aby toto nebylo možno při dědickém řízení napadnout.
Moc děkuji za pochopení a radu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, myslím, že když se nedokážete dohodnout v rodině a dědické řízení je ukončeno, tak se dá otevřít (obnovit) jen prostřednictvím soudu. Navštivte advokáta a ten Vám poradí přesně. Stejně to bez advokáta asi jinak udělat nepůjde, ale můžete se zeptat i notáře, který dědictví dříve vyřizoval.

Zdravím!

stanislava*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Již jsem napsala email notáři, který v lednu dědictví vyřizoval, ale nevím, jestli stačí ho takto kontaktovat mailem nebo jestli mu musím napsat formou doporučeného dopisu.

Pěkný den, Stanislava

ben®

Dobrý den, pokud notář vyřizoval dědictví v lednu, tak je pravděpodobné, že ještě není ukončeno.

To by Vám muselo být doručeno rozhodnutí od soudu a tam je i možnost (tuším do 15ti dnů) se odvolat. To by Vám situaci usnadnilo. Takže toho notáře kontaktovat hned nebo se odvolat. Snad jsem to vyhodnotil správně. Jinak, dědické řízení se obnovuje až ukončené (rozhodnutím soudu) a třeba po letech. Zdravím!

doplněno 17.05.13 13:45:

Rozumím. Ano, možné je vše. V naší rodině se čekalo na vyřízení dědictví 6 měsíců, proto jsem tak uvažoval. Tak se budete muset v rodině soudit. Vztahy to už nevylepší, ale pokud máte důkazy, čas a silné nervy, tak není jiná možnost. Hodně štěstí.

stanislava*
hodnocení

Dědické řízení už je ukončeno a lhůta na odvolání vypršela začátkem února, v tom je ten problém. Mám obavu, jestli dotyčného notáře nemohl bratr nějak podplatit, když mi ani neodpovídá na mail. Bratr je milionář a mohl by si to dovolit.

hodnocení

2x

Dobrý den. Dědictví se zvovu otevřít dá pouze prostřednictvím soudu. Musíte podat návrh k soudu a uvést důvody (sdělit, že se objevily nové skutečnosti atd.) Soud buď vyhoví a dědictví znovu otevře, nebo zamítne a pak s tím neuděláte asi již nic.

doplněno 17.05.13 12:55:

PS: Pokud kontaktujete notáře v této věci, doporučuji písemně a s doručenkou.

doplněno 17.05.13 13:11:

Chápu, toto by se dalo posuzovat i jako bezdůvodné obohacení...No, Cchtělo by to vše zkonzultovat s advokátem a nechat si pomoci a poradit...

stanislava*
hodnocení

Nejradši bych podala na sourozence trestní oznámení, Ten majetek do dědictví nepřiznali záměrně, i když sami jsou na tom finančně lépe než já. Je to sice nechutné, ale vědí, že jsem nemocná a přesto se mě snaží okrást.

stanislava*
hodnocení

Budu to tak muset udělat. Problém je v tom, že to zřejmě bude dost drahé a na mě se toho sype poslední dobou už moc. Firma v konkursu a s tím spojené starosti, už přestávám mít energii tohle všechno řešit.

Stanislavo, první nezávazná konzultace s advokátem Vás určitě nezrujnuje a vše ostatní je věcí dohody. Výhodu by to pro Vás mělo v tom, že na základě plné moci se advokát o spoustu věcí postará ve Vašem zájmu sám atd..Tím spíš, jste-li na tom zdravotně špatně, byste to uvítala...Další věc je ta, že v případě soudního řízení se dá požádat o odpuštění poplatků..Advokát by měl vědět a poradit si s tím lépe, než byste to dokázala třeba sama. Prosím, berte toto jen jako můj názor, vše záleží na Vás. Ale pokud jste v právu, pak se nedejte...

doplněno 17.05.13 15:06:

Není zač. Rádo se stalo a určitě neztrácejte naději...:).Pěkný zbytek dne.

doplněno 21.05.13 13:26:

Tak Vám Stanislavo držím palce, ať to pro Vás dopadne příznivě. *palec*

stanislava*
hodnocení

Tak už jsem se objednala k advokátovi u nás v Otrokovicích. Díky za dobré rady.*palec*

stanislava*
hodnocení

Musím se pochlubít, včera jsem byla za právníkem. Zítra už tento právník jede jako můj zástupce na znovuotevřené dědické řízení do Havlíčkova Brodu. Jedná se ze strany mé rodiny o trestný čin podvodu, říkal, že pohrozí sestře trestním oznámením. Moji sourozenci se totiž pokoušeli prodat motorku a auto, které nezahrnuli do dědictví, což jim na pojišťovně samozřejmě neprošlo, a na základě toho bude dědické řízení probíhat znova a doufám, že pro mě i lépe. *placni*

buss
hodnocení

0x

A proč jste nešla za notářem, který dědictví vyřizoval aby vám to vysvětlil? Podáte návrh u soudu, kde bylo vedeno původní dědické řízení.

stanislava*
hodnocení

Ten notář bydlí 200 km daleko a já jsem invalidní, tak proto.

cyril*
hodnocení

0x

Podstatnou okolností je to, zda jste byla účastnicí dědického řízení a pokud ano, tak proč jste neřešila tyto záležitosti dříve, před jeho ukončením?

Nebo jste účastníkem řízení nebyla a proč?

stanislava*
hodnocení

Účastníkem dědického řízení jsem byla a píšu výslovně v mé otázce, že na tyto skutečnosti jsem přišla až později, po uplynutí lhůty k odvolání. Pochlubila se mi sestra, která ke mně přijela na návštěvu a něco jsem také zjistila sama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]